Kulit Melepuh – Punca, Rawatan & Pencegahan

Kulit melepuh atau blister merupakan keadaan di mana terdapat benjolan berisi cecair diantara lapisan kulit, jom ketahui punca lepuh dan pencegahannya.

Kulit melepuh atau blister merupakan keadaan kulit yang menyakitkan di mana terdapat benjolan berisi cecair yang memenuhi ruang diantara lapisan kulit. Ianya terjadi disebabkan sesuatu – seperti kasut yang terlalu ketat – bergesel secara berterusan pada kulit. Lepuh yang berisi cecair ini adalah menyakitkan, namun boleh dirawat dengan mudah di rumah.

Punca lepuh

Terdapat beberapa punca berlakunya kulit melepuh termasuklah beberapa penyakit. Antara punca utamanya adalah:

 • Lepuh berdarah: Anda boleh mendapat lepuh berdarah apabila sesuatu mencucuk kulit anda. Lepuh jenis ini mengandungi darah disebabkan saluran darah yang pecah dan bahagian bawah lapisan kulit yang rosak. Lama kelamaan ianya akan menjadi lepuh.
 • Lepuh kerana bergesel: Ianya disebabkan geseran pada kulit, lepuh jenis ini berlaku apabila cecair berkumpul di lapisan bawah kulit. Ramai orang mendapat kulit melepuh jenis ini kerana memakai kasut dengan saiz yang salah atau tidak memakai stoking. Selain itu ianya juga boleh berlaku pada tangan akibat penggunaan alat seperti cangkul.
 • Lepuh kerana haba: Seseorang boleh mendapat kulit melepuh jenis ini disebabkan kulit terbakar atau cahaya matahari. Selain itu ianya juga boleh berlaku apabila seseorang mendapat frostbite. Apabila seseorang itu mendapat lepuh akibat terbakar, ianya merupakan luka terbakar tahap dua.

Pemeriksaan

Kulit melepuh biasa selalunya tidak memerlukan pemeriksaan doktor. Ianya boleh dikesan melalui pemeriksaan fizikal sahaja.

Jika kulit seseorang itu melepuh akibat kebakaran atau frostbite, doktor mungkin perlu melakukan rawatan lanjut. Selain itu anda juga perlu membuat pemeriksaan doktor jika terdapat tanda-tanda jangkitan seperti:

 • Nanah (cecair berwarna kuning atau hijau)
 • Kawasan sekeliling lepuh terasa panas
 • Kawasan sekeliling lepuh menjadi merah

Rawatan lepuh

Selalunya kulit melepuh akan sembuh dengaan sendiri dalam masa beberapa hari. Berikut merupakan beberapa perkara yang anda boleh lakukan di rumah bagi memastikan ianya sembuh dengan baik:

 • Membasuh kawasan lepuh dengan sabun biasa
 • Menyapu krim atau losyen antibakteria
 • Membalut kawasan lepuh dengan kapas atau kain gauze

Pastikan anda menukar balutan sekurang-kurangnya sekali sehari. Selain itu jangan cuba untuk membuang kuping yang terhasil ketika lepuh sudah kering. Ini kerana kuping tersebut melindungi lapisan dalam kulit daripada jangkitan kuman.

Pencegahan

Terdapat beberapa cara untuk mencegah kulit melepuh. Kebanyakannya melibatkan persediaan dan penjagaan rapi. Pencegahan ini juga bergantung kepada jenis lepuh:

Lepuh kerana bergesel: Kulit melepuh jenis ini adalah disebabkan oleh geseran. Cara untuk mencegahnya adalah:

 • Pastikan saiz kasut anda adalah betul dan kulit tidak bergesel dengan kasut.
 • Apabila menukar kasut baru, pakai dulu sekejap-sekejap dan jangan terus memakainya untuk tempoh yang lama.
 • Pakai sarung tangan untuk melindungi kulit tangan jika anda melakukan kerja-kerja berat.
 • Pakai pakaian pakaian yang sesuai bagi mengelakkan lepuh terjadi pada kulit badan.

Lepuh berdarah: Lepuh jenis ini berlaku apabila terdapat sesuatu yang mencucuk pada kulit. Ianya selalu berlaku pada tangan. Ianya sukar dicegah namun anda boleh mengambil langkah berikut:

 • Berhati-hati apabila menggunakan alat yang boleh mencucuk.
 • Memakai sarung tangan apabila melakukan kerja-kerja seperti berkebun, bertukang dan sebagainya.

Lepuh kerana haba: Lepuh yang disebabkan oleh terbakar atau apabila kulit sedang sembuh dari frostbite. Untuk mencegahnya, anda perlu:

 • Memakai sunscreen jika anda perlu berada di bawah terik matahari untuk jangkamasa yang lama.
 • Berhati-hati apabila mengendalikan peralatan panas atau berada berdekatan api.
 • Memakai pakaian bersesuaian bagi mengelak frostbite. Jika kulit anda mendapat frostbite, naikkan suhu badan perlahan-lahan menggunakan air suam.

Berapa lama untuk sembuh

Kebanyakan kulit melepuh akan sembuh dengan sendiri dalam masa beberapa hari. Pastikan ianya dibalut dan pakai kasut yang longgar semasa ianya sedang sembuh. Jika lepuh berlaku disebabkan terbakar atau frostbite, atau jika anda merasakan terdapat tanda-tanda jangkitan, sila dapatkan pemeriksaan doktor dengan segera.

Bila perlu berjumpa doktor

Anda perlu berjumpa dengan doktor jika kulit melepuh tidak sembuh selepas beberapa hari. Anda juga perlu berjumpa doktor jika terdapat tanda-tanda jangkitan. Jika terdapat jangkitan, kulit di sekeliling lepuh akan menjadi merah dan membengkak. Selain itu akan terdapat nanah berwarna putih atau kuning dan bukannya cecair jernih atau darah seperti lepuh biasa.

Rumusan

Kulit melepuh merupakan satu gejala yang kerap berlaku dan setiap orang pernah mengalaminya. Kulit melepuh semestinya merupakan satu masalah besar kepada pelari, pendaki dan sesiapa sahaja yang kerap melakukan aktiviti menggunakan kaki. Selalunya kulit melepuh ini akan sembuh dalam masa beberapa hari, namun jika terdapat jangkitan sila dapatkan pemeriksaan doktor segera.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.