Penyakit Epilepsi (Sawan Babi) – Punca, Tanda dan Rawatan

Epilepsi atau sawan babi merupakan gangguan yang menyebabkan serangan sawan berkala yang berlaku apabila impuls elektrik otak terganggu.

Epilepsi atau sawan babi merupakan gangguan yang menyebabkan serangan sawan berkala yang berlaku apabila impuls elektrik otak terganggu.

Ada dua jenis serangan epilepsi. Bentuk grand mal melibatkan serangan sawan yang berulang. Serangan ini boleh menyebabkan penghidapnya pengsan dan mengalami kekejangan yang berterusan selama satu minit.

Anggota badannya akan meronta-ronta, gigi terkancing (semasa ini lidah mungkin tergigit), kencing yang tidak terkawal dan berbuih di mulut. Selepas sawan, anak biasanya akan tidur.

Jenis epilepsi petit mal  tidak melibatkan sawan. Keadaan pengsan hanya berterusan selama beberapa ketika sahaja dan mata anak kelihatan memandang kosong. Anak tidak mendengar atau melihat apa-apa. Bentuk epilepsi jenis ini biasanya tidak dapat dikesan dan tidak dikenalpasti sebagai epilepsi.

Walaupun epilepsi jenis ini berbeza daripada sawan grand mal, serangan petit mal yang kerap boleh mengganggu kehidupan anak, terutamanya dalam aktiviti persekolahan dan aktiviti luar seperti menunggang basikal. Epilepsi biasanya penyakit keluarga dan tidak ada kaitan dengan kecacatan mental.

Kira-kira tiga hingga lima peratus daripada kanak-kanak dalam lingkungan umur bawah enam tahun mengalami sawan tetapi ramai daripada mereka hanya mengalami sawan demam tidak berbahaya. Keadaan ini timbul apabila berlaku gangguan elektrik di otak yang berpunca daripada suhu badan yang tinggi.

Keadaan ketika sawan

Adakah epilepsi ini serius?

Epilepsi bukan merupakan gangguan yang berbahaya. Epilepsi tidak berjangkit dan tidak disebabkan oleh penyakit atau kemerosotan mental. Epilepsi boleh dikawal, namun sesetengahnya sembuh dengan sendiri.

Setiap kanak-kanak biasanya akan mengatasi keadaan petit mal di akhir zaman remaja mereka.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang menghidap epilepsi grand mal  memerlukan pemerhatian yang khusus sepanjang hayat mereka walaupun keadaan ini boleh dikawal dengan penggunaan ubat. Anak yang menghidap penyakit epilepsi jenis ini memerlukan pengawasan semasa melakukan aktiviti seperti berenang dan menunggang basikal.

Punca terjadinya epilepsi

Epilepsi berpunca dari pelbagai faktor. Sebarang gangguan pada aktiviti normal neuron samada penyakit mahupun kecederaan otak boleh menyebabkan sawan. Sebahagian besar sawan tidak diketahui puncanya.

Antara yang boleh menjadi punca epilepsi:

 • Faktor-faktor genetik
 • Kecederaan pranatal (sebelum kelahiran) dan masalah tumbesaran
 • Cedera di otak
 • Keracunan
 • Tumor otak
 • Pengambilan alkohol berlebihan
 • Penyakit Alzheimer
 • Angin ahmar (strok)
 • Jangkitan otak

Serangan sawan juga boleh berlaku jika kurang tidur, meminum alkohol, stres atau mengalami perubahan hormon yang berkaitan dengan haid.

Tanda-tanda Epilepsi

Jenis grand mal:

 • Pengsan
 • Kancing gigi
 • Anggota badan mengalami kekejangan dan meronta-ronta
 • Kencing tidak terkawal
 • Mulut berbuih

Jenis petit mal:

 • Anak seakan-akan termenung buat beberapa ketika dan tidak sedar

Perkara yang perlu dilakukan apabila diserang sawan

Semasa serangan grand mal:

 1. Lindungi anak anda daripada kecederaan dengan mengalihkan perabot supaya anggota yang meronta tidak menghantuk objek keras.
 2. Longgarkan pakaiannya di leher dan dada.
 3. Sentiasa berada di sisi anak sehingga serangannya berhenti.
 4. Jangan cuba meregangkan rahang mulut jika berlaku kancing gigi atau cuba memasukkan benda ke dalam mulutnya. Sebarang kecederaan yang berlaku pada lidahnya berlaku di permulaan serangan. Oleh itu, tidak ada apa yang anda boleh lakukan sehingga serangan ini berhenti.
 5. Sebaik sahaja serangan berhenti, iringkan badan anak supaya dia tidak tercekik pada lidah atau liurnya.
 6. Perhatikan apa yang berlaku semasa serangan ini. Pemerhatian anda dapat membantu doktor membuat diagnosis.

Semasa serangan petit mal:

 1. Alihkan anak ke tempat yang selamat jika dia berada di jalan atau di atas tangga.
 2. Pastikan anda berada di sisi anak sehingga serangan epilepsi berhenti.
Perkara yang perlu dilakukan ketika sawan

Bila perlu berjumpa doktor

Bawa anak berjumpa doktor sebaik sahaja serangan epilepsi berhenti, tidak kira sama ada anda mengesyaki serangan sawan tersebut adalah jenis grand mal  atau petit mal.

Diagnosis dan rawatan epilepsi

 • Jika anak mengalami serangan sawan, doktor akan melakukan pemeriksaan untuk menentukan jenis epilepsi.
 • Jika sawan yang dialami anak adalah jenis berulang, anak akan dirujuk ke hospital untuk menjalani ujian makmal. Ini mungkin melibatkan ujian darah untuk memeriksa kandungan glukos dan kalsium, EEG (elektroensefalogram) dan mungkin pengimbasan otak untuk menentukan bahagian otak yang terlibat. Semasa imbasan, otak anak akan dirangsang, misalnya, dengan cahaya strob supaya sebarang keadaan luar biasa dalam otak dapat dikesan oleh alat pengimbas. Beberapa ujian ini juga digunakan untuk membuat diagnosis bagi serangan petit mal.
 • Pakar pediatrik hospital akan mengesyorkan ubat antikonvulsan yang perlu diambil setiap hari bagi mengurangkan kekerapan serangan grand mal. Serangan jenis ini tidak boleh diubati.
 • Keadaan anak akan dikaji semula dari semasa ke semasa. Jika serangan tidak berlaku selama satu atau dua tahun, doktor mungkin akan menghentikan pengambilan ubat.
Prosedur EEG sedang dijalankan

Penjagaan pesakit epilepsi

 • Anda mungkin akan berasa terkejut apabila mengetahui anak mengalami epilepsi dan kedua-dua ibu bapa dan anak perlu memulihkan keyakinan diri masing-masing. Doktor akan menasihatkan anda tentang cara menangani masalah ini.
 • Catatkan kekerapan serangan petit mal  anak dan berikan maklumat ini kepada doktor setiap kali temujanji.
 • Awasi anak anda dan laporkan sebarang perbezaan mental atau personaliti yang mungkin timbul hasil daripada ubat yang diambil. Ubat perlu diambil mengikut jumlah yang ditetapkan untuk mengelak berlakunya kesan sampingan.
 • Layan anak seperti biasa. Beritahu rakan-rakan atau guru tentang masalah anak supaya mereka tidak berasa takut atau terperanjat apabila berlaku serangan epilepsi.
 • Jika anak diberi ubat antikonvulsan, jangan hentikan pengambilan ubat tanpa nasihat doktor. Pemberhentian dari memakan ubat secara tiba-tiba akan menyebabkan sawan yang berpanjangan selepas beberapa hari.
 • Latih anak untuk mengenali tanda-tanda sebelum serangan epilepsi. Ada pesakit yang mengalami perasaan aneh seperti bau yang busuk, gangguan penglihatan atau perut rasa tidak sedap. Perasaan ini dikenali sebagai “aura” dan jika anak sudah boleh mengenali tanda-tanda amaran ini, dia mungkin dapat mengelak daripada berlaku sebarang kemalangan.

Masalah tingkah laku dan emosi

Kebanyakan penghidap epilepsi menghadapi masalah tingkah laku dan emosi. Ini disebabkan oleh rasa takut, malu dan kecewa dengan penyakit yang dihidapi.

Kaunseling boleh membantu pesakit dan juga keluarga yang mengalami epilepsi. Penghidap epilepsi juga berisiko tinggi menjadi murung, membunuh diri dan mempunyai jati diri yang rendah.

Memandu dan rekreasi

Penghidap epilepsi:

 • Dilarang memandu kecuali tidak mengalami serangan sawan dalam tempoh yang lama.
 • Dilarang membuat terjunan udara dan berlumba motor.
 • Dilarang berenang tanpa pemantauan dan alat keselamatan.

Aktiviti seperti belayar dan berenang memerlukan pengawasan. Joging, bola sepak dan sukan lain adalah aktiviti yang agak selamat.

Pendidikan dan pekerjaan

Sebahagian besar individu dengan epilepsi telah berjaya dalam pelajaran dan pekerjaan. Bagaimanapun, sebilangan individu dengan epilepsi sukar menamatkan pengajian kerana serangan sawan dan masalah ingatan dan tumpuan.

Sebahagian penghidap epilepsi menganggur kerana tekanan sosial, salah faham serta kesan ubat sedatif yang menyebabkan mengantuk.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.