Tonsil Bengkak (Tonsillitis) – Diagnosis dan Rawatan

Jika tonsillitis disebabkan jangkitan virus, strategi rawatan di rumah adalah rawatan utama kerana doktor tidak akan memberikan ubat antibiotik.

rawatan tonsillitis tonsil bengkak

Diagnosis tonsillitis

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal ke atas anak anda yang meliputi:

 • Menggunakan lampu suluh untuk melihat ke dalam tekak dan mungkin memeriksa bahagian dalam telinga dan hidung bagi mencari punca jangkitan
 • Melihat jika terdapat ruam yang dikenali sebagai scarlatina yang dikaitkan dengan jangkitan streptococcus
 • Memeriksa bahagian luaran leher untuk mencari jika terdapat kelenjar limfatik yang bengkak
 • Mendengar bunyi pernafasan menggunakan stetoskop
 • Memeriksa jika limpa membesar (tonsil bengkak juga boleh disebabkan oleh penyakit mononukleosis)

Pengambilan sampel tekak

Doktor akan mengambil sampel tekak menggunakan alat khas yang boleh mencapai sehingga ke tonsil dan belakang tekak. Sampel ini akan dihantar ke makmal untuk ujian.

Kebanyakan hospital dan klinik kerajaan dilengkapi makmal untuk melakukan ujian dan mengambil masa 24 hingga 48 jam untuk mendapatkan keputusannya.

Terdapat juga klinik yang melakukan ujian rapid yang boleh mengeluarkan keputusan hanya dalam beberapa minit tetapi ujian makmal lebih dipercayai dan tepat. Walaupun begitu keputusan ujian rapid yang positif biasanya akan terus diberikan rawatan sementara menunggu keputusan ujian makmal.

Cara pengambilan sampel tekak

Pengiraan sel darah keseluruhan

Doktor juga mungkin akan melakukan ujian pengiraan sel darah. Ujian ini dilakukan untuk melihat gambaran sel darah secara keseluruhan. Ianya dapat memberitahu jika terdapat jangkitan melalui sel darah putih yang meningkat atau pun jika penyebabnya bakteria ataupun virus. Walaubagaimanapun ujian ini tidak dapat menentukan kumpulan bakteria seperti streptococcus.

Rawatan

Rawatan di rumah

Rawatan di rumah dapat memberikan keselesaan kepada anak anda yang menghidap tonsillitis dan menggalakkan pemulihan yang lebih pantas.

Jika tonsillitis disebabkan jangkitan virus, strategi rawatan di rumah adalah rawatan utama kerana doktor tidak akan memberikan ubat antibiotik. Anak anda selalunya akan pulih dari jangkitan virus dalam masa tujuh ke 10 hari.

Antara strategi rawatan pemulihan yang boleh dilakukan di rumah termasuklah:

 • Dapatkan rehat. Galakkan anak anda untuk berehat dan dapatkan tidur yang cukup.
 • Pastikan minum air yang cukup. Berikan air minuman yang cukup untuk membasahkan tekak dan menghindari dehidrasi.
 • Berikan makanan dan minuman panas. Cecair yang panas atau suam seperti sup, teh dan air panas bercampur madu boleh melegakan sakit tekak. Begitu juga dengan ais krim pop.
 • Sediakan air garam untuk berkumur. Jika anak anda pandai berkumur, boleh berikan campuran satu sudu teh garam bersama 250 ml air suam untuk melegakan sakit tekak. Pastikan anak anda berkumur dan membuangnya semula.
 • Lembapkan udara. Penggunaan pelembap udara boleh melegakan sakit tekak atau sediakan mandian stim selama beberapa minit di dalam tandas.
 • Gula-gula lozenge. Anak berumur melebihi 4 tahun boleh diberikan gula-gula lozenge untuk melegakan sakit tekak.
 • Elakkan bahan iritasi. Jauhkan anak anda dari asap rokok ataupun produk pembersih yang boleh menyebabkan iritasi pada tekak.
 • Ubat demam dan tahan sakit. Doktor mungkin akan membekalkan ubat demam dan tahan sakit seperti paracetamol, acetaminophen, dan ibuprofen jika terdapat demam dan sakit ketika menelan. Kanak-kanak dan remaja perlu mengelakkan pengambilan aspirin kerana boleh menyebabkan sindrom Reye yang boleh membahayakan nyawa.

Ubat antibiotik

Jika tonsillitis yang disebabkan jangkitan bakteria, doktor akan memberikan ubat antibiotik. Ubat penicillin selalunya merupakan antibiotik pilihan untuk merawat jangkitan streptococcus kumpulan A. Jika anak anda alergik kepada penicillin, antibiotik kumpulan yang lain akan diberikan.

Anak anda mesti menghabiskan kesemua ubat antibiotik yang diberikan walaupun kesemua simptom telah hilang sebelum antibiotik tersebut dihabiskan. Kegagalan menghabiskan antibiotik ini boleh menyebabkan jangkitan yang lebih teruk ataupun jangkitan tersebut boleh tersebar ke bahagian badan yang lain. Antara komplikasi yang boleh berlaku adalah seperti demam rheumatik dan keradangan buah pinggang.

Bincang dengan doktor atau ahli farmasi jika anda terlupa memberikan anak anda antibiotik tersebut.

Pembedahan

Pembedahan untuk membuang tonsil (tonsilektomi) selalunya dilakukan untuk merawat masalah tonsillitis berulang, berpanjangan (kronik) ataupun jika ianya tidak bertindakbalas terhadap antibiotik. Tonsillitis berulang bermaksud:

 • Berlaku lebih daripada tujuh kali dalam setahun
 • Berlaku empat ke lima kali setahun untuk dua tahun berturut-turut
 • Berlaku lebih daripada tiga kali setahun untuk tiga tahun berturut-turut

Pembedahan tonsilektomi juga mungkin akan dijalankan jika terdapat komplikasi seperti berikut:

 • Apnea tidur tersumbat
 • Masalah pernafasan
 • Masalah menelan, terutamanya daging dan makanan yang susah dikunyah
 • Terdapat pengumpulan nanah (abscess) yang tidak sembuh selepas rawatan antibiotik

Tonsilektomi selalunya dilakukan sebagai prosedur pesakit luar, melainkan anak anda masih kecil ataupun mempunyai masalah perubatan yang lain. Anak anda juga mungkin ditahan di wad jika terdapat komplikasi ketika pembedahan. Jika tiada sebarang masalah, anak anda mungkin dibenarkan keluar selepas sehari. Pemulihan sepenuhnya boleh mengambil masa antara tujuh hingga 14 hari.

Bacaan lanjut berkenaan tonsil bengkak (tonsillitis):

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.