Rabun Silau – Punca, Tanda dan Rawatan

Belum dapat dipastikan lagi bagaimana rabun silau boleh berlaku namun faktor genetik atau keturunan memainkan peranan.

Rabun silau atau astigmatism merupakan masalah rabun yang sering berlaku disebabkan bentuk kornea atau kanta mata yang tidak sekata. Kornea dan kanta mata merupakan bahagian mata yang terletak pada permukaan hadapan bebola mata. Apabila salah satu atau kedua-dua bahagian ini menjadi tidak sekata, akan terdapat masalah apabila cahaya memasuki mata sebelum tiba pada retina. Penglihatan akan menjadi rabun, silau dan kabur.

Rabun jauh dan rabun dekat merupakan antara contoh penyakit lain yang disebabkan oleh masalah kemasukan cahaya ke dalam retina. Rabun dekat dipanggil juga sebagai hyperopia manakala rabun jauh pula adalah myopia.

Jenis-jenis rabun silau

Terdapat dua jenis rabun silau iaitu korneal dan lentikular. Rabun silau jenis korneal berlaku apabila bentuk kornea berubah. Rabun silau jenis lentikular pula berlaku apabila bentuk kanta mata berubah.

Bagaimana rabun silau terjadi.

Punca rabun silau

Belum dapat dipastikan lagi bagaimana rabun silau boleh berlaku namun faktor genetik atau keturunan memainkan peranan. Ianya selalu berlaku dari lahir tetapi hanya dapat dikesan atau menjadi lebih teruk apabila seseorang membesar. Ianya juga boleh terjadi disebabkan kecederaan atau pembedahan mata. Rabun silau selalu berlaku bersekali dengan rabun jauh atau rabun dekat.

Faktor risiko

Rabun silau boleh berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa. Risiko untuk mendapat rabun silau mungkin menjadi lebih tinggi disebabkan faktor berikut:

 • Sejarah keluarga menghidap rabun silau atau masalah mata yang lain seperti keratokonus (kornea yang menjadi rosak).
 • Parut pada kornea atau kornea yang menipis.
 • Rabun jauh yang teruk dan menyebabkan penglihatan jarak jauh yang kabur.
 • Rabun dekat yang teruk dan menyebabkan penglihatan jarak dekat yang kabur.
 • Pernah menjalani pembedahan mata seperti pembedahan katarak (pembedahan membuang kanta mata yang rosak).

Tanda dan gejala

Tanda-tanda dan gejala rabun silau berbeza pada setiap orang. Sesetengah orang tiada gejala langsung. Antara gejala rabun silau termasuklah:

 • Penglihatan kabur, silau dan rabun pada semua jarak (jauh dan dekat)
 • Sukar melihat pada waktu malam
 • Mata terasa penat
 • Mata juling
 • Sakit mata
 • Sakit kepala

Jumpa doktor jika anda mempunyai gejala-gejala di atas, sesetengah gejala di atas boleh disebabkan masalah kesihatan atau masalah penglihatan yang lain.

Pengesanan rabun silau

Doktor mata atau ahli optometri boleh mengesan masalah rabun silau melalui pemeriksaan mata yang lengkap. Ahli optometri merupakan mereka yang boleh mengesan penyakit mata dan masalah penglihatan manakala pakar oftalmologi pula merupakan doktor yang boleh memberikan rawatan perubatan dan pembedahan untuk masalah penglihatan dan penyakit mata.

Terdapat beberapa ujian yang boleh dijalankan untuk mengesan rabun silau. Antaranya adalah:

Ujian penilaian akuiti visual

Dalam ujian ini, doktor atau ahli optometri akan mengarahkan anda untuk membaca huruf pada carta yang diletakkan pada jarak tertentu untuk menentukan berapa jauh anda dapat melihat.

Ujian pembiasan

Ujian ini dijalankan menggunakan alat khas yan dikenali sebagai refraktor optikal. Alat ini mempunyai beberapa kanta pembetulan pada kekuatan berbeza. Doktor atau ahli optometri akan menyuruh anda membaca carta huruf melalui alat ini sambil menukar kekuatan kanta pada alat sehinggalah kanta yang sesuai dengan anda dapat dikenalpasti.

Keratometri

Sejenis alat akan digunakan untuk mengukur lengkungan pada kornea mata seseorang. Ukuran boleh dilakukan dengan menggunakan alat keratometer.

Rawatan rabun silau

Rabun silau yang tidak teruk mungkin tidak memerlukan apa-apa rawatan. Doktor dan ahli optometri akan merawat rabun silau yang menyebabkan masalah penglihatan menggunakan cara berikut.

Cermin mata dan kanta lekap

Cermin mata dengan kanta pembetul atau kanta lekap merupakan rawatan utama dan paling kurang invasif berbanding rawatan lain dalam merawat rabun silau.

Orthokeratologi (Ortho-K)

Orthokeratology (Ortho-K) merupakan sejenis rawatan yang menggunakan kanta lekap jenis keras untuk membetulkan semula lengkungan pada kornea mata. Kanta ini akan dipakai untuk tempoh tertentu. Ianya juga boleh dipakai semasa tidur dan dibuka pada waktu siang. Sesetengah pesakit mendapat penglihatan yang baik pada waktu siang tanpa memakai Ortho-K. Walaubagaimanapun jika tidak mengunakan alat ini untuk tempoh tertentu, rabun silau akan kembali semula.

Pembedahan

Doktor akan mencadangkan pembedahan pembetulan jika rabun silau anda sangat teruk. Pembedahan ini dijalankan menggunakan alatan lazer dan pisau kecil untuk membentuk semula kornea mata. Rabun silau akan pulih secara kekal. Tiga pembedahan utama untuk rabun silau adalah:

 • laser in situ keratomileusis (LASIK)
 • photorefractive keratectomy (PRK)
 • radial keratotomy (RK)

Kesemua pembedahan ini mempunyai risiko. Bincang dahulu dengan doktor sebelum meneruskan rawatan pembedahan ini.

Komplikasi rabun silau

Rabun silau boleh menyebabkan komplikasi mata malas jika ianya berlaku pada sebelah mata sahaja. Ianya juga dikenali sebagai amblyopia.

Kesan jangka panjang

Cermin mata dan pembedahan selalunya boleh mengembalikan penglihatan kepada normal. Setakat ini masih tiada cara yang berkesan bagi menghalang rabun silau daripada berlaku pada individu yang berisiko.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.