Kesan Dadah Kepada Wanita dan Bayi Dalam Kandungan

Kajian menunjukkan wanita lebih sensitif kepada kesan buruk akibat pengambilan dadah dan alkohol berbanding lelaki.

Dalam bidang farmakologi, dadah bermaksud mana-mana bahan kimia yang boleh mengubah proses biokimia dan fisiologi tisu di dalam badan manusia atau mana-mana organisma.

Walaubagaimanapun dari segi umum, dadah membawa maksud mana-mana substans yang diambil bagi tujuan rekreasi (bukan perubatan) yang boleh merosakkan atau membinasakan orang yang menggunakannya.

Kesan dadah kepada wanita

Kajian menunjukkan wanita lebih sensitif kepada kesan buruk akibat pengambilan dadah dan alkohol berbanding lelaki. Wanita akan mengalami fenomena “telescoping” di mana ketagihan mereka akan menjadi bertambah teruk dengan lebih cepat walaupun mengambil dalam dos yang sama atau lebih kecil dari lelaki.

Sebagai contoh wanita yang mengambil alkohol akan lebih cepat mengalami bengkak hati (cirrhosis) dan masalah perubatan yang lain berbanding lelaki. Salah satu puncanya adalah kerana dalam tubuh wanita, kandungan air adalah kurang berbanding lelaki dan akan menyebabkan kepekatan alkohol dalam darah menjadi lebih tinggi.

Kajian sebelum ini lebih tertumpu kepada pengambilan alkohol namun kajian terbaru mendapati pola yang sama dengan penggunaan dadah terlarang.

Sebagai contoh, kajian terhadap wanita yang menggunakan opioid dan ganja mendapati mereka akan mendapatkan rawatan lebih awal daripada lelaki dan didapati masalah psikiatri, perubatan dan keadaan sosial mereka adalah lebih teruk berbanding lelaki.

Punca keadaan ini berlaku masih belum dapat dipastikan kerana kebanyakan kajian sebelum ini banyak tertumpu kepada subjek lelaki sahaja.

Kesan dadah kepada bayi dalam kandungan

Kesan kepada bayi dalam kandungan selalunya melibatkan masalah kurang berat dan juga masalah perkembangan tingkahlaku dan kognitif.

Masalah menumpukan perhatian, pertuturan dan pembelajaran, termasuklah masalah tingkahlaku dapat dikesan pada kanak-kanak yang terdedah kepada kokain dan ganja. Pendedahan kepada methamfetamin pula dikaitkan dengan pembesaran terbantut, kurang rangsangan deria dan kelemahan pergerakan pada kanak-kanak.

Penggunaan heroin ketika mengandung boleh menyebabkan bayi yang baru lahir turut menjadi ketagih dan akan mengalami gejala tarikan selepas lahir yang boleh menyebabkan kematian. Keadaan ini dinamakan sebagai Neonatal Abstinence Syndrome (Sindrom Tarikan Untuk Bayi Baru Lahir).

Pendedahan kepada heroin juga dikaitkan dengan kurang berat ketika lahir yang akan menyebabkan masalah pembesaran kanak-kanak.

Bacaan lanjut:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.