Tips Penjagaan Muka Yang Murah dan Selamat

Muka merupakan aset penting setiap individu kerana merupakan bahagian tubuh yang pertama dilihat oleh orang lain, jom belajar tips penjagaan muka.

Muka anda menjadi perhatian utama dalam berinteraksi dengan masyarakat. Untuk menjaga imej diri, penjagaan muka yang baik perlu diutamakan dan terdapat beberapa kaedah untuk penjagaan ini. Antaranya termasuklah kerap membasuh muka. Proses ini dapat menyingkirkan kotoran, minyak dan bakteria yang terdapat di muka anda samada selepas bangun tidur, atau setelah anda berpeluh kerana bersenam.

Seterusnya, anda perlu dapatkan tidur yang secukupnya. Antara fungsi tidur selain daripada merehatkan tubuh badan, ianya juga adalah untuk memperbaiki kerosakan yang terdapat pada tubuh, termasuklah kulit khususnya di kawasan muka dan memberinya nafas baru setelah bangun. Tidur mengikut jadual yang tetap dan pada suhu yang baik dapat menambah kualiti tidur anda, lantas melancarkan proses pembaikan tubuh badan.

Selain itu, udara yang bersih dan segar juga memainkan peranan. Udara yang kotor akibat pencemaran, dan asap dari rokok dan kenderaan dapat mengotorkan muka anda. Elakkan aktiviti yang membawa anda ke kawasan yang mempunyai udara kotor dan sekitarnya anda terpaksa melawat juga, cuci muka dengan air sejurus pulang ke rumah. Sehubungan dengan itu, anda digalakkan menggunakan bahan yang mengandungi antioksidan.

Antioksidan mempertahankan dan memulihkan tubuh daripada kerosakan yang diakibatkan oleh radikal bebas. Sayur-sayuran, rempas ratus atau buah-buahan seperti lobak putih, jintan putih dan buah naga mengandungi banyak antioksidan. Amalkan bahan-bahan sebegini untuk menjaga kesihatan kulit dan muka anda. 

Tambahan pula, anda juga perlu bersenam untuk melancarkan peredaran darah, meningkatkan kadar penyerapan oksigen dan menyingkirkan radikal bebas yang mengancam kesihatan kulit. Bahkan, senaman mengurangkan tekanan emosi dan menambah baik kualiti tidur, penting untuk menjaga kecantikan muka anda.

Pengambilan air yang mencukupi juga penting untuk menjaga tahap kesihatan kulit. Air membantu dalam menyingkirkan toksin daripada kulit, menghilangkan jerawat dan menyegarkan kulit.

Akhir sekali, kurangkan menyentuh muka anda. Ini kelihatan seperti perkara yang remeh, tetapi tangan anda mempunyai bakteria yang boleh merebak dan membiak di kulit, menjadikan ia terdedah kepada kekotoran dan toksin. Kesimpulannya, terdapat pelbagai cara untuk anda menjaga muka dengan selamat dan berkesan tanpa menggunakan produk yang dicurigai. 

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.