Panduan Bersalin di Hospital Kerajaan

Hospital mempunyai kakitangan perubatan yang mahir dan terlatih serta kemudahan dan kelengkapan yang tidak terdapat di rumah.

Ibu mengandung terutamanya yang mempunyai keadaan-keadaan berbahaya adalah dinasihatkan supaya bersalin di hospital. Malangnya masih ramai ibu-ibu yang tidak mengikut nasihat ini. Ini akan mengakibatkan kesan-kesan buruk seperti kematian ibu dan juga anak di dalam kandungan.

Melahirkan anak di hospital adalah suatu amalan yang baik. Hospital mempunyai kakitangan perubatan yang mahir dan terlatih serta kemudahan dan kelengkapan yang tidak terdapat di rumah. Bagi ibu-ibu yang mempunyai keadaan-keadaan berbahaya, bersalin di hospital sangatlah penting kerana ini dapat menyelamatkan nyawa dan menjauhkan komplikasi ketika bersalin.

Apakah kelebihan bersalin di hospital?

Hospital dapat memberikan pelbagai kelebihan kepada ibu yang bersalin kerana ianya mempunyai kemudahan alat kelengkapan yang cukup, perkhidmatan doktor dan doktor pakar, perkhidmatan pemindahan darah semasa kecemasan, tempat bersalin yang selesa, bersih dan kakitangan paramedik yang cukup terlatih.

Semasa di hospital, anda boleh berehat dengan tenang dan secukupnya kerana makanan, pakaian, dan tempat tidur anda akan disediakan. Anda juga akan diberikan rawatan yang rapi dan keluarga anda boleh datang berjumpa anda di hospital semasa waktu lawatan.

Apakah barang-barang yang perlu dibawa apabila ingin masuk ke hospital?

 1. Kad Pengenalan
 2. Buku Ibu Mengandung (Buku Pink)
 3. Surat Rujukan (jika ada)
 4. Surat jaminan (guarantee) daripada majikan jika ada.
 5. Barang untuk kegunaan sendiri seperti ubat dan berus gigi, sabun mandi, tuala mandi, tuala wanita, sikat, bedak, selipar, pakaian, serta baju dan seluar dalam.
 6. Barang-barang untuk bayi yang baru lahir seperti baju bayi, bedak bayi, selimut, tuala bayi, dan lampin bayi.

Bllakah saya patut pergi ke hospital untuk bersalin?

Pergilah ke hospital apabila perut anda berasa sakit. Jangan tunggu sehingga sakit teruk. Eloklah jika anda dapat elakkan dari makan semasa sakit tersebut bermula. Anda juga perlu masuk ke hospital pada bila-bila masa apabila dirujuk.

Apakah yang perlu dilakukan apabila sampai di hospital?

 1. Pertama sekali, anda atau ahli keluarga yang datang bersama dikehendaki mendaftarkan diri di Kaunter Pendaftaran bagi kemasukan ke wad.
 2. Selepas pendaftaran, anda akan diarahkan pergi ke wad dan bertukar kepada pakaian hospital.
 3. Seorang doktor akan datang menemubual dan memeriksa anda.
 4. Jika disahkan akan bersalin, anda akan akan dibawa ke bilik bersalin oleh jururawat atau bidan hospital terutamanya apabila sakit perut bertambah teruk.
 5. Seorang doktor atau jururawat akan menyambut anak anda.

Berapa lamakah saya harus tinggal di hospital selepas bersalin?

Jika tiada masalah kepada ibu dan bayi, anda boleh balik ke rumah satu atau dua hari selepas bersalin.

Sekiranya saya menghadapi masalah di hospital apakah yang harus saya buat?

Anda tidak perlu risau kerana anda tidaklah keseorangan sepanjang di hospital. Anda boleh minta pertolongan dari kakitangan hospital pada bila-bila masa. Jangan takut atau malu bertanya dan mendapatkan per­tolongan.

Apakah bayaran bagi bersalin dl hospital?

Anda tidak seharusnya bimbang tentang pembayaran bagi bersalin di hospital. Perkara ini boleh dibincangkan dengan pihak hospital di mana anda bersalin. Apa yang penting sekali ialah anda dapat melahirkan anak di tempat yang paling selamat iaitu di hospital.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.