Bilakah Suplemen Vitamin Perlu Diambil

Bincang dengan doktor anda dahulu jika anda mempunyai sebarang penyakit dan ingin mengambil mana-mana suplemen vitamin.

Vitamin merupakan salah satu komponen penting dalam menjalankan proses normal badan di samping zat galian. Sumber vitamin selalunya diperolehi melalui pemakanan dan ada yang dihasilkan sendiri oleh badan. Oleh itu bagi orang yang normal, suplemen vitamin tidak diperlukan dan mungkin akan memudaratkan jika diambil secara berlebihan.

Berikut disenaraikan beberapa keadaan di mana suplemen vitamin tambahan mungkin diperlukan. Bincang dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda mempunyai sebarang penyakit dan ingin mengambil mana-mana suplemen vitamin.

Antara sebab-sebab mengapa suplemen vitamin diperlukan adalah:

Penghadaman makanan yang tidak sempurna

Ini boleh terjadi bila anda tidak mengunyah makanan dengan secukupnya atau anda makan dengan kadar yang agak cepat. Saiz partikel makanan yang agak besar tidak boleh dicerna dengan sempurna oleh sistem penghadaman anda. Orang yang memakai gigi palsu harus lebih berhati-hati dengan situasi begini.

Tabiat makan dan minum

Minuman yang terlalu panas atau pengambilan kopi, teh, jeruk dan rempah ratus yang berlebihan boleh menyebabkan berlakunya radang pada saluran penghadaman anda. Oleh itu penyerapan vitamin akan berkurangan.

Pengambilan alkohol

Alkohol yang berlebihan merosakkan hati dan pankreas. Organ-organ ini penting dalam proses penghadaman makanan. Pengambilan alkohol yang banyak dan berterusan meningkatkan keperluan vitamin-vitamin thiamin, niacin, pyridoxin, asid folik, vitamin B12 , vitamin C dan vitamin A.

Merokok

Sekiranya anda seorang perokok, keperluan vitamin C dalam badan anda meningkat. Sebatang rokok dikatakan bersamaan dengan 30mg vitamin C.

Pengambilan julap

Pengambilan julap atau laxatif yang berlebihan menyebabkan penyerapan vitamin berkurangan. Ini adalah kerana makanan yang diambil dibuang dengan cepat – waktu transit untuk penyerapan berkurangan. Penggunaan paraffin dan minyak mineral yang lain menyebabkan kehilangan vitamin yang larut minyak seperti vitamin A dan E.

Proses masakan

Makanan yang dimasak dengan lama boleh kehilangan vitamin-vitamin B kompleks dan C. Ada juga vitamin B yang dirosakkan oleh radiasi yang dihasilkan oleh mikrowave.

Makanan yang diproses

Penyejukbekuan makanan yang mengandungi vitamin E mengurangkan kandungannya bila ia dikeluarkan dari freezer.

Pengambilan antibiotik

Antibiotik membunuh semua kuman termasuk kuman-kuman baik di dalam perut. Kuman-kuman ini membantu menghasilkan vitamin-vitamin B.

Alahan kepada makanan

Individu yang alahan kepada gluten dan laktose (oleh itu tidak mengambilnya) menyebabkan mereka tidak mendapat vitamin-vitamin yang diperlukan dari sumber-sumber ini seperti thiamin, riboflavin dan juga kalsium.

Sakit

Pembedahan menyebabkan badan anda memerlukan lebih zink, vitamin E dan sebagainya. Tulang yang patah memerlukan calcium, vitamin D dan C yang lebih banyak.

Tekanan

Badan anda memerlukan lebih vitamin B kompleks dan C dalam keadaan anda tertekan atau stres.

PMT (Pre-Menstrual Syndrome)

Tanda-tanda seperti sakit kepala dan sebagainya semasa datang haid dapat dikurangkan dengan pengambilan vitamin B.

Mengandung

Keperluan semasa mengandung adalah lebih tinggi. Anda perlukan lebih vitamin B (termasuk asid folik), A, D, E dan mineral-mineral kalsium, zat besi, magnesium, zink dan phosporus.

Pil perancang

Pil perancang boleh mengurangkan penyerapan asid folik.

Kurang pendedahan pada cahaya matahari

Golongan ini kekurangan vitamin D yang penting dalam metabolisma kalsium.

Simpanan yang sedikit

Ada individu yang mempunyai simpanan vitamin A yang sedikit. Vitamin ini penting dalam pembentukan kulit, lapisan hidung dan lapisan paru-paru yang sihat.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.