Sistem Limfatik – Fungsi dan Organ Terlibat

Sistem limfatik merupakan sistem peredaran sekunder dalam badan manusia yang mempunyai fungsi utama sebagai sistem pertahanan badan.

Sistem limfatik adalah suatu sistem peredaran sekunder yang berfungsi mengalirkan cecair limfa di dalam tubuh ke arah jantung. Limfa (bukan limpa) berasal dari plasma darah yang keluar dari sistem kardiovaskular ke dalam jaringan disekitarnya.

Cairan ini kemudian dikumpulkan oleh sistem limfa melalui proses kemasukan ke dalam kelenjar limfa dan akhirnya dikembalikan semula ke dalam sistem peredaran darah. Saluran limfa mengangkut cecair yang keluar daripada sistem saluran darah kembali masuk ke dalam sistem saluran darah.

Organ limfatik mengandungi sel fagositik (phagocytic cells) dan limfosit, di mana ianya memainkan peranan yang penting dalam sistem pertahanan badan serta menentang daripada terkena penyakit.

Saluran Limfa

Darah yang mengalir di dalam tubuh kita berfungsi untuk membekalkan nutrien, membuang bahan kumbahan, dan memastikan pertukaran gas di antara darah dan juga cecair dalaman badan.

Kapilari limfa berbeza daripada kapilari darah kerana salah satu hujungnya adalah buntu atau tertutup sementara hujung yang satu lagi dihubungkan kepada salur limfa. Di sepanjang salur limfa terdapat nodus limfa atau kelenjar limfa pada jarak tertentu.

Sistem limfatik pada badan manusia

Nodus limfa banyak terdapat di perut, leher, dada dan ketiak. Nodus limfa berfungsi menghasilkan limfosit yang terlibat dalam penghasilan antibodi. Cecair berwarna kuning pucat yang meresap masuk ke dalam kapilari limfa dan salur limfa disebut limfa. Di sepanjang salur limfa terdapat injap untuk memastikan limfa mengalir dalam satu arah sahaja.

Apabila satu bahagian salur di antara dua injap dipenuhi dengan limfa, dinding salur limfa akan mengecut dan menolak limfa ke hadapan menyebabkan injap terbuka dan limfa mengalir ke dalam bahagian salur limfa yang berikutnya. Injap kemudian tertutup untuk menghalang pengaliran limfa kebelakang.

Limfa berasal dari plasma darah yang keluar dari sistem kardiovaskular ke dalam jaringan sekitarnya. Cairan ini kemudian dikumpulkan oleh sistem limfa melalui proses kemasukan ke dalam kelenjar limfa dan akhirnya dikembalikan semula ke dalam sistem peredaran darah.

Limfosit

Limfosit adalah sejenis sel darah putih yang terlibat dalam sistem pertahanan badan. Ada dua kategori limfosit iaitu limfosit bergranul besar dan limfosit kecil.

Limfosit memiliki peranan penting dalam sistem pertahanan tubuh manusia. Limfosit dihasilkan di sumsum tulang dan hati (pada fetus) dengan bentuk awal yang sama tetapi kemudian akan mengalami perbezaan (differentiation).

Limfosit dapat menghasilkan antibodi pada kanak-kanak dan ianya akan semakin meningkat seiring dengan bertambahnya usia.

Limfosit dihasilkan nodus limfa yang yang terlibat dalam penghasilan antibodi. Ada dua kategori besar limfosit, limfosit bergranul besar (large granular lymphocytes) dan limfosit kecil. Limfosit memiliki peranan penting dalam sistem pertahanan tubuh manusia.

Tisu Limfoid

Tisu limfoid merupakan sebahagian daripada sistem imun badan yang membantu untuk melindungi badan daripada ancaman bakteria. Limfosit mengandungi banyak tisu limfoid. Tisu limfoid termasuk nodus limfa, limpa, tonsil dan adenoids (tisu yang mengembang pada bahagian belakang kerongkong) serta thymus (kelenjar tanpa duktus di dasar leher).

Tisu dalam bidang perubatan bukan macam sehelai kertas tisu. Tisu ini merupakan nama yang digunakan kepada sekumpulan sel yang mempunyai fungsi yang spesifik. Selain itu, tisu dalam bidang perubatan tidak semestinya ialah lapisan. Oleh itu, sum-sum tulang juga merupakan salah satu daripada tisu. 

Organ-organ Dalam Sistem Limfa

Sistem limfatik terdiri daripada organ-organ utama seperti limpa, nodus limfa dan salur limfa. Limpa adalah kelenjar tanpa saluran (ductless) yang berhubungan rapat dengan sistem peredaran darah dan berfungsi menghancurkan sel darah merah yang telah tua. Organ ini dianggap sebagai salah satu pusat aktiviti pada sistem retikuloendotelium.

Awalnya, peranan limpa tidak difahami dengan jelas. Tapi pada akhir-akhir ini, kajian mendapati bahawa ketidakhadiran limpa boleh menyebabkan berlakunya beberapa jenis jangkitan.

Nodus limfa atau kelenjar limfatik adalah salah satu komponen dari sistem limfatik yang terdapat pada tubuh manusia. Nodus limfa adalah penapis kepada bendasing dan mengandungi sel darah putih.

Nodus limfa dan organ limfatik

Nodus limfa berfungsi sebagai penapis, dengan jaringan perhubungan retikular dan limfosit yang berfungsi untuk mengumpulkan dan menghancurkan bakteria dan virus. Ketika tubuh melawan jangkitan, bilangan limfosit akan bertambah dengan pantas.

Salur limfa merupakan struktur pembuluh limfa yang sama seperti saluran vena kecil,tetapi memiliki lebih banyak injap sehingga pembuluh limfa kelihatan seperti rangkaian manik.

Pembuluh limfa yang terkecil atau kapilari limfa lebih besar daripada kapilari darah terdiri daripada hanya selapis endothelium. Pembuluh limfa bermula sebagai pleksus halus kapilari yang sangat kecil atau sebagai rongga–rongga limfa dalam tisu sebagai organ.

Komponen-komponen Lain Dalam Sistem Limfa

  1. Limpa
  2. Duktus limfa kanan
  3. Duktus limfa kiri
  4. Vena subklavikel kanan dan kiri
  5. Duktus toraks

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.