Punca Pendarahan Ketika Awal Kehamilan

Walaupun pendarahan tersebut telah berhenti namun anda masih perlu berjumpa doktor untuk mengenal pasti punca pendarahan tersebut.

Dalam tempoh fasa awal kehamilan, pendarahan biasanya tidak berbahaya dan disebabkan oleh hormon yang ditugaskan untuk mengawal kitaran haid mencetuskan pendarahan apabila sampai waktu anda sepatutnya datang haid. Ianya juga dipanggil pendarahan ‘penebusan’ atau breakthrough bleeding.

Kemungkinan juga anda pasti mengalaminya lebih daripada sekali, sekitar waktu anda biasanya datang haid semasa anda belum hamil. Ia juga boleh disebabkan oleh pelekatan telur yang telah disenyawakan pada lapisan rahim menyebabkan pendarahan. Ini disebut sebagai pendarahan implantasi. Jenis pendarahan ringan biasanya berlaku selama satu atau dua hari.

Antara punca- punca lain:

1. Pintu masuk serviks (pangkal rahim) mungkin terengsa. Hormon kehamilan boleh mengubah permukaan serviks membuatkan ia cenderung berdarah. Contohnya; anda mungkin akan berdarah sedikit selepas melakukan hubungan kelamin.

2. Anda mempunyai fibroid. Fibroid adalah ketumbuhan pada dinding rahim. Untuk pengetahuan anda, fibroid adalah bukan sejenis kanser. Jangan bimbang, ia hanyalah kadang- kala plasenta melekat.

3. Jangkitan pada serviks atau jangkitan faraj serta ia mungkin disebabkan penyakit keturunan seperti Von Willebrand yang membuatkan darah sukar untuk membeku.

4. Keguguran dan kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim). Pendarahan jenis ini sering disertai dengan kesakitan dan kekejangan pada bahagian abdomen.

Langkah-langkah Yang Perlu Diambil

Segera hubungi doktor anda untuk dapatkan nasihat. Walaupun pendarahan tersebut telah berhenti namun anda masih perlu berjumpa doktor untuk mengenal pasti punca pendarahan tersebut.

Doktor pasti akan melakukan pemeriksaan faraj untuk pastikan semuanya berjalan dengan baik. Doktor juga akan menasihatkan anda untuk membuat imbasan ultrabunyi di mana ia boleh menunjukkan sama ada bayi anda berada dalam keadaan baik di dalam rahim atau berlakunya kehamilan ektopik.

Doktor juga mungkin akan melakukan beberapa ujian asas seperti darah dan air kencing untuk melihat tahap hormon kehamilan anda. Ujian untuk memeriksa kumpulan darah dan status resus anda juga mungkin bakal dilakukan.

Perkara-perkara lain

Selain mendapatkan nasihat doktor, lakukan juga perkara berikut:

  • Mendapatkan rehat dan tidak melakukan kerja-kerja berat.
  • Tidak melakukan hubungan intim.
  • Memakai pad dan mengira berapa banyak pad yang telah digunakan
  • Perhatikan warna darah dan jika terdapat darah beku atau ketulan pada pad yang telah dipakai.
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.