Jangkitan Telinga Pada Kanak-kanak

Antara komplikasi jangkitan telinga apabila ianya menjadi semakin teruk dan merebak ialah boleh mengakibatkan gegendang telinga anak anda pecah.

Pada kebiasaannya bayi ataupun anak kecil tidak tahu memberitahu kita apabila mereka merasa sakit ataupun di jangkiti sakit telinga. Dan sebagai ibu bapa seharusnya peka terhadap tingkah laku anak mereka contohnya mereka selalu memegang telinga mereka dan sebagainya.   

Jangkitan atau sakit telinga ini biasanya terjadi kepada kanaka-kanak dan juga bayi di kenali sebagai Otitis Media iaitu bengkak pada bahagian tengah  telinga yang boleh mengakibatkan mereka merasa sakit. Tiub Eustachia yang menyambungkan atau menghubungkan antara tengah telinga dan juga tengkorak yang berperanan bagi memastikan keseimbangan tekanan udara yang ada di dalam telinga.

Selesema dan sakit kerongkong yang di alami oleh kanak-kanak dan juga bayi boleh mengakibatkan radang pada tiub Eustachia ini dan seterusnya menghasilkan mukus dan catarrh (sejenis penyakit hidung dan kerongkong) .

Dengan ini akan menyebabkan sebarang pengaliran bendalir daripada kawasan tengah telinga ke bahagian kerongkong akan tersumbat. Bendalir tesebut adalah dalam keadaan yang pekat mudah terdedah kepada jangkitan serta serangan virus dan kuman.

Tanda-tanda jangkitan telinga

Sakit atau jangkitan telinga biasanya berlaku sekiranya kanak-kanak mengalami selesema ataupun mengalami sakit kerongkong. Oleh yang demikian jagalah ataupun awasilah bayi ataupun anak anda sekiranya mereka masih belum sembuh selama 4 – 5 hari selepas mereka selesema taupun sakit kerongkong. Biasanya mereka akan menangis ataupun demam dan tidak bermaya kerana tidak selesa dengan keadaan yang di alaminya pada waktu ini.

 Anda akan memahami sekiranya mereka cuba selalu menarik-narik telinga mereka ataupun anda perhatikan telinga mereka mengalami keadaan seperti kemerah-merahan.

Antara kesan-kesan yang akan di alami oleh anak anda ialah apabila jangkitan ini menjadi semakin besar dan merebak ia boleh mengakibatkan gegendang telinga anak anda akan pecah. Dalam keadaan yang sedemikian ia akan mengurangkan kesakitan pada telinga anak anda dan akan sembuh dengan sendirinya.

Anda juga perlu merujuk pada doktor atau mereka yang lebih arif dengan penyakit tersebut. Bendalir likat yang terkena pada jangkitan tersebut akan kelihatan berwarna seperti kekuningan dan akan mengalir keluar pada telinga anak anda. Pada jangka masa ini anak anda akan megalami satu masalah iaitu kehilangan pendengaran.

Anda haruslah peka sekiranya anak anda meminta anda mengulangi apa saja yang anda perkatakan dan juga akan memerhatikan bibir anda ketika anda sedang bercakap.

Rawatan di rumah

Sekiranya anda sebagai ibu bapa biasanya akan mudah menjadi panik apabila anda terdengar anak-anak anda ataupun bayi anda menangis di tengah malam. Selain daripada menelefon ataupun membawa mereka berjumpa dengan doktor ataupun pakar penyakit tersebut, namun anda masih ada cara atau alternatif lain bagi melegakan dan mengurangkan kesakitan anak-anak anda.

Sejenis ubatan yang di kenali sebagai Paracetamol yang di khas untuk kanak-kanak seperti Calpol, ia membantu mengurangkan kesakitan yang di alami oleh anak anda dan ia juga mampu mengurangkan demam yang di alami oleh anak anda juga.

Namun anda sebagai ibu bapa haruslah mengawasi dos pengambilan ubat-ubatan tersebut dan perlu peka terhadap pemberian dos ubat-ubatan tersebut setiap kali sebelum anda memberi anak-anak anda makan ubat bagi menjamin keselamatan mereka (tidak terlebih dos).

Rawatan alternatif

Haba merupakan salah satu cara yang boleh melegakan anak anda daripada penyakit ini. Caranya anda boleh memegang sebotol air panas di mana ianya  di balut dengan  kain dan di letakkan ke telinga anak anda tapi jangan anda cuba meletakkan sebarang benda contohnya daun herba ataupun sebarang ubat-ubatan tradisional ke dalam telinga anak anda tanpa izin dan nasihat daripada pakar taupun doktor.

Selain itu dengan menggunakan minyak zaiton juga adalah di galakkan. tetapi dengan syarat ia di lakukan selepas anak anda di bawa berjumpa dengan  doktor dan di perikasa dahulu. Andainya anda ingin membawa anak anda berjumpa dengan doktor pakar, anda harus pastikan telinga anak anda di lindungi denagan sebarang kapas ataupun dengan skaf kain yang lembut.

Terdapat beberapa jenis ubat-ubatan yang mampu mengurangkan bengkak pada radang dan tiub Eustachia antaranya ubat jenis Antihistamin contohnya seperti Phenergan dan juga Priton. Dengan penggunaan ubat ini dapat membantu bendalir yang ada di dalam telinga anak anda mengalir keluar dan juga menghilangkan serta mengurangkan kesakitan yang di alami oleh anak anda serta memberikan sedikit keselesaan pada anak anda. Selain itu juga ia membantu menenangkan anak anda dan memberi anda keselesaan untuk berehat setelah penat melayan kerenah anak anda yang mengalami sakit tersebut.

Ubat antibiotik

Penggunaan antibiotik bergantung kepada jenis dan tahap jangkitan, terdapat jangkitan yang tidak memerlukan ubat antibiotik tetapi hanya dengan pemerhatian serta pengawasan yang agak rapi dengan penggunaan ubat penahan sakit (pain killer) boleh mempercepatkan proses pemulihan.

Selain itu kesan sampingan ubat antibiotik juga perlu diperhatikan pada kanak-kanak. Di antara kesan-kesan sampingan yang boleh berlaku ialah muntah-muntah, cirit-birit, dan akan timbul ruam pada permukaan kulit.

Antibiotik juga perlu dimakan sehingga habis walaupun gejala telah hilang bagi memastikan kesemua kuman telah mati dan tidak terjadi kerintangan antibiotik pada masa hadapan.

Oleh itu ibu bapa haruslah senantiasa membawa anak-anak mereka berjumpa dengan doktor bagi memeriksa penyakit yang sedia ada dan kaedah rawatan yang sesuai termasuklah dengan jenis ubat-ubatan yang sesuai mengikut peringkat umur mereka.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.