Cara-cara Mengelakkan Keracunan Ubat

Adalah diingatkan bahawa tiada ubat yang seratus peratus selamat dan setiap ubat mempunyai risikonya tersendiri termasuklah ubat tradisional.

Pastikah anda tentang keselamatan ubat yang anda makan? Semua ubat, termasuk ubat herba, ubat tradisional, ubat-ubat cina, dan vitamin sebenarnya adalah tertakluk kepada undang-undang. 

Ubat-ubat dan vitamin yang dijual di Malaysia mestilah berdaftar dengan Bahagian Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia. Jabatan yang bertanggungjawab dengan proses pendaftaran ini ialah NPRA (National Pharmaceutical Regulatory Agency) yang terletak di Petaling Jaya. 

Setiap ubat dan vitamin yang berdaftar akan diberi nombor pendaftaran. Sila pastikan barangan yang anda ingin beli itu mempunyai salah satu label berikut : 

NPRA (National Pharmaceutical Regulatory Agency

MAL (Malaysia) 

NOT (Notifikasi) – NOT bukan bermaksud produk telah diuji dan diluluskan oleh NPRA tetapi hanya bermaksud ianya telah dinotifikasi

Sebagai contoh :

1 – Produk kosmetik yang digunakan untuk mencuci muka mempunyai label NOT199503475K

2 – Panadol 50s mempunyai label MAL19950080X

3 – Ubat cina Ling Dan mempunyai label MAL19985281TC

PBKD adalah label ubat lama yang kini telah digantikan dengan MAL. 

Dengan menggunakan produk yang berdaftar dengan KKM anda boleh merasa yakin dengan ketulenan isi kandungannya (seperti dijamin tidak mengandungi steroid, dan sebagainya). 

Pastikan selain daripada tarikh luput sesuatu barangan, jangan lupa untuk memeriksa NOT ataupun MAL nya. Untuk memeriksa kesahihan nombor MAL atau NOT, anda boleh memeriksanya dengan melawati laman web NPRA di sini.

Risiko keracunan ubat

Ubat-ubatan seperti parasetamol yang banyak diiklankan di berbagai media di negara ini merupakan salah satu daripada ubat yang paling laris dijual di merata tempat. Ini termasuklah di kedai-kedai runcit, warung-warung mahupun di pasaraya-pasaraya sebagai salah satu daripada bahan yang diniagakan oleh pihak berkenaan.

Hal yang sedemikian sudah tentu mendedahkan lagi para pengguna, khususnya kanak-kanak kepada risiko penyalahgunaan ubat, lantas boleh mengakibatkan ancaman keracunan kepada diri mereka. Tambahan pula jika ubat-ubatan ini tidak diiringi dengan maklumat-maklumat yang mudah difahami pengguna baik apabila ianya diperolehi daripada klinik-klinik perubatan sekalipun.

Tinjauan yang dilakukan oleh Pusat Racun Negara (PRN) menampakkan bahawa penglabelan ubat-ubatan tidak menjadi satu amalan yang ketara di kalangan ahli-ahli profesional. Jarang sekali para pesakit diberitahu tentang nama ubat-ubatan mahupun pengawasan ke atas kesan-kesan sampingan yang mungkin berlaku apabila mengambil sesuatu ubat itu.

Maklumat ubat hak pengguna

Sayugia diingatkan bahawa tiada ubat yang seratus peratus selamat. Para pengguna perlu faham bahawa setiap ubat mempunyai risikonya tersendiri terutama sekali apabila diberikan kepada kanak-kanak. Salah satu daripada cara mencegah ini daripada berlaku adalah untuk mengetahui secara mendalam berkenaan ubat tersebut melalui maklumat-maklumat yang objektif dan tidak berat sebelah. Ini bermaksud para pengguna perlu mendapatkan maklumat daripada sumber-sumber yang profesional dan tidak semata-mata bergantung kepada iklan-iklan yang dikeluarkan oleh industri farmaseutikal untuk tujuan melariskan langganannya. 

Untuk tujuan ini adalah menjadi hak para pengguna mendapat maklumat yang terperinci tentang setiap ubat yang mereka perolehi daripada mana-mana sekalipun. Hak ini telah dimuatkan dalam Piagam Pesakit sepertimana dipersetujui antara pertubuhan profesional kesihatan – doktor, doktor pergigian dan ahli farmasi – dengan Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) beberapa tahun yang lalu. Malangnya ini masih tidak dipatuhi oleh banyak pihak.

Jelasnya, jika semua pihak berwaspada dan menjalankan tugas mereka bagi mendidik masyarakat di samping para pengguna berusaha untuk meningkatkan kesedaran mereka, tragedi berkaitan ubat akan dapat dielakkan sama sekali.

Maklumat yang perlu ditanya semasa mendapatkan ubat

 1. Maklumat penting yang patut diketahui berkenaan ubat-ubatan anda:
  • Nama ubat.
  • Tujuan ubat/rawatan.
  • Berapa lama dan cara menggunakan ubat. 
  • Apa yang perlu dielakkan semasa menggunakan ubat tersebut. 
  • Kesan-kesan sampingan ubat. 
  • Tindakan sekiranya berlaku kesan buruk atau lupa mengambil ubat. 
  • Perhatian khas kepada kanak-kanak, ibu mengandung atau menyusukan dan untuk warga tua. 
  • Bagaimana menyimpan ubat dengan baik dan selamat. 
  • Tarikh luput ubat.
 2. Butir berkenaan ubat-ubatan lain yang digunakan seperti ubat tradisional dan sebagainya. 
 3. Rawatan lain yang sedang dijalankan termasuk berjumpa dengan pengamal kesihatan lain.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.