Masalah Jet Lag – Diagnosis dan Rawatan

Simptom jet lag akan berkurang sedikit demi sedikit apabila badan anda dapat menyesuaikan diri dengan zon waktu yang baru.

Diagnosis

Masalah jet lag selalunya hanya berlaku jika anda berjalan merentasi dua atau lebih zon waktu. Jadi doktor akan bertanyakan mengenai simptom dan sejarah perjalanan anda.

Rawatan

Masalah jet lag hanya terjadi untuk beberapa hari dan selalunya tidak memerlukan apa-apa rawatan. Simptom akan berkurang sedikit demi sedikit apabila badan anda dapat menyesuaikan diri dengan zon waktu yang baru.

Walau bagaimanapun jika anda kerap berjalan seperti untuk urusan kerja dan tidak mahu masalah ini mengganggu, doktor boleh memberikan beberapa jenis rawatan ubat dan terapi.

Ubat-ubatan

  • Ubat Bukan Benzodiazepine, seperti zolpidem, eszopiclone dan zaleplon
  • Ubat Benzodiazepine, seperti triazolam

Ubat ini yang lebih dikenali sebagai ubat tidur boleh membantu anda tidur ketika dalam penerbangan atau apabila tiba di lokasi perjalanan. Kesan sampingan jarang berlaku tetapi boleh menyebabkan mual, muntah, hilang ingatan, berjalan ketika tidur, kekeliruan dan mengantuk waktu pagi.

Walaupun ubat ini membantu mendapatkan tidur yang lebih panjang dan berkualiti, kadangkala simptom jet lag masih boleh terjadi apabila terjaga. Ubat selalunya hanya diberikan apabila rawatan lain tidak berkesan.

Terapi cahaya

Ritma circadian iaitu jam semulajadi badan anda bertindakbalas terhadap cahaya matahari. Jadi badan anda boleh menyesuaikan diri kepada zon waktu yang baru melalui pendedahan cahaya matahari pada waktu yang sesuai.

Anda digalakkan untuk meluangkan masa di luar ketika tiba di tempat baru pada waktu siang untuk badan anda cepat menyesuaikan diri. Jika tidak, anda boleh mendedahkan diri kepada cahaya lampu yang terang pada waktu siang dan menutup semua lampu dan langsir tingkap apabila tiba waktu tidur.

Jika anda sibuk bekerja, anda mungkin tidak sesuai untuk keluar mendapat cahaya matahari, jadi terapi menggunakan cahaya lampu ini boleh digunakan. Ianya boleh dibuat dalam pelbagai bentuk seperti membuka lampu meja yang terang.

Perubahan gaya hidup

Cahaya Matahari

Gunakan cahaya matahari untuk menyesuaikan diri pada zon waktu yang baru. Rancang jadual melancong atau bekerja anda sebelum berlepas. Pendedahan cahaya matahari waktu pagi membantu badan anda menyesuaikan diri dengan lebih cepat pada suasana baru. Selain itu aktiviti seperti berjalan atau berjoging di tempat baru juga dapat membantu.

Mengelakkan cahaya pada waktu malam juga amat penting. Boleh memakai cermin mata gelap atau penutup mata pada waktu malam bagi memudahkan anda mendapat rehat dan tidur yang cukup.

Kafein

Minuman berkafein seperti air kopi, espresso dan minuman tenaga mungkin dapat membantu menyegarkan anda pada waktu siang. Tetapi waktu meminum kafein mesti dirancang dengan betul kerana boleh menyebabkan anda sukar tidur pada waktu malam.

Perubatan Alternatif

Pengambilan Melatonin

Telah banyak kajian dibuat terhadap pengambilan melatonin untuk membantu masalah jet lag. Kajian terkini menunjukkan melatonin boleh membantu jika anda selalu terlelap pada masa yang tidak sepatutnya, serta membantu menangani masalah jet lag.

Badan menganggap kehadiran melatonin sebagai menandakan masa untuk tidur, dan kekurangan melatonin sebagai masa berjaga.

Cara pengambilan melatonin untuk masalah jet lag adalah beberapa hari sebelum perjalanan, anda boleh mengambil melatonin mengikut waktu tidur lokasi tujuan anda. Jika anda ingin mengubah kembali kepada asal, melatonin boleh diambil pada waktu pagi.

Dos pengambilan selalunya sekitar 0.5 mg sahaja dan pengambilan yang banyak boleh menyebabkan anda cepat tertidur. Ambil melatonin 30 minit sebelum waktu tidur atau bertanya kepada doktor atau ahli farmasi berkenaan waktu pengambilan dan dos yang tepat.

Jangan ambil melatonin bersama alkohol kerana kadangkala boleh menyebabkan rasa kepeningan, sakit kepala, mengantuk pada waktu siang, hilang selera makan, dan mual.

Rawatan yang lain

Walaupun tiada lagi kajian yang menunjukkan bahawa pemakanan boleh mengurangkan jet lag, sesetengah orang berpendapat berpuasa selang sehari dan mengambil pemakanan protein tinggi dan rendah secara berselang dapat membantu.

Ada juga berpendapat diet tinggi protein boleh menyegarkan manakala diet yang tinggi karbohidrat boleh membantu untuk tidur.

Ada yang menjadikan senaman sebagai cara untuk mengurangkan jet lag.

Jika anda ingin menggunakan rawatan alternatif seperti herba, sila semak dengan doktor jika terdapat kesan sampingan tertentu.

Bacaan lanjut berkenaan masalah jet lag:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.