Halusinasi – Punca, Tanda dan Rawatan

Gejala halusinasi boleh disebabkan oleh penyakit mental, kesan sampingan ubat atau penyakit fizikal seperti epilepsi atau penggunaan alkohol dan dadah.

Halusinasi merupakan pengalaman sensori yang nampak seakan benar tetapi hanya berlaku di dalam minda seseorang. Ianya boleh terjadi pada kesemua lima deria. Sebagai contoh, anda mungkin mendengar suara yang tidak boleh didengari oleh orang lain di sekeliling anda atau ternampak imej yang tidak boleh dillihat oleh orang lain.

Gejala ini boleh disebabkan oleh penyakit mental, kesan sampingan ubat atau penyakit fizikal seperti epilepsi atau penggunaan alkohol.

Anda perlu mendapatkan rawatan daripada doktor, pakar psikiatri, pakar neurologi atau ahli terapi kaunseling bergantung kepada punca halusinasi tersebut.

Rawatan termasuklah pengambilan ubat atau merawat masalah kesihatan yang menyebabkan halusinasi. Doktor juga boleh mencadangkan perubahan gaya hidup seperti mengurangkan pengambilan alkohol atau mendapatkan tidur yang cukup untuk mengurangkan halusinasi.

Jenis-jenis halusinasi

Halusinasi boleh berlaku pada deria penglihatan, rasa, bau, pendengaran dan sentuhan.

Halusinasi deria penglihatan

Halusinasi penglihatan melibatkan seseorang melihat sesuatu yang tidak wujud. Ianya boleh berbentuk objek, bentuk visual, orang dan cahaya.

Sebagai contoh anda melihat seseorang yang tidak wujud di dalam bilik atau nampak imbasan cahaya yang tidak boleh dilihat oleh orang lain.

Halusinasi deria bau

Juga dikenali sebagai halusinasi olfaktori yang melibatkan deria bau. Anda boleh terbau sesuatu yang busuk apabila terbangun pada waktu malam atau terasa badan anda berbau busuk walaupun sebenarnya tidak.

Anda juga boleh terbau sesuatu yang wangi seperti bau bunga atau pewangi.

Halusinasi deria rasa

Juga dikenali sebagai halusinasi gustatori yang melibatkan deria rasa. Selalunya rasa yang tidak sedap atau pelik. Mereka yang menghidap epilepsi selalu mengalami rasa besi di dalam mulut.

Halusinasi deria pendengaran

Merupakan antara halusinasi yang kerap terjadi. Anda boleh mendengar percakapan seseorang yang menyuruh anda melakukan sesuatu. Suara tersebut boleh bercakap dalam keadaan marah, neutral atau mesra.

Halusinasi ini juga boleh terjadi dalam bentuk bunyi yang lain seperti bunyi tapak kaki atau seperti seseorang sedang mengetuk meja atau pintu.

Halusinasi deria sentuh

Halusinasi deria sentuh melibatkan perasaan atau pergerakan di bawah kulit atau di dalam badan. Sebagai contoh anda terasa seperti serangga merayap di atas kulit atau seperti organ dalaman bergerak-gerak. Anda juga boleh terasa seperti seseorang sedang menyentuh anda.

Halusinasi deria sentuh, perasaan seperti serangga sedang merayap.

Punca-punca halusinasi

Masalah penyakit mental

Masalah penyakit mental merupakan punca utama halusinasi seperti penyakit skizofrenia, dementia dan delirium.

Penyalahgunaan dadah

Ianya juga antara punca utama halusinasi seperti ketika pengambilan alkohol atau dadah seperti kokain kerana bahan ini akan memberikan kesan psikoaktif kepada otak seseorang.

Dadah halusinogen seperti LSD dan PSP juga menyebabkan seseorang mengalamai halusinasi.

Kurang tidur

Kurang tidur boleh menyebabkan halusinasi terutamanya jika seseorang tidak tidur untuk beberapa hari atau tidak mendapat tidur yang cukup untuk suatu tempoh jangkamasa.

Halusinasi juga boleh berlaku sebelum tidur seperti halusinasi hypnagogik, atau selepas bangun dari tidur yang dikenali sebagai halusinasi hypnopompik.

Ubat-ubatan

Sesetengah ubat untuk merawat penyakit mental atau sakit fizikal juga boleh menyebabkan halusinasi. Ubat merawat penyakit Parkinson, kemurungan, psikosis dan epilepsi boleh mencetuskan gejala halusinasi.

Masalah lain

Antara keadaan lain yang boleh menyebabkan halusinasi termasuklah:

  • Demam panas terutamanya pada kanak-kanak dan warga tua
  • Migrain
  • Pemisahan sosial terutamanya pada warga tua
  • Sawan
  • Pekak, buta atau mengalami masalah penglihatan
  • Penyakit epilepsi, dalam sesetengah kes mereka akan melihat imbasan cahaya
  • Sakit yang teruk seperti AIDS, kanser otak dan kegagalan hati atau buah pinggang

Pengesanan halusinasi

Langkah terbaik adalah terus berjumpa dan berbincang dengan doktor jika anda merasakan persepsi yang terjadi adalah tidak benar. Doktor akan bertanya dengan lebih lanjut dan melakukan pemeriksaan fizikal. Ujian tambahan boleh dilakukan seperti pemeriksaan darah, urin dan mungkin juga imbasan otak.

Jika anda tahu seseorang yang sedang mengalami halusinasi, jangan tinggalkan mereka sendirian. Dalam sesetengah kes, perasaan takut dan paranoid yang berpunca daripada halusinasi boleh menyebabkan mereka melakukan tindakan berbahaya.

Perhatikan juga perlakuan mereka dan terus dapatkan rawatan jika boleh. Anda juga boleh membantu menjawab soalan tentang apa yang berlaku apabila ditanya oleh doktor.

Rawatan halusinasi

Rawatan akan diberikan bergantung kepada punca halusinasi tersebut.

Ubat-ubatan

Ubat akan diberikan bergantung kepada penyebab halusinasi. Sebagai contoh jika halusinasi tersebut disebabkan gejala tarikan alkohol, doktor boleh memberikan ubat untuk menenangkan sistem saraf pesakit.

Walaubagaimanapun untuk penyakit lain seperti halusinasi yang disebabkan penyakit Parkinson dengan dementia, rawatan lain perlu diberikan.

Diagnosis yang tepat sangat membantu dalam pemberian rawatan yang lebih efektif.

Kaunseling

Rawatan kaunseling juga boleh membantu terutamanya jika halusinasi tersebut disebabkan oleh masalah penyakit mental. Bincang dengan kaunselor anda untuk mendapatkan lebih kefahaman tentang apa yang sedang berlaku dan bagaimana cara menangani gejala halusinasi terutamanya jika ia menyebabkan ketakutan atau paranoid.

Pemulihan halusinasi

Pemulihan dari halusinasi bergantung kepada puncanya. Jika anda tidak cukup tidur atau minum alkohol terlalu banyak, perubahan gaya hidup perlu dilakukan segera.

Jika ianya disebabkan oleh masalah penyakit mental seperti skizofrenia, pengambilan ubat boleh membantu mengurangkan gejala halusinasi. Jumpa doktor dengan segera untuk mengenalpasti punca halusinasi dan bagaimana cara merawatnya dengan berkesan untuk jangka masa panjang.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.