Kelebihan dan Khasiat Evening Primrose Oil

Evening primrose oil telah digunakan secara tradisional untuk merawat pelbagai jenis penyakit dan kini digunakan sebagai suplemen kesihatan.

Evening primrose oil atau EPO diekstrak daripada biji pokok Oenothera biennis. Ianya berasal dari negara Amerika Utara dan Selatan tetapi tumbuh juga di Eropah dan beberapa negara Asia.

EPO telah digunakan secara tradisional untuk merawat sindrom pre-menstrual, gejala menopause, arthritis, bengkak dan penyakit-penyakit yang lain walaupun belum ada cukup kajian saintifik bagi membuktikan keberkesanannya.

Kelebihan EPO

EPO kaya dengan gamma-linolenic acid (gamolenic acid atau ringkasnya GLA) dan cis-linoleic acid. Kegunaan EPO banyak bergantung kepada asid-asid ini. Ia melibatkan satu proses biochemical yang komplikated, tetapi cukuplah jika dikatakan bahawa pengambilan EPO akan memberikan kesan terhadap tahap prostaglandins di dalam badan. Prostaglandins inilah yang menyebabkan berlakunya kesan-kesan baik yang didapati oleh pengambil EPO.

Kegunaan

Sekiranya anda mengalami masalah-masalah di bawah, EPO mungkin boleh membantu anda mengurangkannya:

 • Ekzema (gatal, allergik)
 • Kulit kering dan bersisik
 • Mastalgia (sakit buah dada). Kebanyakan kes ini berlaku disebabkan oleh PMT (pre-menstrual tension) iaitu kedatangan haid
 • Pre-mestrual syndrome seperti perubahan pada mood, sakit senggugut dan lain-lain
 • Haid yang tidak teratur
 • Multiple sclerosis. Penyakit ini berlaku bila perubahan berlaku pada struktur saraf pesakit. Antara tanda-tandanya ialah lemah badan, hilang deria sentuhan, masalah pertuturan dan lain-lain
 • Psoriasis iaitu sejenis penyakit kulit. Ia tidak berjangkit.
 • Rheumatoid arthritis seperti sakit-sakit sendi
 • Penyakit jantung koronari dan kolesterol
 • Anti-virus
 • Asma atau lelah
 • Kerosakan saraf pada pesakit kencing manis

Ada di antara kajian melibatkan keadaan di atas yang menunjukkan EPO tidak memberi kesan. Kajian-kajian masih lagi dijalankan untuk menentukan keberkesanannya.

Pengambilan EPO adalah sebagai makanan tambahan sahaja. Pengambilan ubatan seperti yang telah disyorkan hendaklah diteruskan sehingga anda diberitahu sebaliknya atau sehingga anda telah pulih dan tidak perlu bergantung kepada ubat-ubatan yang diberi.

Dos yang biasa diambil ialah 1000mg tiga kali sehari.

Kesan sampingan

Pengambilan EPO tidak memudaratkan atau memberikan kesan-kesan yang tidak baik. Bagaimanapun, ada kejadian di mana berat badan pengambil EPO bertambah.

Secara umumnya EPO selamat diambil sama ada secara dimakan atau disapu pada kulit. Namun kadangkala ianya boleh menyebabkan kesan sampingan yang ringan seperti ketidakselesaan perut, mual, cirit-birit dan sakit kepala pada sesetengah orang.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.