Mata Malas – Punca, Tanda-tanda dan Rawatan

Walaupun mata malas boleh menyebabkan hilang penglihatan atau kebutaan, ianya boleh dirawat dan pulih sepenuhnya jika dapat dikesan lebih awal.

Mata malas juga dikenali sebagai amblyopia di dalam perubatan. Mata malas berlaku apabila otak hanya mengutamakan isyarat daripada sebelah mata dan tidak menghiraukan isyarat dari sebelah mata yang lain. Akhirnya, otak akan terus membiarkan isyarat dari mata yang lemah atau “malas” tersebut. Keadaan ini boleh menyebabkan kehilangan penglihatan dan kehilangan persepsi kedalaman pada mata yang terlibat.

Mata yang terkesan mungkin kelihatan normal ataupun ianya boleh kelihatan seolah-olah melihat pada tempat lain. Keadaan ini menyebabkan ianya dipanggil “mata malas”. Keadaan ini selalunya hanya berlaku pada sebelah mata namun dalam sesetengah keadaan ianya boleh berlaku pada kedua-dua belah mata.

Mata malas selalunya berlaku pada kanak-kanak. Ianya merupakan punca utama kehilangan penglihatan pada kanak-kanak.

Mata malas adalah tidak sama dengan mata juling. Mata juling dari segi perubatan dikenali sebagai strabismus. Namun mata juling juga boleh menyebabkan mata malas terutamanya jika isyarat dari mata yang juling tersebut tidak dihiraukan oleh otak.

Jika mata malas tidak dirawat, kehilangan penglihatan boleh berlaku sama ada secara kekal atau sementara. Selain itu kehilangan persepsi kedalaman dan penglihatan 3-D juga boleh berlaku.

Tanda-tanda dan gejala

Mata malas agak sukar dikesan sehinggalah ianya menjadi teruk. Antara tanda awal penyakit ini adalah:

 • Sering melanggar objek pada bahagian sisi
 • Mata meliar ke luar dan dalam
 • Mata tidak bergerak bersama-sama
 • Sukar mengagak kedalaman
 • Penglihatan berganda
 • Sering mengecilkan mata

Punca mata malas

Mata malas dikaitkan dengan masalah pertumbuhan pada otak. Dalam keadaan ini, sistem saraf otak yang terlibat untuk memproses penglihatan tidak berfungsi dengan sempurna. Kehilangan fungsi ini berlaku kerana mata tidak digunakan pada tahap yang sama.

Terdapat beberapa keadaan dan faktor yang boleh menyebabkan otak bergantung pada sebelah mata sahaja berbanding yang lain. Antaranya adalah:

 • Mata juling, atau sebelah mata sentiasa melihat ke arah lain
 • Genetik, atau sejarah keluarga yang menghidap mata malas
 • Perbezaan tahap penglihatan pada kedua-dua belah mata
 • Kecederaan pada sebelah mata disebabkan trauma
 • Kelopak mata layu atau ptosis
 • Kekurangan vitamin A
 • Parut atau ulser pada kornea
 • Pembedahan mata
 • Kurang penglihatan seperti rabun jauh, rabun dekat dan rabun silau
 • Glaukoma iaitu tekanan dalam mata menjadi tinggi yang boleh menyebabkan buta atau masalah penglihatan

Sebelah mata yang jarang digunakan lama kelamaan akan menjadi lemah atau malas.

Pengesanan mata malas

Mata malas selalunya berlaku pada sebelah mata sahaja. Selalunya keadaan ini agak sukar dikesan oleh ibu bapa dan pesakit sendiri. Adalah penting untuk mendapatkan pemeriksaan mata berkala walaupun tidak mempunya gejala atau masalah mata.

Kanak-kanak dicadangkan untuk menjalani pemeriksaan mata apabila mereka berumur 6 bulan dan 3 tahun. Selepas itu pada setiap 2 tahun sehinggalah berumur 18 tahun.

Doktor mata selalunya akan menjalankan pemeriksaan mata untuk menilai tahap penglihatan pada kedua-dua belah mata. Antara ujian yang mungkin dijalankan termasuklah:

 • Ujian mengenalpasti huruf dan bentuk pada carta
 • Ujian mengikut isyarat cahaya untuk setiap mata kemudian pada kedua-dua belah mata
 • Pemeriksaan luaran dan dalaman mata secara terperinci

Doktor juga akan memeriksa jika terdapat penglihatan kabur dan melakukan ujian pergerakan otot mata. Doktor juga akan memeriksa perbezaan tahap penglihatan dan fokus pada setiap mata. Dalam kebanyakan kes, pemeriksaan mata sudah cukup untuk mengesahkan mata malas.

Rawatan mata malas

Merawat punca mata malas merupakan cara terbaik untuk memulihkan mata malas. Objektif rawatan adalah untuk memulihkan mata yang rosak secara semulajadi. Rawatan awal adalah mudah dan melibatkan penggunaan cermin mata, kanta lekap, penutup mata, ubat titis mata dan terapi penglihatan.

Semakin awal anda mendapatkan rawatan, semakin bagus peluang untuk pemulihan sepenuhnya. Namun pemulihan masih boleh dilakukan walaupun pengesanan dan rawatan tersebut bermula agak lewat.

Cermin mata atau kanta lekap

Jika anda mempunyai mata malas disebabkan masalah rabun jauh, rabun dekat atau rabun silau, cermin mata atau kanta lekap boleh diberikan.

Penutup mata

Pemakaian penutup mata pada mata dominan atau mata yang sihat boleh membantu menguatkan mata yang lemah. Doktor mungkin akan mencadangkan pemakaian penutup mata selama 1 ke 2 jam sehari, bergantung kepada tahap keterukan mata malas. Pemakaian penutup mata juga dapat membantu pembentukan otak yang mengawal penglihatan.

Contoh pemakaian penutup mata.

Penitis mata

Penitis mata mungkin diperlukan 1 ke 2 kali sehari yang akan menyebabkan penglihatan menjadi kabur pada mata yang sihat. Fungsinya sama seperti penutup mata, iaitu untuk menggalakan otak menggunakan mata yang lemah. Penggunaan ubat titis merupakan alternatif kepada pemakaian penutup mata.

Pembedahan

Jika anda mempunyai mata juling atau sebelah mata sentiasa melihat ke arah lain, doktor mungkin akan mencadangkan pembedahan untuk membetulkan otot mata.

Kesan jangka panjang

Walaupun mata malas boleh menyebabkan hilang penglihatan atau kebutaan, ianya boleh dirawat dan pulih sepenuhnya jika dapat dikesan lebih awal. Jumpa doktor dengan segera jika anda mengesyaki anak anda mengalami mata malas.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.