Masalah Kesuburan – Punca, Pemeriksaan & Rawatan

Punca masalah kesuburan selalu disalahfaham disebabkan wanita sedangkan lelaki juga seringkali mengalami masalah kesuburan.

Mendapatkan zuriat semestinya menjadi impian pasangan yang sudah berkahwin. Walaubagaimanapun, tidak semua pasangan mudah mendapatkan zuriat disebabkan masalah perubatan tertentu yang mengakibatkan seseorang menjadi tidak subur.

Punca-punca kemandulan

Punca masalah kesuburan selalu disalahfaham disebabkan wanita sedangkan lelaki juga seringkali mengalami masalah kesuburan. Untuk kaunseling kesuburan, kedua-dua pihak lelaki dan wanita perlu diperiksa bagi memastikan tiada apa-apa masalah. Berikut disenaraikan punca masalah kesuburan bagi wanita dan lelaki.

Bagi wanita

 1.  Salur fallopio tersumbat
 2. Tidak subur
 3. Telur tidak baik
 4. Peredaran haid tidak teratur
 5. Haid terhenti atau tidak ada langsung
 6. Haid terlampau lama
 7. Sakit setiap kali kedatangan haid
 8. Keputihan yang serius
 9. Pendarahan di uterin
 10. Radang pada dinding rahim
 11. Fibroid
 12. Tidak ada nafsu seks
 13. Kesan sampingan ubat perancang atau mana-mana ubat panas atau jamu yang dimakan kerana tujuan tertentu sehingga merosakkan rahim atau menjejaskan tahap kesuburan wanita.

Bagi lelaki

Namun begitu 40 peratus dari masalah kemandulan di negara ini berpunca daripada pihak lelaki atau suami. Kajian telah membuktikan bahawa puncanya adalah dari masalah air mani. Kemungkinan untuk isteri hamil adalah kurang jika air mani dari pihak suami kurang dan berkemungkinan juga air mani tersebut tidak berkualiti.

Antara punca lelaki kurang subur:

 1. Kemungkinan semasa kanak-kanaknya dia pernah menjalani pembedahan sehingga meninggalkan kesan pada sistem kelaminnya. Atau mungkin juga kerana alah dengan penyakit lelah atau beguk.
 2. Lelaki yang suka mandi air panas juga mungkin mendapat masalah ini
 3. Memakai seluar ketat
 4. Berat badan yang berlebihan
 5. Duduk setempat yang agak lama seperti memandu berjam-jam atau berhari-hari menyebabkan zakar terdedah kepada haba panas lalu menjejaskan kualiti air mani.
 6. Merokok melebihi 20 batang sehari
 7. Kerap mengambil alkohol atau arak
 8. Selalu melakukan kerja-kerja berat

Bila perlu berjumpa doktor

Untuk pasangan yang berkahwin dalam lingkungan umur di bawah 30 tahun, anda perlu berjumpa pakar hanya setelah isteri tidak hamil dalam jangka masa setahun setengah. Manakala pasangan yang berkahwin 30 hingga 35 tahun, anda perlu berjumpa pakar setelah setahun isteri masih belum hamil.

Bagi mereka yang berkahwin lebih dari 35 tahun, setelah beberapa bulan berkahwin dan isteri masih belum hamil, anda dinasihatkan untuk berjumpa pakar segera.

Pemeriksaan kesuburan

Untuk wanita

 1. Ujian hormon FSH (folikel merangsang hormon) dan LH (hormon luteinising) bagi memeriksa ovulasi.
 2. Imbasan ultrasound untuk melihat rahim dan ovari serta saiz perkembangan folikel.
 3. Hysterosalpingogram iaitu sejenis x-ray untuk memeriksa tiub fallopio dengan menggunakan kontras warna.
 4. Laparoskopi iaitu satu pembedahan tebukan kecil menggunakan kamera untuk memeriksa tiub fallopio tersumbat.
 5. Hysteroskopi untuk melihat bahagian dalam rahim bagi memeriksa ketumbuhan seperti fibroid atau polip.

Untuk lelaki

 1. Pakar atau doktor akan memeriksa buah zakar untuk memastikan saiz, perbezaan dan sebarang perubahan serta memeriksa kedudukan zakar sama ada normal atau tidak.
 2. Kemudian pemeriksaan terhadap air mani pula akan dijalankan.
Contoh keputusan ujian air mani. Sumber Facebook

Lelaki dan wanita

Dilakukan kepada kedua-dua pasangan untuk melihat risiko jangkitan

 1. HIV 1 dan 2: Anti-HIV – 1, 2
 2. Hepatitis B: HBsAg / Anti-HBC
 3. VDRL

Kaedah rawatan kesuburan

 1. Memberhentikan punca-punca di atas iaitu berhenti merokok, tidak mengambil alkohol atau arak, kurangkan kerja berat, kurangkan berat badan, jangan memakai seluar dalam atau seluar ketat dan elakkan dari mandi menggunakan air panas. Anda juga digalakkan mengambil antibiotik dan suntikan hormon.
 2. Air mani lelaki yang sedikit walau bagaimanapun masih mempunyai sperma, doktor akan mengambil contoh air maninya dan akan dirangsangkan ke dalam ovari isteri pada waktu suburnya.
 3. Menjalankan kaedah In-Vitro Fertilization (IVF). Doktor akan mengambil sperma suami yang kurang aktif dan disenyawakan dengan telur isteri di dalam makmal untuk membentuk embrio sebelum dimasukkan ke rahim isteri.
 4. Kaedah Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI). Doktor akan mengambil benih isteri dan disenyawakan dengan sperma kemudian disuntik semula ke dalam rahim isteri.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.