Kesan Stigma Terhadap Kepulihan Penagih Dadah

Mereka yang menghadapi stigma selalunya akan diasingkan masyarakat, dibuli dan diberikan layanan yang tidak sekata.

Stigma merupakan suatu proses di mana seseorang individu itu dipandang rendah, dipinggirkan dan dilihat dari sudut negatif kerana perlakuan atau sesuatu yang dimilikinya. Selalunya perlakuan ini adalah sesuatu yang dianggap diluar norma kebiasaan seperti menagih dadah, mempunyai masalah kesihatan mental atau mempunyai penyakit tertentu.

Stigma selalunya berlaku kerana kurang kefahaman masyarakat terhadap individu atau kumpulan tersebut. Mereka yang menghadapi stigma selalunya akan diasingkan masyarakat, dibuli dan diberikan layanan yang tidak sekata.

Terdapat tiga jenis stigma yang boleh berlaku iaitu:

 1. Stigma Umum – Terjadi disebabkan seseorang itu dianggap mempunyai atau melakukan sesuatu yang diluar norma kebiasaan lalu dipinggirkan masyarakat.
 2. Stigma Struktural – Apabila polisi yang ditetapkan sesuatu organisasi telah menindas seseorang kerana mereka mempunyai atau melakukan sesuatu yang diluar norma.
 3. Stigma Dalaman – Apabila seseorang merasa malu dan rendah diri kerana mempunyai atau pernah melakukan sesuatu yang diluar norma.

Antara punca kenapa penagih dadah menghadapi stigma adalah:

 1. Salah anggapan bahawa ketagihan dadah merupakan pilihan individu.
 2. Salah anggapan bahawa ketagihan dadah disebabkan keruntuhan akhlak dan moral seseorang.
 3. Ketagihan tidak dianggap sebagai suatu penyakit yang boleh dirawat pulih dan mampu sembuh.

Setiap individu mempunyai sebab dan punca yang tersendiri apabila terjebak dalam penagihan dadah. Oleh itu kita mesti memahami bahawa setiap penagih mempunyai peluang untuk pulih sepenuhnya daripada ketagihan ini dan perlu sentiasa diberikan sokongan dan dorongan yang sesuai.

Antara kesan buruk yang boleh berlaku akibat stigma terhadap penagih dadah adalah:

 1. Seseorang penagih malu dan takut untuk mendapatkan rawatan untuk masalah ketagihan dadah dan menyangka diri mereka tidak dapat dipulihkan.
 2. Selalu dibuli dan disingkirkan oleh masyarakat lalu memburukkan lagi ketagihan mereka apabila hanya bergaul sesama penagih dan pengedar dadah.
 3. Menyebabkan masalah kesihatan mental kepada penagih dadah dan memburukkan ketagihan mereka.
 4. Kesukaran penagih atau bekas penagih mendapat pekerjaan akibat stigma oleh majikan lalu terjebak semula dengan penagihan.
 5. Menjatuhkan institusi keluarga kerana salah anggapan bahawa penagihan tidak dapat dipulihkan.
 6. Perawat perubatan memberikan perkhidmatan substandard kepada penagih atau bekas penagih kerana menganggap mereka datang hanya untuk mendapatkan dadah.

Bagaimana untuk kita mengelakkan stigma terhadap penagih dadah:

 1. Yakin bahawa masalah ketagihan itu merupakan suatu penyakit yang mempunyai harapan untuk pulih.
 2. Melihat mereka yang terjebak dengan penagihan sebagai seorang manusia yang berpotensi tinggi jika mendapat didikan dan dorongan yang betul.
 3. Memahami bahawa setiap dadah yang diambil itu akan memberikan kesan kepada fizikal dan mental pengguna dadah tersebut dan bukan daripada sifat mereka sendiri.
 4. Melibatkan mereka yang terjebak dengan penagihan ini dalam aktiviti kemasyarakatan supaya mereka berasa tidak dipinggirkan dan supaya masyarakat dapat melihat bahawa mereka juga boleh menyumbang.

Di AADK, setiap klien yang mengikuti aktiviti di pusat pemulihan ataupun dalam pengawasan akan dilibatkan dengan aktiviti bersama masyarakat bagi membuktikan bahawa mereka juga mempunyai potensi yang tinggi jika diberikan dorongan dan mampu menyumbang kepada negara.

Selain itu, klien juga akan diberikan latihan dan penempatan pekerjaan jika mereka menunjukkan minat yang tinggi melalui kerjasama dengan syarikat-syarikat GLC dan juga swasta.

AADK juga telah bekerjasama dengan USM melalui program STIGMA USM bagi membantu melawan stigma terhadap masalah ketagihan dadah ini yang boleh diikuti di Facebook berikut:

https://web.facebook.com/TheStigmaUSM/

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.