Mata Juling – Punca, Tanda-tanda dan Rawatan

Mata juling selalunya boleh dibetulkan semula dengan menggunakan cermin mata, prosedur pembedahan atau gabungan kedua-duanya.

Mata juling juga dikenali dalam perubatan sebagai strabismus. Ianya merupakan suatu keadaan di mana kedudukan kedua-dua mata menjadi tidak selari. Ini menyebabkan mata seseorang yang juling akan menghadap ke arah yang berlawanan dan fokus kepada objek yang berbeza.

Mata juling lebih banyak terjadi pada kanak-kanak namun boleh juga berlaku kepada orang dewasa. Untuk orang dewasa, mata juling selalunya disebabkan oleh penyakit-penyakit tertentu seperti serebral palsi atau strok.

Mata juling selalunya boleh dibetulkan semula dengan menggunakan cermin mata, prosedur pembedahan atau gabungan kedua-duanya.

Jenis-jenis mata juling.

Tanda-tanda dan gejala

Bagi seseorang yang juling, bebola matanya boleh fokus ke bahagian dalam, luar atau arah bebola mata yang berlawanan. Mereka yang juling juga boleh mengalami gejala-gejala seperti berikut:

 • Penglihatan terjejas
 • Penglihatan berganda
 • Sukar mengagak kedalaman
 • Mata cepat letih
 • Sakit kepala

Gejala ini boleh berlaku secara berterusan atau apabila seseorang yang juling itu berasa penat atau tidak sihat.

Punca mata juling

Mata juling boleh berlaku kerana kerosakan saraf atau apabila otot sekeliling mata tidak dapat bekerjasama kerana tahap kekuatan otot yang berbeza. Apabila otak menerima isyarat penglihatan yang berbeza dari setiap mata, ianya tidak akan melayan isyarat dari mata yang lebih lemah.

Oleh itu jika keadaan mata juling tidak dibetulkan, lama-kelamaan penglihatan pada mata yang lemah akan hilang.

Mata juling selalu berlaku pada kanak-kanak dan puncanya tidak diketahui. Penyakit esotropia pada kanak-kanak merupakan keadaan mata juling yang berlaku pada bayi sebelum berumur setahun.

Esotropia selalunya berkaitan keturunan dan memerlukan pembedahan untuk membetulkannya. Terdapat juga esotropia lewat yang biasanya berlaku pada kanak-kanak berumur 2 ke 5 tahun. Cermin mata tidak dapat memulihkan keadaan ini.

Mata juling juga boleh berlaku kepada orang dewasa dan disebabkan penyakit-penyakit fizikal seperti kecederaan pada mata, serebral palsi atau strok. Seseorang juga boleh mendapat mata juling jika mempunyai masalah rabun jauh atau mata malas.

Pengesanan mata juling

Untuk mengelakkan hilang penglihatan, pengesanan dan rawatan awal amat penting. Jika anda mempunyai gejala mata juling, sila berjumpa doktor dengan segera. Doktor mata akan melakukan beberapa siri ujian bagi melihat tahap kesihatan mata.

Ujian tersebut termasuklah:

 • Ujian refleks cahaya pada kornea untuk mengesahkan mata juling
 • Ujian akuiti visual untuk menentukan jika terdapat mata kabur atau hilang penglihatan
 • Ujian tutup/buka untuk menilai pergerakan mata dan jika terdapat masalah pergerakan tidak selari
 • Ujian retina untuk memeriksa keadaan dalam mata

Jika anda mempunyai gejala fizikal selain mata juling, doktor mungkin akan memeriksa fungsi otak dan sistem saraf anda untuk melihat kemungkinan penyakit yang lain. Sebagai contoh doktor akan melakukan ujian untuk penyakit serebral palsi atau sindrom Guillain-BarrĂ©.

Adalah normal untuk bayi yang baru lahir mengalami sedikit juling. Namun jika ianya kekal melebihi umur 3 bulan, sila bertanya dengan doktor anda. Semua kanak-kanak juga patut melalui pemeriksaan mata yang lengkap sebelum berumur 3 tahun.

Faktor risiko

Seseorang lebih mudah mendapat mata juling jika mereka:

Rawatan mata juling

Rawatan mata juling bergantung kepada tahap keterukan dan puncanya. Jika ianya berpunca dari mata malas, doktor akan menyarankan pemakaian penutup mata pada mata dominan untuk memaksa otot-otot disekeliling mata yang lemah bekerja lebih keras.

Doktor juga mungkin akan memberikan ubat titis yang akan menyebabkan mata dominan menjadi kabur. Selain itu, suntikan Botox boleh diberikan untuk melemahkan otot di sekeliling mata yang bertindak secara berlebihan dan menyebabkan mata terpusing.

Antara rawatan lain termasuklah:

 • Senaman mata
 • Kanta pembetul seperti cermin mata atau kanta lekap
 • Pembedahan pada otot mata jika rawatan lain tidak berkesan

Jika mata juling disebabkan penyakit lain seperti ketumbuhan pada otak atau strok, doktor juga boleh memberikan rawatan seperti ubat-ubatan, pembedahan dan lain-lain.

Kesan jangka panjang

Kebanyakan masalah mata juling dapat diperbetulkan semula dengan menggunakkan cermin mata, kanta lekap, penutup mata, pembedahan dan lain-lain seperti yang telah dibincangkan.

Adalah penting untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin untuk mengurangkan kemungkinan hilang penglihatan pada mata yang lemah. Selepas menerima rawatan, perhatikan juga jika terdapat sebarang perubahan pada mata kerana masalah juling kadangkala boleh kembali semula.

Jika mata juling adalah disebabkan penyakit-penyakit yang lain, pengesanan awal dan rawatan segera boleh membantu untuk mendapatkan pemulihan sepenuhnya.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.