12 Langkah Kepulihan Penagih Dadah

Sesi ini dilakukan oleh sekelompok orang yang sedang dalam proses pemulihan daripada dadah yang menolong antara satu sama lain bagi kekal pulih.

12 Langkah Kepulihan merupakan satu sesi pemulihan untuk penagih dadah yang melibatkan sesi berkumpulan yang diketuai oleh Pembimbing Rakan Sebaya. 12 Langkah Kepulihan ini telah diadaptasi daripada kumpulan Alcoholic Anonymous (AA).

Sesi ini dilakukan oleh sekelompok orang yang dalam proses kepulihan yang menolong antara satu dengan yang lain untuk terus kekal bersih daripada dadah.

12 langkah yang perlu dilalui oleh ahli kumpulan ini adalah:

Langkah Pertama

Kami mengaku kami hilang kawalan ke atas dadah sehingga hidup kami menjadi sengsara. Kami mengaku bahawa:

 1. Saya ada masalah dengan dadah
 2. Dadah secara beransur menyebabkan hidup saya sengsara dan menyebabkan masalah kepada saya.

Saya telah kehilangan daya untuk mengawal penggunaan dadah walaupun sebenarnya jalan yang terbaik adalah terus berhenti daripada dadah.

Penafian (Denial)

Penafian adalah satu makna yang digunakan apabila seseorang penagih tidak dapat menerima batas-batas yang ada padanya. Masalah utama adalah susah untuk menerima kenyataan bahawa beliau mempunyai batas tertentu yang merupakan sesuatu yang pahit untuk diterima.

Akibatnya seseorang itu akan merasa marah, risau, malu, sedih atau bersalah. Perasaan ini adalah menyakitkan dan individu itu akan cuba untuk mengelak perasaan ini timbul dan mengelak dari menerima kenyataan batas yang ada pada nya

Beberapa bentuk penafian:

 1. Tidak mahu menerima kenyataan (Refusing): Menidakkan masalah dadah yang dihadapi, tidak mengaku kuantiti dadah yang diambil harian, tidak menerima masalah yang ditimbulnya kepada keluarga dan masyarakat dan tidak kerjasama didalam rawatan nya didalam pemulihan.
 2. Mengurangkan fakta (minimizing the facts): Mengurangkan kenyataan mengenai masalah-masalah dadah yang dihadapi.
 3. Mengelak (Avoiding): Tidur dengan banyak, mengurung diri, menjadi penagih kepada rokok, arak dan pil.
 4. Memberi gambaran banyaknya orang lain mengguna dadah supaya pengunaan beliau boleh diterima sebagai normal.
 5. Menyalahkan orang lain (blaming) untuk masalah dadahnya.
 6. Menawar (bargaining): Cuba untuk mengguna dadah dengan kuantiti kecil.
 7. Rationalizing (Menegak benang basah): Membuat beberapa justifikasi yang kelihatan munasabah untuk meneruskan penggunaan dadah.

Langkah Kedua

Mempercayai adanya kuasa yang lebih dari kita yang dapat memberi kita balik kepada kesedaran.

Antara reaksi dari penagih mengenai langkah di atas:

 • Bagaimana dadah telah menyebabkan beliau hilang ingatan? Hilang ingatan ini bermakna membuat sesuatu berulang kali walaupun perkara tersebut membahaya dan menyusahkan dirinya dan juga orang lain.
 • Bagaimana penggunaan dadah telah menyebabkan beliau membuat keputusan tidak menasabah dan meneruskan kegiatan yang merugikan dan membahayakan .
 • Degil dan sombong adalah antara sifat-sifat penagih dadah. Ia boleh berlaku sebelum atau sesudah penagihan.
 • Dengan cara apakah beliau degil dan sombong?
 • Bagaiamana ini dapat mencerminkan penafian “denial”?

Langkah Ketiga

Mengambil keputusan untuk menukar keinginan dan hidup kita kepada mentaati Tuhan dan mengikut segala yang disuruh-Nya

Langkah ke Tiga adalah “untuk membuka pintu yang berkunci”- pemergian dari “denial” dan menuju kearah penerimaan bahawa mereka mempunyai masalah ketagihan dadah.

 • Apakah idea ‘berubah’ pada klien? Bagaimanakah mereka akan mampu untuk mempercayai orang lain sebulat hati untuk mengikuti nasihat mereka
 • Apakah perasaan klien mengenai mempercayai orang lain secara am? Apakah perasaan klien mengenai mempercayai kaunselor?
 • Bincang “cult of self-reliance”; bermakna konsep seseorang itu adalah bertanggung jawab atas segala perbuatannya berbanding dengan konsep terpaksa bergantung kepada orang lain untuk mencapai kehendaknya. Konsep kepulihan adalah berasaskan “interdependence” iaitu konsep perlu bergantung kepada orang lain dari segi untuk mengelak relapse.
 • Apakah masalah utama untuk mengikuti nasihat orang lain dan menyerah diri kepada Tuhan?

Langkah Keempat

Mencari dan mengenalpasti sendiri masalah moral penagih (moral Inventories)

Langkah Kelima

Mengaku kepada Tuhan, diri sendiri dan juga kepada orang lain; kesemua kesalahan yang kita lakukan.

Cari apakah maknanya langkah ke-4 dan ke-5 daripada klien? Terangkan makna sebenarnya adalah membukakan masalah kelakuan peribadi (kecacatan karakter) yang ada pada klien.

Kecacatan karakter ini akan menjadi lebih ketara apabila mereka menagih dadah dan menyebabkan mereka membuat perkara-perkara yang menyalahi moral dan ugama.

Antara sifat/peribadi negatif kecacatan karakter ini adalah:

 • Cemburu, Tamak, kedekut (Jealous, Greed, selfishness)
 • Tindakan terburu-buru, Bangga diri sendiri, Sombong (Impulsiveness, Grandiosity, Arrogance)
 • Kesian diri sendiri, zalim, perasaan dendam (Self-pity, meanness, resentment)

Kecacatan karakter diatas mungkin bermula sebelum mula menagih atau semasa menagih. Sifat-sifat kelakuan ini akan menjadi kekal jika berada di dalam mereka untuk jangka masa yang lama. Oleh itu adalah penting untuk penagih sedar mengenai kecacatan karakter ini supaya beliau dapat mengubahnya.

Penagih perlu mencari contoh kecacatan karakter yang beliau alami dan bagaimana orang lain telah disakiti oleh perbuatan mereka.

Setelah meninjau character defect klien, adalah penting untuk meninjau sifat-sifat positif klien.

Anatara sifat-sifat positif klien adalah:

 • Murah hati, hero, Sedekah (Generosity, Heroism, Charity)
 • Menolong, Baik hati, Rendah diri (Altruism, Kindness, Humility)
 • Cinta, Berkongsi, Bertimbang-rasa (Love, Sharing, Compassion)

Sebelum berakhir sesi ini, penagih perlu memberi contoh sifat positif ini yang dialami.

Easy does it”: Perlu mengelak daripada cuba menyelesai terlalu banyak masalah serentak. Klien perlu menyuarakan masalah dan keluhan yang mereka hadapi. Adalah perlu menyelesaikan masalah yang senang dan kemudian maslah yang lebih susah apabila telah berjaya pada peringkat yang senang.

First thing first”: Perkara yang paling utama adalah bersih dari dadah. Tidak ada apa yang lebih penting didalam kehidupan mereka dari perkara ini. Ini adalah kerana kebanyakan penagih yang memasuki rawatan dadah mempunyai masalah yang bertimbun-timbun. Jika mereka tidak fokus kepada bersih dari dadah, perkara lain akan makin bertimbun. Oleh itu jika keinginan untuk bersih dari dadah, klien perlu sanggup membuat apa saja untuk mencapai matlamat ini.

Ini memerlukan kerja yang banyak kerana kita semua memasuki ke program ini dengan pemikiran lama dan cara kelakuan lama, yang mana kita perlu unutk sentiasa berkerja setiap langkah untuk menukar diri kita. Kita perlu mengelak daripada “perbalahan yang menyebab kemarahan dan cepat mengkritik”. Mengelak perbalahan ini akan memecahkan pernagai lama kita dan kita akan mula memahami bahawa kita ada pilihan didalam banyak situasi.

Langkah Keenam

Adalah bersedia untuk TUHAN mengeluarkan semua kecacatan karakter kami.

Prinsip langkah ini adalah “sanggup menerima”.

Langkah Ketujuh

Dengan rendah diri meminta TUHAN mengeluarkan kelemahan kami.

Prinsip langkah ini adalah “rendah diri” (HUMILITY).

Langkah Kelapan

Mengadakan senarai semua orang yang kita sudah ganggu, dan bersedia untuk memperbetulkan perhubungan kita dengan mereka.

Prinsip langkah ini adalah “DISIPLIN”.

Langkah Kesembilan

Meminta kemaafan dan menebus balik kesalahan kita dengan secara langsung dengan orang yang kita telah buat salah, melainkan dengan cara ini kita boleh lebih melukakan mereka.

Prinsip langkah ini adalah “Meminta Maaf”.

Langkah Kesepuluh

Meneruskan melihat kesalahan diri sendiri dan apabila kita bersalah perlu untuk mengaku kesalahan kita.

Prinsip langkah ini adalah “Penerimaan”.

Langkah Kesebelas

Merapat diri kepada TUHAN dengan berdoa dan sembahyang; dengan tujuan untuk tunduk kepada NYA dan kuasa untuk melakukan ibadah ini.

Prinsip langkah ini adalah “KESEDARAN”.

Langkah Kedua belas

Mendapat kesedaran daripada langkah-langkah ini dan kami cuba untuk membawa pesanan ini kepada penagih-penagih lain dan mempratikkan prnsip-prinsip ini didalam semua aspek hidup kami.

Prinsip langkah ini adalah “MEMBERI PERKHIDMATAN”.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.