Bagaimana Badan Manusia Memproses Dadah

Metabolisma merupakan satu proses kimia yang kompleks dan berlaku secara berterusan di dalam badan untuk memproses dadah yang diambil.

Farmakologi merupakan satu cabang sains yang mengkaji kesan dadah psikoaktif terhadap badan dan otak manusia, termasuk bagaimana ianya dimetabolismakan dan diproses oleh badan. Metabolisma merupakan satu proses kimia yang kompleks dan berlaku secara berterusan di dalam badan. Sebagai contoh, makanan yang dimakan akan diubah kepada tenaga melalui proses metabolisma.

Reaksi kimia di dalam sel badan manusia akan menukar kalori makanan menjadi tenaga yang diperlukan oleh kita untuk melakukan semua aktiviti seperti bergerak dan juga berfikir, lebihan makanan yang tidak digunakan akan dibuang daripada badan sebagai bahan kumuh.

Semua dadah yang diambil oleh manusia juga akan menjalani proses metabolisma. Sejurus sahaja dadah memasuki badan, ianya akan dipecahkan oleh badan menjadi molekul lebih kecil, diproses dan sisa yang tidak digunakan akan dikeluarkan dari badan.

Proses metabolisma dadah di dalam badan

Kebanyakan dadah yang masuk ke dalam badan akan di metabolismakan oleh organ hati, dan juga buah pinggang sebagai organ sokongan. Apabila proses metabolisma berakhir, dadah ini akan dibuang daripada badan sebagai bahan kumuh, iaitu sama ada melalui air kencing, najis, peluh, air liur atau pernafasan.

Dadah berbeza akan mengambil masa yang berbeza untuk dipecahkan, diproses dan dibuang. Masa yang diambil untuk membuang separuh daripada dos asal dadah ini daripada badan dipanggil sebagai half-life dadah tersebut. Half-life setiap dadah akan menunjukkan berapa lama kesan dadah tersebut terhadap badan dan berapa lama masa yang akan diambil sebelum dadah itu dapat dikeluarkan daripada badan.

Apabila seseorang berhenti mengambil dadah, adalah penting untuk mengetahui half-life dadah tersebut untuk mengetahui berapa lama proses detoksifikasi yang akan berlaku dan juga berapa lama sebelum kesemua dadah itu akan keluar daripada badan.

Terdapat juga faktor lain selain half-life yang akan mempengaruhi proses metabolisma sesuatu dadah. Antaranya adalah umur seseorang, berapa lama tempoh menggunakan dadah tersebut, dan juga jumlah dadah yang kerap digunakan akan memberikan perbezaan kepada bagaimana badan memproses dadah tersebut.

Sebagai contoh kanak-kanak dan orang tua menjalankan proses metabolisma dengan lebih perlahan. Jika seseorang menggunakan sesuatu substans dengan lebih banyak dan kerap, badan mereka akan menjalankan proses metabolisma dengan lebih cepat dan bahan tersebut dapat dibuang dengan lebih pantas.

Penyingkiran dadah daripada badan

Penyingkiran dadah daripada badan juga dikenali sebagai proses detoksifikasi. Buah pinggang merupakan organ utama untuk menyingkirkan kesemua dadah iaitu melalui air kencing. Dadah juga boleh disingkirkan melalui najis, air liur, peluh, susu badan, air mata dan juga pernafasan. 

Kadar penyingkiran bergantung kepada jenis dadah yang diambil. Kebanyakan dadah masih boleh dikesan pada rambut sehingga 90 hari, tetapi tempoh pengesanan dadah di dalam air kencing dan darah adalah berbeza seperti di dalam jadual yang diberikan.

Jenis DadahTempoh Dalam Air KencingTempoh Dalam Darah
Alkohol3-5 hari10-12 jam
Amfetamin1-3 hariSehingga 12 jam
Barbiturat2-4 hari1-2 hari
Benzodiazepin3-6 minggu2-3 hari
Ganja/Kanabis7-30 hari2 minggu
Kokain3-4 hari1-2 hari
Kodein1 hari12 jam
Heroin3-4 hari12 jam
LSD1-3 hari2-3 jam
Methadon3-4 hari24-36 jam
Morfin3 hari6-8 jam
MDMA/Ekstasi3-4 hari1-2 hari
Methamfetamin3-6 hari24-72 jam
Tempoh dadah berada dalam air kencing dan darah

Walaubagaimanapun kadar penyingkiran ini juga bergantung kepada bagaimana dadah tersebut diambil. Pengambilan yang lebih kerap dan berterusan boleh menyebabkan keputusan positif untuk jangkamasa yang lama.

Jumlah dos yang diambil akan menentukan kadar penyingkiran. Lebih banyak dos yang diambil, lebih lama masa yang diperlukan untuk sesuatu dadah disingkirkan. Tahap metabolisma badan seseorang juga boleh menyebabkan kadar penyingkiran menjadi lebih lambat atau lebih pantas.

Terdapat sesetengah orang beranggapan kadar penyingkiran boleh dipercepatkan dengan melakukan perbuatan tertentu atau mengambil bahan tertentu seperti air kelapa tetapi ianya tidak benar.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.