Cara Menjalani Pemeriksaan Haid di Klinik atau Hospital

Masih ada lagi wanita yang mengalami masalah haid tetapi tidak menyedarinya ataupun takut untuk meminta nasihat daripada pegawai perubatan.

Kitaran haid merupakan proses normal anggota tubuh wanita sebagai persediaan untuk persenyawaan dan reproduksi. Namun masih ramai wanita yang kurang ilmu pengetahuan tentang kitaran normal haid. Ada yang mengalami masalah haid tetapi tidak menyedarinya ataupun takut untuk bertanya atau meminta nasihat daripada pegawai perubatan.

Seorang gadis di Twitter, shakila schön telah berkongsi pengalaman beliau mendapatkan pemeriksaan haid di hospital.

Perkara pertama adalah dengan memberanikan diri untuk pergi ke klinik atau hospital yang berdekatan atau yang anda selesa. Jangan risau kerana segala makumat peribadi anda sebagai pesakit adalah tertakluk kepada etika privasi antara pesakit dan doktor yang melakukan pemeriksaan.

Beritahu segala masalah yang merisaukan anda dan doktor akan bertanyakan dengan lebih lanjut sebelum melakukan pemeriksaan.

Selalunya apabila melibatkan haid, soalan-soalan sensitif seperti perkara berkaitan hubungan seksual juga akan ditanya oleh doktor untuk mendapatkan lebih gambaran tentang masalah yang sedang dialami. Jangan risau kerana kesemua maklumat yang diberikan adalah tertakluk kepada etika kerahsiaan antara anda dan doktor tersebut.

Setelah pemeriksaan fizikal dilakukan, ujian-ujian lain mungkin diperlukan berdasarkan apa yang diceritakan oleh pesakit. Jika anda tidak menceritakan masalah yang berlaku dengan lengkap, berkemungkinan doktor tidak dapat membuat diagnosis yang tepat untuk mengenalpasti masalah anda.

Antara ujian yang boleh dilakukan adalah:

 • Ujian darah – kiraan darah lengkap terutamanya jika anda mempunyai gejala kurang darah merah atau anemia
 • Ujian paras hormon – jika haid anda tidak teratur
 • Imbasan ultrasound – untuk melihat keadaan organ peranakan anda seperti rahim dan tiub fallopian
 • Ujian mengandung – jika sudah lama tidak datang haid

Dan yang terakhir sekali jangan malu untuk bertanya dengan doktor yang merawat anda jika terdapat sebarang kemusykilan atau terdapat perkara yang masih kurang faham. Pendidikan kesihatan merupakan salah satu tanggungjawab doktor yang memberikan rawatan.

Sedikit informasi tentang kitaran haid yang normal

 • Kitaran haid dikira dari hari pertama haid hingga hari pertama haid seterusnya. Purata kitaran haid adalah selama 28 hari.
 • Kitaran haid boleh berlaku antara 21 hingga 35 hari pada wanita dewasa dan 21 hingga 45 hari pada wanita muda atau remaja.
 • Menstruasi atau darah haid adalah pendarahan bulanan bagi setiap wanita. Apabila anda mendapat haid, tubuh badan anda akan menggugurkan lapisan rahim. Darah haid akan gugur dari dinding rahim dan keluar melalui pembukaan kecil di serviks dan seterusnya melalui vagina.
 • Kebiasaannya darah haid berlaku selama 3 hingga 5 hari.
 • Dinding rahim yang gugur ini sebenarnya adalah persediaan rahim jika berlakunya persenyawaan supaya sperma yang telah bersenyawa dengan ovum boleh melekat pada dinding rahim dan seterusnya melalui proses kehamilan.
 • Kenaikan dan kejatuhan paras hormon akan mengawal proses kitaran haid pada setiap bulan.

Menggunakan apps untuk memantau kitaran haid

Jika anda ingin memantau kitaran haid dengan lebih sistematik, anda boleh menggunakan pelbagai jenis apps yang boleh dimuat turun pada telefon pintar.

Berikut merupakan beberapa contoh:

 1. Period Calendar
 2. Flo Period Tracker
 3. My Calendar

Diharapkan dengan perkongsian ini dapat membantu wanita di luar sana yang menghadapi masalah berkaitan haid.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.