Amalan Penting Dalam Menjaga Kebersihan Diri

Mereka yang sentiasa menjaga kebersihan diri juga akan menjadi lebih yakin untuk berhadapan dengan orang lain.

kebersihan diri

Kebersihan diri merupakan suatu aspek yang perlu dititiberatkan dalam hidup seseorang. Di samping dapat mengelakkan dan menghindari penyakit, kebersihan diri juga penting dalam keterampilan dan dapat meningkatkan harga diri seseorang.

Mereka yang sentiasa menjaga kebersihan diri juga akan menjadi lebih yakin untuk berhadapan dengan orang lain. Berikut disenaraikan beberapa amalan penting dalam menjaga kebersihan diri.

Mencuci tangan

Amalan yang mudah ini sangat penting bagi mencegah penyakit. Hanya dengan mencuci tangan, kita boleh menyekat penyakit-penyakit seperti taun, demam kepialu, jangkitan cacing dan keracunan makanan dari merebak.

Apabila kita makan atau menjamah makanan dengan tangan yang bersih, kita sendiri mengelak dari terkena penyakit. lni adalah kerana tangan yang tidak dicuci mem-bawa kuman-kuman yang menghinggap pada kulit, celah-celah jari dan di bawah kuku.

Anda dinasihatkan supaya membasuh tangan:

  • Sebelum makan
  • Sebelum menyediakan dan menghidang makanan
  • Selepas ke tandas

Basuhlah tangan dengan air yang bersih seperti air paip atau air perigi dan gunakan sabun. Selepas membasuh, lap tangan dengan tuala yang bersih.

Memotong kuku

Kuku yang panjang boleh menjadi tempat di mana kuman-kuman dan daki berkumpul. Oleh sebab itu kuku mestilah sentiasa dipotong supaya pendek dan bersih.

Mandi

Kita harus mandi tiap-tiap hari supaya kotoran dan peluh dapat dibersihkan. Jika kita tidak membiasakan amalan ini, kuman akan hinggap pada badan kita dan membiak. Ini boleh menyebabkan badan kita berbau busuk dan mudah mendapat penyakit kulit.

Mandilah dengan air yang bersih seperti air paip atau air perigi dan gunakan sabun. Gosok dengan berhati-hati seluruh badan supaya semua daki dan kotoran dapat dibersihkan. Basuhlah rambut anda dengan syampu dua atau tiga kali seminggu.

Selepas mandi, lap badan dengan tuala yang bersih dan pakai pakaian yang bersih. Jangan kongsi tuala dengan orang lain. Pakaian haruslah ditukar sekurang-kurangnya sekali setiap hari. Pakaian yang kotor mudah dijangkiti kuman yang boleh menyebabkan penyakit kulit.

Memakai kasut atau selipar

Kasut atau selipar hendaklah selalu dipakai apabila anda keluar dari rumah, Ia boleh melindungi kaki anda dari luka atau cedera. la juga boleh melindungi anda dari jangkitan cacing kerawit yang boleh masuk melalui kulit kaki. Jika anda pakai sarung kaki, ia harus ditukar dengan kerap dan dibasuh.

Menjaga kebersihan mulut dan gigi

Gigi adalah penting kerana ia membantu dalam penghadaman makanan. Jika kita tidak menjaga gigi dan gusi kita, penyakit gigi dan gusi boleh terjadi. Gigi boleh menjadi rosak dan ini boleh menyebabkan kesakitan dan kehilangan gigi.

Gigi mesti digosok selepas makan dan sebelum tidur tiap-tiap hari. Gunakan berus yang sesuai dan ubat gigi yang berflourida bagi melindungi gigi anda.

Jika anda tidak sempat menggosok gigi setiap kali selepas makan, cubalah berkumur dengan air yang bersih. Anda juga digalakkan supaya menggunakan flos pergigian, sejenis benang istimewa, untuk mencuci celah-celah gigi.

Selepas menggosok gigi sebelum masuk tidur, jangan makan sebab ini akan menyebabkan gigi dan mulut anda kotor semula.

Amalan memakan gula-gula, aiskrim dan makan makanan yang manis dan melekit adalah tidak baik bagi gigi anda. Amalan ini akan menyebabkan kuman senang melekat dan membiak pada gigi anda dan akibatnya gigi anda boleh berlubang dan reput.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.