Penyakit Bell’s Palsy – Diagnosis dan Rawatan

Penyakit lain seperti strok, jangkitan, penyakit Lyme dan ketumbuhan juga mampu menyebabkan kelemahan otot muka seperti Bell's palsy.

Diagnosis Bell’s palsy

Tiada cara diagnosis spesifik untuk Bell’s palsy. Doktor akan memeriksa bahagian muka dengan mengarahkan pesakit melakukan pergerakan seperti menutup mata, mangangkat kening, menunjukkan gigi dan berkerut, selain gerakan yang lain.

Penyakit lain seperti strok, jangkitan, penyakit Lyme dan ketumbuhan juga mampu menyebabkan kelemahan otot muka seperti Bell’s palsy. Jika puncanya masih tidak dapat dipastikan, doktor mungkin akan mencadangkan ujian berikut:

  • Elektromyografi (EMG). Ujian ini adalah untuk mengesan saraf yang terlibat dan tahap keterukan. EMG akan mengukur jumlah aliran elektrik dengan memberikan stimulasi kepada saraf tersebut dan mengukur kelajuan dan keadaan impuls yang melalui saraf.
  • Imbasan imej. MRI dan CT scan mungkin akan dilakukan untuk memastikan tiada penyebab lain seperti strok atau ketumbuhan yang menekan saraf muka.

Rawatan Bell’s palsy

Kebanyakan pesakit Bell’s palsy akan pulih sama ada dirawat atau tidak. Tiada rawatan sama bagi setiap orang kerana bergantung pada tahap keterukan Bell’s palsy. Doktor akan mencadangkan beberapa jenis ubat atau terapi fizikal untuk mempercepatkan pemulihan. Pembedahan jarang dilakukan untuk Bell’s palsy.

Ubat-ubatan

Ubat yang selalu digunakan untuk merawat Bell’s palsy termasuklah:

  • Kortikosteroid, seperti prednisone, yang merupakan agen anti-keradangan yang kuat. Ubat ini akan mengurangkan pembengkakan pada saraf, dan tiada lagi tekanan pada saraf. Ubat kortikosteroid lebih berkesan jika dimulakan lebih awal iaitu beberapa hari selepas simptom bermula.
  • Ubat antiviral. Selalunya ubat ini tidak diberi kerana masih tiada bukti kajian saintifik. Namun jika diberikan biasanya dengan kombinasi ubat kortikosteroid untuk pesakit Bell’s palsy yang teruk.

Terapi fizikal

Otot yang lemah lama-kelamaan boleh mengecut dan mengecil, yang boleh menyebabkannya mengejang atau mengeras. Ahli fisioterapi boleh mengajar bagaimana untuk melakukan senaman dan urutan otot muka bagi mengelakkan masalah ini.

Pembedahan

Sebelum ini, pembedahan untuk mengurangkan tekanan ke atas saraf muka dilakukan dengan membuka laluan saraf pada tengkorak muka. Namun kini pembedahan tidak lagi dicadangkan kerana boleh menyebabkan risiko kecederaan pada saraf muka dan hilang pendengaran.

Kadangkala pembedahan plastik perlu dilakukan untuk membetulkan semula ketidakseimbangan muka disebabkan masalah Bell’s palsy. Contoh pembedahan yang boleh dilakukan termasuklah meninggikan kening, kelopak mata, memasukkan implant dan graf saraf. Sesetengah pembedahan plastik ini perlu dilakukan semula selepas beberapa tahun.

Pembedahan membetulkan otot muka, sebelum dan selepas

Tips berguna untuk pesakit Bell’s palsy

Antara tips yang boleh dilakukan termasuklah:

  • Memakai pelindung mata (eye patch) di bahagian mata yang tidak boleh ditutup. Selain itu perlu selalu menitiskan cecair pelincir untuk memastikan mata sentiasa lembap. Pemakaian kacamata pada waktu siang dan pelindung mata pada waktu malam mengurangkan risiko menggaru dan kekeringan.
  • Mengambil ubat tahan sakit seperti paracetamol jika tidak tahan sakit
  • Melakukan terapi fizikal. Mengurut dan melakukan senaman muka seperti dinasihatkan ahli fisioterapi adalah penting untuk melembutkan otot muka.

Rawatan alternatif untuk Bell’s palsy

Walaupun belum ada bukti saintifik yang kukuh untuk rawatan alternatif ini, sesetengah orang mendapat menfaat dengan melakukan perkara berikut:

  • Rawatan akupuntur. Dengan memasukkan jarum halus ke titik tertentu pada muka boleh merangsang saraf dan otot untuk mendapatkan sedikit kelegaan.
  • Rawatan biofeedback. Rawatan ini menumpukan pada keadaan pemikiran dan fokus untuk mengawal pergerakan otot muka.

Bacaan selanjutnya:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.