Kelebihan dan Khasiat Minyak Zaitun

Minyak zaitun atau olive oil merupakan minyak yang sangat berkhasiat dan boleh digunakan dalam pemakanan seharian bagi menjaga kesihatan anda.

Minyak zaitun diekstrak daripada buah zaitun yang berasal dari pokok zaitun (olive). Terdapat beberapa gred minyak zaitun yang berbeza dari segi kandungan nutrien dan cara pemprosesannya.

Antara gred-gred minyak zaitun termasuklah:

  • Minyak zaitun refined
  • Minyak zaitun virgin
  • Minyak zaitun extra virgin

Minyak zaitun extra virgin adalah yang paling kurang melalui proses penghasilan dan merupakan gred yang mengandungi paling banyak nutrien semulajadi.

Pokok dan buah zaitun

Minyak zaitun mempunyai pelbagai kegunaan serta banyak manfaatnya. Ia kaya dengan asid oleik yang dapat membantu dalam mengurangkan dan mencegah risiko berlakunya keradangan, menurut kajian yang dijalankan. Keadaan minyak zaitun yang tahan haba menjadikan ia pilihan yang baik untuk dijadikan bahan masakan.

Selain itu, minyak zaitun juga kaya dengan antioksidan yang dapat membantu tubuh manusia dalam mengelakkan penyakit kronik dan menjaga tahap kolesterol dalam darah. Sehubungan dengan itu, pengambilan minyak zaitun yang baik dapat mengurangkan risiko angin ahmar berbanding pengambilan minyak masak lain.

Tambahan pula, minyak zaitun dapat mengelakkan daripada berlakunya penyakit jantung dengan menurunkan tekanan darah, dan menambah baik fungsi saluran darah, di samping mengawal paras gula di dalam darah dan sensitiviti insulin sekali gus membawa manfaat kepada penghidap kencing manis

Umum difahami dan diketahui ramai, minyak masak merupakan penyumbang kepada kenaikan berat badan dan penyumbang kepada tahap obesiti. Tetapi ini tidaklah sedemikian apabila dibandingkan dengan minyak zaitun bahkan mampu menurunkan berat badan sekiranya diambil secara terkawal. 

Khasiat yang terdapat pada minyak zaitun juga memberi kesan yang baik terhadap kesihatan otak. Ini kerana terdapat kajian yang menunjukkan terdapat bahan di dalam minyak zaitun yang mampu untuk membuang binaan plak di dalam otak yang mengakibatkan penyakit Alzheimer.

Buat golongan yang mengalami masalah sendi, minyak zaitun boleh digabungkan dengan minyak ikan sebagai bahan perubatan buat pesakit Arthritis. Antara khasiat lain minyak zaitun termasuklah dapat menguatkan kesihatan perut dan usus dengan membunuh beberapa jenis bakteria yang kalis antibiotik seperti Helicobacter Pylori, menghasilkan tulang yang kuat dan mencegah ia daripada rapuh, mengukuhkan sistem imun badan dengan meningkatkan penghasilan sel-T yang penting untuk mempertahankan tubuh badan daripada bahan asing.

Bahkan terdapat kajian yang mengatakan ia penting untuk mencegah Covid-19, dan terdapat kajian yang menunjukkan minyak zaitun kaya dengan vitamin E yang dapat mencegah keguguran rambut, di samping mengandungi nutrien yang menggalakkan pertumbuhan rambut. Kesimpulannya, terdapat pelbagai khasiat minyak zaitun yang baik untuk kesihatan individu.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.