Kepentingan Bahan Antioksidan Untuk Kesihatan

Bahan antioksidan merupakan bahan yang dihasilkan oleh badan bagi melawan penyakit dan mengekalkan kesihatan, jom ketahui kepentingannya.

Free radicals (FR) atau radikal bebas adalah bahan yang tidak stabil dan merbahaya, terutamanya jika ia hadir dalam kuantiti yang besar atau banyak.

Kementerian Pertanian, Perikanan dan Makanan, UK menyatakan bahawa sekali sedutan rokok mengandungi sehingga 10 ganda 28 (1028) FR. US Environmental Protection Agency pula dalam kajian pada 1997 menyatakan bahawa daripada 75,000 bahan sintetik baru yang dicipta dan dibuang ke dalam persekitaran, didapati kurang daripada separuh sahaja bahan ini yang telah menjalani ujian untuk menentukan sama ada ia merbahaya kepada badan kita atau tidak.

Bahan-bahan toksin dan FR ini memberikan tekanan yang berat pada badan kita, lebih-lebih lagi pada sistem pernafasan. Pertambahan kandungan FR dalam udara yang datang dari asap kilang, asap kenderaan, radiasi, cahaya matahari (UV), rokok, ubatan yang kuat dan bahan-bahan kimia seperti perencah di dalam makanan dan lain-lain lagi akan menyebabkan sistem pertahanan badan kita menjadi semakin hari semakin lemah.

Akibatnya badan kita lebih mudah terdedah kepada jangkitan kuman dan virus, pertambahan kes-kes asma berlaku, mudah diserang alahan (alergik) dan sebagainya.

Badan kita sebenarnya berupaya menghasilkan beberapa jenis antioksidan seperti superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase, dan lain-lain lagi. Bagaimanapun apabila berlaku pertambahan kepada FR, bahan yang dihasilkan ini mungkin tidak dapat membantu kita sepenuhnya lagi.

FR juga didapati boleh merosakkan DNA, protein, karbohidrat dan lemak dalam badan kita.

Apakah langkah-langkah yang boleh diambil?

Langkah-langkah seperti menjauhkan diri dari sumber FR hendaklah diambil. Selain daripada itu, pengambilan antioksidan didapati boleh membantu mengatasi masalah ini.

Antara antioksidan yang sering diperkatakan ialah:

 • Karotenoids – dalam lobak merah dan tomato
 • Procyanidins – dalam grapeseed
 • Vitamin dan zat galian – vitamin A, vitamin C,  vitamin E, vitamin B6, zink, magnesium, manganesem, molybdenum dan selenium
 • Co-Enzyme Q10 adalah produk terkini yang sangat popular

Pelbagai kajian telah dipersembahkan mengenai keberkesanan antioksidan ini. Silalah membuat rujukan dengan doktor anda atau ahli farmasi berdekatan mengenai produk-produk ini. Sekiranya anda masih belum mengambil supplemen antioksidan, mungkin inilah masanya yang sesuai untuk anda bermula.

Secara ringkasnya, antioksidan berupaya:

 • Menentang FR
 • Meningkatkan daya menahan penyakit badan kita
 • Mengurangkan risiko penyakit jantung
 • Melambatkan proses penuaan
 • Mengurangkan risiko mendapat katarak
 • Mengurangkan kejadian alahan 
 • Mengurangkan risiko mendapat jenis-jenis kanser yang tertentu
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.