Osteosarkoma – Diagnosis dan Rawatan

Perancangan pembedahan untuk pesakit osteosarkoma mengambilkira juga bagaimana ianya akan memberi kesan kepada kehidupan pesakit selepas itu.

Diagnosis osteosarkoma

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk melihat lokasi dan juga keadaan bahagian yang terlibat.

Ujian pengimejan

Ujian pengimejan membatu doktor menyiasat simptom yang dialami pesakit ataupun jika kanser sudah merebak. Ujian ini termasuklah:

 • X-ray
 • Computerized tomography (CT) scan
 • Magnetic resonance imaging (MRI)
 • Positron emission tomography (PET)
 • Imbasan tulang

Pengambilan sampel sel tulang (biopsi)

Biopsi merupakan prosedur untuk mendapatkan sampel sel kanser untuk ujian makmal. Ujian ini dapat mengesahkan jika sel tersebut adalah sel kanser dan juga menentukan jenis serta tahap kanser tersebut.

Biopsi yang boleh dilakukan untuk diagnosis osteosarkoma termasuklah:

 • Biopsi jarum. Doktor akan menyuntik jarum halus melalui kulit terus ke bahagian yang disyaki. Jarum ini akan mengumpulkan tisu-tisu yang mengandungi sel untuk ujian.
 • Biopsi pembedahan. Doktor akan membuat belahan pada kulit dan mengeluarkan semua atau sebahagian ketumbuhan yang terlibat dan akan dihantar ke makmal.

Jenis biopsi yang diperlukan bergantung kepada ketumbuhan dan juga tahap kesihatan pesakit. Biopsi perlu dirancang teliti agar tidak menggganggu rawatan yang akan diberikan kelak.

Rawatan osteosarkoma

Rawatan selalunya melibatkan pembedahan dan kemoterapi. Terapi radiasi mungkin akan diberikan dalam keadaan tertentu.

Pembedahan

Tujuan pembedahan adalah untuk membuang kesemua sel kanser. Perancangan pembedahan mengambilkira juga bagaimana ianya akan memberi kesan kepada kehidupan pesakit selepas itu. Pembedahan untuk membuang osteosarkoma bergantung kepada beberapa faktor seperti saiz ketumbuhan dan lokasinya.

Antara pembedahan yang boleh dijalankan termasuk:

 • Pembedahan yang tidak memerlukan amputasi. Pembedahan yang paling ideal adalah jika dapat mengelakkan amputasi kepada tangan atau kaki yang terlibat untuk membolehkan fungsi badan pesakit dikekalkan. Ianya bergantung kepada berapa banyak tulang, otot dan tisu yang telah diserang oleh sel kanser. Jika sebahagian tulang perlu dibuang, pembedahan membina semula pengganti tulang perlu dilakukan sama ada menggunakan prostetik (buatan) ataupun graf tulang.
 • Pembedahan yang memerlukan amputasi. Pembedahan ini dilakukan jika perlu sahaja terutamanya jika terlalu banyak bahagian yang telah diserang kanser osteosarkoma. Namun dengan kecanggihan teknologi prostetik, pesakit biasanya dapat melakukan adaptasi dengan baik selepas pembedahan.
 • Pembedahan membuang bahagian bawah betis (rotationplasty). Dalam pembedahan ini bahagian betis dari buku lali sehingga lutut akan dibuang tetapi buku lali ke bawah akan dikekalkan dan bertindak sebagai lutut. Pesakit kemudiannya perlu memakai kaki palsu dan selalunya boleh berfungsi dengan baik untuk melakukan aktiviti fizikal dan harian termasuk bersukan.

Kemoterapi

Kemoterapi merupakan ubat yang boleh membunuh sel kanser. Selalunya rawatan kemoterapi memerlukan gabungan dua atau lebih ubat-ubatan ini sama ada melalui pil, salur darah atau kedua-duanya sekali.

Kemoterapi untuk osteosarkoma selalunya diberikan sebelum pembedahan (neoadjuvan) untuk mengecilkan saiz ketumbuhan supaya lebih mudah dibuang.

Doktor akan memantau kesan ubat ini terhadap osteosarkoma dan jika rawatan seterusnya diperlukan. Jika tidak berkesan, ianya menunjukkan kanser tersebut sangat agresif dan kombinasi ubat baru mungkin perlu diberi atau pembedahan yang lebih besar diperlukan.

Kemoterapi juga boleh digunakan selepas pembedahan untuk membunuh sel kanser yang masih tertinggal.

Jika osteosarkoma sudah merebak ke bahagian badan yang lain, kemoterapi boleh digunakan untuk melambatkan perkembangan kanser itu.

Terapi radiasi

Terapi radiasi menggunakan radiasi berkuasa tinggi seperti x-ray dan proton untuk membunuh sel kanser. Radiasi digunakan dalam situasi tertentu seperti sukar melakukan pembedahan disebabkan keadaan pesakit ataupun terdapat sebahagian ketumbuhan yang tidak dapat dibuang ketika pembedahan.

Semasa terapi radiasi, gelombang tenaga akan dipancarkan menggunakan mesin yang bergerak ketika pesakit sedang berbaring. Gelombang tenaga ini dihalakan terus ke bahagian osteosarkoma secara berhati-hati bagi mengelakkan tisu yang sihat dimusnahkan.

Pesakit sedang menjalani radioterapi

Sokongan dan adaptasi

Seseorang yang menerima berita menghidap sakit kanser semestinya berasa takut dan bimbang. Walaupun begitu, fokus kepada rawatan dan pemulihan amat membantu untuk melawan penyakit ini.

Antara tips yang boleh dilakukan adalah seperti:

 • Belajar dengan lebih mendalam berkenaan penyakit ini. Tanya doktor dengan labih lanjut dan terus bertanya jika tidak faham. Baca artikel dari buku atau laman web bertauliah sahaja dan bukannya dari penjual produk yang suka mengambil kesempatan.
 • Berhubung dengan pesakit kanser yang lain ataupun yang telah pulih. Tanya doktor anda jika terdapat kumpulan sokongan ataupun bekas pesakit yang telah sembuh. Selain itu anda boleh juga sertai kumpulan online yang bertauliah.
 • Kekal aktif. Menghidap kanser bukan bermaksud kehidupan anda terhenti serta-merta. Ada banyak lagi aktiviti yang boleh anda lakukan untuk berhibur. Jika anda terfikirkan sesuatu terus saja lakukan atau nyatakan kepada ahli keluarga anda.

Bacaan lanjut berkenaan osteosarkoma:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.