Toksin – Punca, Kesan dan Bahayanya

Toksin mungkin boleh mengakibatkan pelbagai ancaman kepada kesihatan seperti kanser, penyakit sistem penghadaman, dan penyakit pertumbuhan.

Toksin didefinisikan sebagai bahan kimia atau unsur berbahaya yang dihasilkan secara semula jadi atau bukan semula jadi atau mana-mana bahan yang tidak boleh digunakan atau dibuang oleh badan kita.

Toksin mungkin beracun dan boleh mengakibatkan pelbagai ancaman kepada kesihatan daripada kanser (karsinogen), penyakit sistem penghadaman kepada penyakit pertumbuhan dan pembelajaran. Toksin juga boleh mengakibatkan gangguan dan menghasilkan kesan buruk di dalam badan.

Punca toksin

Badan kita dipenuhi dengan toksin dan diserap masuk ke dalam badan kita melalui udara yang kita sedut, air yang kita minum dan makanan yang kita ambil.

Di dalam rumah pula, cecair pencuci, asap rokok, pencair dan alat penyegar udara turut menyumbang kepada persekitaran bertoksin. Di luar rumah, toksin dibawa oleh asap ekzos kenderaan, asap kilang, ubat perosak, udara yang tercemar, dan bahan kimia pertanian.

Badan juga akan menghasilkan toksin semasa proses metabolisme. Tekanan berlebihan, diet yang kurang seimbang dan gaya kehidupan tidak sihat boleh menyumbang kepada badan bertoksik.

Toksin dalam makanan

Makanan yang kita ambil setiap hari, daripada makanan segera kepada makanan sedap dalam restoran popular boleh memberi kesan negatif kepada badan kita dan menentukan sama ada kita akan menghidap pelbagai penyakit kronik atau menikmati kehidupan yang sihat.

Pengambilan terlalu banyak karbohidrat seperti tepung putih dan roti adalah seperti memakan bahan pelekat atau gam kerana ia tidak boleh melalui usus dengan mudah, sebaliknya ia melalui usus dengan sangat perlahan, ia melekat pada dinding usus dan menjejaskan proses perkumuhan.

Toksin dan saluran penghadaman

Dalam saluran penghadaman yang tidak berfungsi dengan baik, toksin boleh membentuk sisa makanan yang tidak dapat dihadamkan, menukarkan sisa-sisa kepada kompaun reaktif lalu mengakibatkan pengumpulan bahan buangan dalam kolon.

Sisa buangan ini akan mula mereput, menghasilkan bakteria dan toksin. Toksin-toksin ini akhirnya menyelinap masuk ke dalam dinding usus besar di mana kapilari darah akan menyerapnya dan mengangkut sisa buangan tersebut ke seluruh badan.

Jika sistem keimunan badan seseorang adalah sihat dan organ yang penting untuk proses perkumuhan seperti kulit, buah pinggang, kolon, limpa dan hati berfungsi pada tahap optimum, badan boleh mengeluarkan sisa-sisa ini dengan sendirinya.

Namun, badan kita mungkin gagal untuk mengumuhkan sisa-sisa ini atas sebab-sebab tertentu. Jika toksin diserap dengan lebih cepat oleh badan berbanding dengan keupayaannya untuk membuang toksin tersebut, keadaan bertoksik akan wujud dalam badan kita.

Kesan toksin kepada badan

Hasil penyelidikan mendapati tahap hormon tekanan yang tinggi seperti adrenalin dan kortisol, boleh mengubah “saluran penyahtoksinan bermanfaat” kepada “saluran penyahtoksinan membahayakan”, dan seterusnya mendorong toksin seperti radikal bebas wujud dalam badan.

Radikal bebas ini boleh mengakibatkan kemusnahan sel melalui satu proses yang dikenali sebagai pengoksidaan, iaitu satu faktor penting lain yang menyumbang kepada tahap toksin yang tinggi dalam badan.

Dalam sesetengah keadaan, usus besar tidak berupaya mengumuhkan toksin, sebaliknya toksin tersebut diserap balik ke dalam aliran darah. Proses ini dikenali sebagai pengtoksinan-auto. Pengambilan makanan yang tidak berzat, alahan kepada makanan dan antibiotik yang boleh membunuh flora semula jadi dalam badan, sembelit dan pertumbuhan bakteria berbahaya yang berlebihan akan meningkatkan proses pengtoksinan-auto ini.

Kandungan toksin dan bakteria berbahaya yang berlebihan dalam badan akan menjejaskan fungsi enzim dan seterusnya mengelakkan aktiviti sel yang biasa, khususnya di dalam sistem otak dan saraf.

Cara membuang toksin dari badan

Jika kita berusaha kuat untuk membersihkan badan kita tetapi membiarkan sisa buangan dikumpulkan dengan banyak di dalam organ perkumuhan tanpa memastikan ia dibuang dengan cara yang sepatutnya, sisa buangan ini pasti akan diserap semula ke dalam sel badan kita.

Apabila badan kita menemui toksin, hanya terdapat beberapa cara untuk mengendalikannya: menyembunyikannya dalam lemak, membuangnya ke dalam tisu seperti otot dan organ atau mengumuhkannya sebagai sisa buangan.

Untuk mengelakkan sebarang kesan buruk, organ badan kita memerlukan bantuan tambahan untuk mengumuhkan sisa buangan yang terkumpul di dalam badan, iaitu melalui “perkhidmatan pengendalian bahan buangan”.

Semasa proses pembersihan badan, bahan buangan akan disalurkan kepada 5 organ perkumuhan yang utama untuk dikumuhkan iaitu kulit, buah pinggang, kolon, limpa dan hati.

Tanda-tanda dan gejala toksin dalam badan

Badan yang dibebani dengan kandungan toksin akan menunjukkan tanda-tanda seperti:

 • Penghadaman yang tidak sempurna
 • Sembelit
 • Kembung perut
 • Kelesuan
 • Berat badan naik
 • Keadaan kulit yang tidak sihat
 • Tekanan mental
 • Tidur yang tidak lena
 • Ruam kulit
 • Sakit tekak
 • Daya tumpuan lemah
 • Sakit kepala
 • Mulut berbau
 • Tahap glukos darah yang tidak seimbang
 • Mukus berlebihan
 • Badan berbau

Pengamal perubatan semula jadi percaya bahawa simptom-simptom ini menunjukkan tahap toksin dalam badan yang sangat tinggi.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.