Bahaya Dadah Psikedelik

Dadah psikedelik memberikan kesan halusinasi seperti keadaan sekeliling dan kesedaran penggunanya sedang mengembang.

Dadah psikedelik merupakan dadah yang tergolong dalam kumpulan halusinogen. Dadah ini boleh merubah tahap kesedaran seseorang dan memberikan bayangan halusinasi. Dadah yang tergolong dalam kategori psikedelik adalah seperti d-lysergic diethylamide (LSD), psilocybin, mescaline dan cendawan psilocybe.

Dadah jenis LSD selalunya dipanggil ‘asid’ adalah merupakan sejenis halusinogen yang kuat dan dijual dalam bentuk kertas blot berbentuk segiempat yang telah dititiskan dadah tersebut. Ianya juga boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul dan cecair. Dadah ini tidak berbau, tidak berwarna dan berasa pahit. LSD merupakan dadah semi-sintetik yang dihasilkan dari asid lysergik yang didapati dari cendawan yang tumbuh pada tumbuhan gandum.

Dadah psikedelik memberikan kesan halusinasi seperti keadaan sekeliling dan kesedaran penggunanya sedang mengembang. Pengguna juga merasakan perubahan pada ruang dan waktu serta kesemua deria menjadi lebih sensitif kepada warna, bunyi, sentuhan, rasa dan bau. 

Jika diambil dengan kerap dan berpanjangan akan menyebabkan pemikiran bercelaru, kehilangan kawalan diri, panik serta perasaan takut yang keterlaluan dan kemurungan.

Secara fizikal dadah ini boleh menyebabkan anak mata mengembang, denyutan jantung laju dan tekanan darah meningkat. Selain itu ianya juga menyebabkan kurang selera makan, mengantuk, mulut kering dan tangan menggeletar.

Sumber:

  1. https://www.unodc.org/drugs/en/get-the-facts/hallucinogens.html
  2. https://www.unodc.org/documents/scientific/Terminology_and_Information_on_Drugs-E_3rd_edition.pdf
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.