9 Kebaikan Meminum Kopi Untuk Tubuh Anda

Kopi mengandungi sejenis bahan psikoaktif yang dipanggil kafein dan kesan bahan inilah yang dicari oleh penggemar kopi.

Kopi merupakan minuman yang amat popular di negara kita. Kedai kopi tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan dan senang didapati di mana-mana sahaja tidak kira yang mahal ataupun murah.

Kopi mengandungi sejenis bahan psikoaktif yang dipanggil kafein dan kesan bahan inilah yang dicari oleh penggemar kopi. Berikut kami senaraikan kebaikan-kebaikan meminum kopi berdasarkan kajian yang telah dijalankan.

1. Mengurangkan risiko penyakit diabetes jenis 2

Pengambilan minuman kopi akan membawa kepada risiko yang lebih rendah untuk penyakit kencing manis Jenis 2. Satu kajian telah mendapati bahawa dengan pengambilan kopi yang lebih, semakin kurang risiko anda terkena penyakit diabetes jenis 2 ini.

2. Mengurangkan risiko terkena penyakit Parkinson

Pengambilan kopi yang lebih akan menyebabkan anda kurang berisiko mendapat penyakit Parkinson. Kajian tentang perbandingan peminum kopi tegar dan bukan peminum kopi, peminum kopi didapati kurang berisiko mendapat Parkinson. Walaupun anda meminum kopi hanya secawan sehari, anda boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit Parkinson sehingga hampir 25%.

3. Mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan demensia

Satu kajian menunjukkan bahawa bahan antioksidan dalam kopi apabila digabungkan dengan kafein (GCSF), ianya dapat menghalang penyakit Alzheimer. 4 ke 5 cawan kopi setiap hari boleh mengurangkan risiko demensia dan juga Alzheimer.

4. Meningkatkan kemahiran kognitif

Kopi boleh meningkatkan kemahiran kognitif anda. Ia membantu anda untuk mudah mengingati perkara-perkara yang dipelajari. Dalam erti kata yang mudah, memori jangka pendek anda akan menjadi bertambah baik.

5. Mencegah kemungkinan masalah jantung

Minum kopi secara tetap, seperti 2-3 cawan sehari, boleh mengurangkan risiko anda dimasukkan ke hospital kerana masalah jantung. Ini termasuk juga penyakit strok dan serangan jantung.

6.Mengurangkan risiko kanser

Kemungkinan mendapat penyakit kanser juga boleh dikurangkan oleh jumlah kopi yang anda minum. Kopi menghalang risiko kanser mulut, esophageal dan pharyngeal pada tahap tertentu, serta kanser prostat.

7. Mencegah sembelit

Kopi juga boleh mengelakkan sembelit kerana ia merangsang proses peristalsis (pergerakan usus), yang seterusnya merangsang kolon. Ini membawa kepada pergerakan usus yang lancar, sekali gus mencegah sembelit.

8. Boleh mengurangkan risiko kemurungan di kalangan wanita

Kafein dalam kopi boleh membantu mengurangkan risiko kemurungan di kalangan wanita dengan membantu menyeimbangkan pemancar neuro di dalam otak.

9. Mengurangkan sakit otot selepas bersenam

Jika anda ingin membantu merehatkan otot anda dan lari dari kesakitan selepas senaman, kopi adalah jawapan untuk anda. Minum kopi sebelum latihan dan ianya boleh membantu anda mengurangkan kesakitan otot.

Walaubagaimanapun setiap orang mempunya kesan yang berbeza terhadap kopi, jika anda tidak tahan dengan kesan meminum kopi mungkin tidak perlu mengambilnya.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.