Essential Oil Boleh Menyebabkan Masalah Hormon?

Didapati juga terdapat peningkatan pembesaran payudara (ginekomastia) di kalangan kanak-kanak lelaki yang menggunakan EO.

Tular di twitter di mana seorang pengguna @antaintiom telah berkongsi kisah rakannya yang mempunyai seorang anak perempuan yang mengalami pertumbuhan payudara terlalu awal iaitu pada usia enam tahun setengah yang dikaitkan dengan penggunaan essential oil atau EO. Boleh ikuti bebenang twitter di bawah.

Rakannya telah mendapatkan nasihat pakar endokrinologi berkenaan masalah tersebut. Doktor pakar tersebut kemudiannya bertanyakan berkenaaan penggunaan essential oil di rumah, kerana ianya dikatakan mampu meningkatkan paras hormon estrogen seseorang.

Setelah ujian paras hormon dilakukan, didapati paras hormon estrogen pada anak perempuan tersebut tinggi namun tidak dapat dipastikan jika ianya disebabkan oleh penggunaan EO tersebut ataupun atas sebab yang lain.

Benarkah essential oil boleh meningkatkan hormon estrogen?

Menurut kajian terbaru yang dijalankan oleh Institut Kajian Sains Persekitaran Amerika Syarikat, terdapat beberapa bahan di dalam EO yang boleh menjadi pengacau hormon. Kajian ini dijalankan untuk menguji kesan lapan bahan yang terkandung di dalam kebanyakan EO dan pasukan ini menguji kesemua bahan tersebut pada sel badan manusia.

Keputusan kajian ini membuktikan bahan-bahan tersebut sememangnya memberikan kesan kepada keseimbangan hormon di dalam badan.

Antara bahan yang telah diuji termasuklah:

  • eucalyptol
  • 4-terpineol
  • dipentene/limonene
  • alpha-terpineol
  • linalyl acetate
  • linalool
  • alpha-terpinene
  • gamma-terpinene

Empat bahan yang pertama banyak terkandung di dalam minyak tea tree dan juga minyak lavender. Kesemua bahan yang diuji didapati dapat mengganggu aktiviti kelenjar endokrin. Kelenjar endokrin merupakan pusat kawalan penghasilan hormon pada badan manusia.

Walaubagaimanapun kajian ini tidak menyatakan sama ada pengambilan EO secara diffuser atau humidifier mampu mengurangkan masalah tersebut.

Pasukan pengkaji telah mengesyorkan supaya ujian lanjutan dapat dijalankan ke atas kesemua essential oil di pasaran kerana kebanyakannya mengandungi bahan-bahan di atas dan mencadangkan supaya badan Food and Drug Administration (FDA) meningkatkan lagi regulasi terhadap penggunaan essential oil ini.

Didapati juga terdapat peningkatan kes pembesaran payudara (ginekomastia) di kalangan kanak-kanak lelaki yang menggunakan EO dan kanak-kanak ini menjadi normal semula apabila penggunaan EO dihentikan. Kes ginekomastia ini didapati semakin meningkat di Amerika Syarikat dan dikaitkan dengan penggunaan EO secara meluas.

Berdasarkan kepada beberapa maklumat dan kajian terbaru berkenaan EO seperti di atas, diharapkan pengguna akan lebih berhati-hati dan terus dapatkan nasihat doktor perubatan jika terdapat masalah yang disebabkan oleh penggunaan EO.

Sumber rujukan:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321262#Lavender,-tea-tree-oil-as-endocrine-disruptors
  2. https://endocrinenews.endocrine.org/6839-2/
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.