Jenis Makanan Untuk Menjadi Pandai & Pintar

Makanan terbaik merupakan makanan yang mengandungi kesemua yang diperlukan oleh otak dan tubuh supaya dapat berfungsi dengan sempurna.

Makanan mempunyai pengaruh yang sangat besar terhadap tubuh badan, jiwa, emosi dan akal seseorang. Jika seseorang itu tidak memperolehi makanan dalam tempoh yang lama, 20 jam umpamanya, badannya akan menjadi letih, penat dan lesu.

Jiwanya lemah dan pesimis, otaknya lembab dan kuasa fikirannya menurun. Emosinya terganggu menyebabkan ia menjadi pemurung, rakus dan pemarah. Bila sahaja mendapat makanan, tiba-tiba dia berubah menjadi cergas, cerdas, lincah, bersemangat, riang dan gembira. Begitulah besarnya pengaruh makanan terhadap fizikal, spiritual, mental dan emosi.

Pun begitu, terdapat pelbagai jenis makanan di luar sana. Ada yang cepat memberi kesan terhadap kecergasan otak, ada yang lambat. Tugas kita ialah memilih makanan yang terbaik dan memberi kesan terpantas terhadap minda. Makanan terbaik ialah makanan yang halal, seimbang, berzat dan berjadual.

Makanan seimbang merupakan set makanan yang mengandungi kesemua bahan makanan yang diperlukan oleh otak dan tubuh supaya dapat berfungsi dengan sempurna. Ia terdiri dari tujuh kumpulan makanan iaitu protein, karbohidrat, vitamin, lemak, zat mineral, air dan serat. Tanpa keseimbangan dalam pemakanan, fungsi sel-sel dalam otak dan organ tubuh badan akan terjejas.

Pemakanan Penting Untuk Kesihatan dan Kepintaran

Karbohidrat

Membekalkan tenaga kepada seluruh badan termasuk otak. Sumbernya adalah nasi, roti, sayur-sayuran, madu, gula, buah-buahan seperti kentang, keledek, pisang dan lain-lain.

Protein

Protein amat perlu untuk kesihatan otak secara keseluruhan. Ianya berperanan menumbuh, membentuk, membesar dan menggantikan sel-sel yang rosak. Sumbernya adalah susu, daging, ikan, telur, kekacang, tauhu, keju, kacang pis dan lain-lain.

Lemak

Juga berfungsi membekalkan tenaga kepada badan termasuk otak. Sumbernya adalah mentega, minyak makan, marjerin, lemak binatang dan tumbuhan.

Air

Merupakan bahan utama semua benda hidup. Air berfungsi mengeluarkan kekotoran, membersih dan mengalirkan darah serta zat makan ke seluruh badan seterusnya mengekalkan dan membantu fungsi otak.

Kita mudah dihinggapi penyakit, gangguan emosi dan gangguan sistem pencernaan sekiranya kekurangan air. Seelok-eloknya minumlah air masak sebanyak 8 gelas sehari atau mengikut keperluan tubuh anda. Sebelum tidur, cukupkanlah bilangan air yang perlu diminum.

Zat Mineral

Zat mineral amat penting untuk aktiviti saraf di mana otak merupakan teraju utamanya. Sumbernya adalah telur, susu, sayur-sayuran, limpa, hati, ulam-ulaman dan makanan laut seperti udang.

Vitamin

Kesemua vitamin A, B, C, D, E dan K diperlukan untuk kesihatan badan dan fungsi otak yang baik.

Vitamin A

Menguatkan deria penglihatan dan pendengaran, menguatkan tenaga dan urat saraf serta melancarkan pernafasan. Sumbernya adalah susu, kuning telur, sayur-sayuran, buah-buahan, daging dan ikan.

Vitamin B

Membantu pembakaran makanan yang lebih efektif untuk kesihatan badan. Sumbernya adalah sayur-sayuran, bijirin, telur, hati, yis, buah-buahan segar, beras dan kacang.

Vitamin C

Penguat sistem ketahanan badan, meningkatkan kesihatan mata dan kulit, meninggikan daya tumpuan seterusnya mengurangkan hilang konsentrasi semasa proses pembelajaran. Sumbernya adalah sayur-sayuran dan buah-buahan.

Serat

Melancarkan sistem pencernaan dan pembuangan najis. Gangguan pada sistem pencernaan menyebabkan kehilangan daya tumpuan, kelemahan fikiran dan gangguan perasaan. Kesemuanya ini boleh menjejaskan potensi otak dan ingatan. Sumbernya adalah sayur-sayuran dan buah-buahan.

Zat-zat Lain Dalam Makanan Yang Boleh Menguatkan Daya Ingatan

Menurut kajian saintifik terkini, terdapat beberapa zat makanan yang dapat membantu meningkatkan kekuatan memori. Bahan -bahan tersebut adalah Choline, Lesithin, Vitamin E, Asid Glutamik, Potassium Fosfat, Magnesium Fosfat dan Silika.

  • Choline adalah sejenis asid amino yang boleh diperolehi dari kacang soya, bunga kobis, kacang pistachios daging, ikan dan telur.
  • Lesithin boleh didapati dari telur merah, kacang soya dan organ otak binatang terutama otak ayam.
  • Vitamin E terdapat dalam hati, telur ayam, betik, sayuran hijau, sayur taugeh, minyak kelapa sawit dan bijirin seperti jagung, beras, tepung gandum penuh (wholemeal).
  • Asid Glutamik terdapat dalam kacang soya terutamanya.
  • Potassium Fosfat, Magnesium Fosfat dan Silika boleh diperolehi daripada pengambilan suplemen dari farmasi.
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.