Penyakit Riket – Punca, Tanda dan Rawatan

Pesakit riket mempunyai tulang yang lembut dan rapuh, perkembangan terbantut dan dalam kes yang teruk mengalami kecacatan tulang.

Penyakit riket merupakan masalah tulang yang disebabkan oleh kekurangan vitamin D, kalsium atau fosfat. Nutrien-nutrien ini amat penting untuk pembentukan tulang yang kuat dan sihat. Pesakit riket mempunyai tulang yang lembut dan rapuh, perkembangan terbantut dan dalam kes yang teruk mengalami kecacatan tulang.

Vitamin D membantu badan penyerapan kalsium dan fosfat melalui usus. Bekalan Vitamin D didapati daripada pemakanan seperti susu, telur, dan ikan. Badan juga dapat menghasilkan Vitamin D sendiri apabila terdedah kepada sinaran matahari.

Kekurangan vitamin D akan menyukarkan badan mengekalkan tahap kalsium dan fosfat yang normal. Apabila ini berlaku, badan akan merembeskan hormon yang menyebabkan kalsium dan fosfat daripada tulang digunakan untuk menjalankan fungsi badan. Ini akan menyebabkan tulang menjadi lemah dan rapuh.

Penyakit riket selalunya berlaku pada kanak-kanak berumur dari 6 ke 36 bulan. Kanak-kanak adalah golongan yang paling berisiko kerana mereka masih sedang membesar. Kanak-kanak mungkin akan kekuraangan vitamin D jika mereka tinggal di kawasan yang kurang cahaya matahari, memakan sayur sahaja, atau tidak meminum produk tenusu. Dalam sesetengah kes, penyakit riket adalah disebabkan faktor keturunan.

Penyakit riket semakin berkurang di negara ini akibat peningkatan sosioekonomi dan kebanyakan makanan juga sudah diperkayakan dengan vitamin D.

Faktor risiko riket

Berikut merupakan faktor risiko seseorang menghidap riket:

Umur

Riket selalunya berlaku pada kanak-kanak yang berumur dari 6 ke 36 bulan. Pada masa ini, kanak-kanak sedang membesar dengan cepat dan memerlukan kalsium dan fosfat pada jumlah yang tinggi untuk membantu pembentukan dan pertumbuhan tulang.

Pemakanan

Seseorang mempunyai lebih risiko mengalami riket jika mengamalkan diet vegetarian dan tidak memakan ikan, telur atau meminum susu. Seseorang juga boleh mendapat riket jika menghadapi masalah mencernakan susu atau tidak tahan dengan laktosa (intoleransi laktosa).

Kanak-kanak yang hanya meminum susu ibu selepas 6 bulan juga boleh kekurangan vitamin D kerana susu ibu tidak mengandungi bekalan vitamin D yang mencukupi.

Warna kulit

Kanak-kanak berketurunan Afrika, Kepulauan Pasifik dan Timur Tengah lebih mudah mendapat riket kerana mempunyai warna kulit yang gelap. Ini kerana tubuh mereka yang berkulit gelap selalunya kurang bertindak balas terhadap cahaya matahari untuk menghasilkan vitamin D.

Lokasi

Badan manusia akan menghasilkan vitamin D apabila terdedah kepada cahaya matahari, jadi seseorang itu lebih berisiko jika tinggal di kawasan yang kurang pancaran cahaya matahari. Ini juga terpakai kepada mereka yang kurang keluar daripada rumah atau sentiasa bekerja di dalam bangunan.

Genetik

Terdapat juga riket yang disebabkan faktor keturunan melalui gen-gen yang tertentu. Ianya dikenali sebagai riket hereditari dan akan menyebabkan buah pinggang tidak dapat menyerap fosfat.

Tanda-tanda dan gejala

Antara tanda-tanda dan gejala riket termasuklah:

 • Sakit pada bahagian tulang tangan, kaki, pinggang dan tulang belakang
 • Pertumbuhan terbantut dan pendek
 • Tulang rapuh dan mudah patah
 • Kejang otot
 • Kerosakan gigi, seperti:
  • Pembentukan gigi yang lewat
  • Gigi berlubang
  • Abses
  • Bentuk gigi tidak sempurna
  • Lubang pada enamel gigi
 • Kecacatan tulang, seperti:
  • Bentuk kepala yang pelik
  • Lutut bengkok ke luar dan kaki berbentuk busur panah (bowleg)
  • Bengkak pada tulang rusuk
  • Tulang dada terkeluar
  • Tulang belakang bongkok
  • Kecacatan tulang pinggang

Dapatkan rawatan segera jika anak anda mempunyai tanda-tanda riket. Jika ianya tidak dirawat ketika kanak-kanak sedang membesar, pertumbuhan mereka akan terbantut dan menjadi pendek apabila dewasa. Kecacatan tulang juga akan berkekalan jika lambat dirawat.

Kaki berbentuk busur panah (bowleg) pada pesakit riket.

Pengesanan riket

Doktor akan melakukan pengesahan penyakit riket melalui pemeriksaan fizikal. Selain itu doktor juga akan memeriksa jika terdapat kesakitan pada tulang dengan menekan tulang-tulang tersebut. Antara ujian yang boleh dilakukan termasuklah:

 • Ujian darah bagi melihat paras kalsium dan fosfat dalam darah.
 • X-ray tulang untuk melihat sebarang kecacatan.

Dalam kes-kes tertentu, biopsi tulang mungkin diperlukan. Ianya dilakukan dengan mengambil sampel tulang untuk diperiksa di makmal.

Rawatan riket

Rawatan riket memfokuskan kepada meningkatkan semula paras vitamin dan mineral dalam badan. Ini akan mengurangkan gejala-gejala yang sedang berlaku. Jika terdapat kekurangan vitamin D, doktor akan menggalakkan pengambilan makanan yang tinggi vitamin D seperti ikan, hati, susu dan telur di samping pendedahan kepada cahaya matahari.

Doktor juga akan memberikan suplemen vitamin D dan kalsium untuk merawat riket. Dos adalah berbeza mengikut berat kanak-kanak. Pengambilan suplemen yang berlebihan juga boleh memberikan kesan sampingan yang buruk.

Jika terdapat kecacatan tulang, pemakaian anduh mungkin akan diperlukan bagi memastikan tulang tumbuh dengan normal semula. Jika kecacatan terlalu teruk, pembedahan pembetulan mungkin perlu dilakukan.

Untuk masalah riket disebabkan keturunan pula, kombinasi suplemen fosfat dan vitamin D diperlukan bagi merawatnya.

Kesan selepas rawatan

Peningkatan paras vitamin D, kalsium dan fosfat selalunya akan mengurangkan gejala-gejala riket. Kebanyakan kanak-kanak akan menjadi semakin pulih setelah seminggu rawatan.

Kecacatan tulang selalunya mengambil masa yang lebih lama untuk hilang setelah kanak-kanak menerima rawatan. Walaubagaimanapun jika tidak dirawat, kecacatan tulang ini mungkin akan kekal sehingga dewasa.

Pencegahan riket

Cara terbaik untuk mencegah penyakit riket adalah dengan pengambilan makanan yang mengandungi kalsium, fosforus, dan vitamin D yang mencukupi. Mereka yang mempunyai masalah buah pinggang perlu melakukan pemeriksaan kalsium dan fosfat secara berkala.

Riket juga boleh dicegah dengan melakukan aktiviti luar dan mendedahkan kulit anda dengan sedikit cahaya matahari. Kajian menunjukkan pendedahan bahagian tangan dan muka kepada cahaya matahari beberapa kali seminggu sudah cukup untuk mencegah riket.

Kebanyakan orang dewasa selalunya mendapat pendedahan cahaya matahari yang cukup. Perlu diingatkan juga pendedahan cahaya matahari secara berlebihan boleh merosakkan kulit, jadi anda perlu memakai sunscreen. Namun, penggunaan sunscreen secara berlebihan juga akan menyebabkan kulit tidak dapat menghasilkan vitamin D, jadi jangan lupa untuk mendapatkan bekalan vitamin D melalui pemakanan.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.