Cara Mendapatkan Sejarah Perubatan Pesakit

Pengambilan sejarah pesakit merupakan suatu kemahiran yang perlu dimiliki oleh setiap doktor perubatan, jom ketahui tips untuk mengambil sejarah pesakit.

Sebagai seorang doktor, sudah pasti anda perlu mempunyai skill dan ilmu tentang teknik mengambil sejarah pesakit (Patient history). History taking adalah must have skill kepada semua pengamal perubatan yang berhadapan dengan pesakit. Pelbagai karenah pesakit perlu dilalui untuk mendapat sedikit maklumat atau hint untuk mendiagnos penyakit yang dihadapi oleh pesakit.

Namun, apakah asas sebagai seorang doktor untuk mengambil sejarah pesakit? Ironinya, sekiranya anda ingin mengetahui nama rakan anda, sudah pasti anda perlu memperkenalkan diri terlebih dahulukan?

Begitu juga dengan sejarah pesakit, ianya perlu dimulakan oleh anda sendiri. Bukan bermaksud untuk anda memberitahu sejarah anda kepada pesakit, itu nonsense. Yakni anda mulakan diri anda sebagai pesakit terlebih dahulu.

Bagaimana anda ingin mendapatkan sejarah penyakit sendiri?

Berikut adalah langkah asas dalam pengambilan sejarah kepada diri sendiri:

  • Bermula dari diri anda sendiri. apakah status kesihatan anda. selepas itu selidik serba sedikit tentang status ibubapa, adik-beradik dan keluarga. selepas itu boleh la ke tahap atas sedikit seperti datuk dan nenek, mak cik pak cik, dan sepupu dari kedua-dua belah keluarga.
  • Termasuk anggaran(range) tahap kesihatan daripada masalah jantung dan kanser hingga arthritis dan masalah ketika mengandung(perempuan)

Antara butir-butir yang perlu diambil berat ialah:

  1. Bertanyakan tentang umur ketika penyakit timbul, sebab dan umur average kematian terkini saudara terdekat.
  2. Jika sesuai, tanya soalan follow up untuk keadaan serangan jantung diteruskan dengan rawatan untuk tekanan darah tinggi dan tahap kolesterol tinggi.
  3. Butir-butir gaya hidup (lifestlye) pemakanan dan senaman/aktiviti riadah, tempat tinggal dan perkejaan.
  4. Kemaskini maklumat penyakit baru didiagnos dan pertumbuhan keluarga.
  5. Hormati sebahagian saudara mara yang tidak mahu berkongsi atas sebab-sebab peribadi tentang tahap kesihatan mereka.
  6. Jika anak,keluarga,datuk dan saudara tidak meminta sejarah anda, tawarkan kepada mereka tentang sejarah anda agar mereka cakna tentang tahap kesihatan keluarga.
"If you're a grandparent, a family health history is a gift you can give to your grandchildren,"  
James O'Leary of the nonprofit Genetic Alliance.

Kesemua ini merupakan asas-asas tentang history taking oleh diri sendiri. Sekiranya anda berjaya menguasai kesemua asas-asas ini terhadap diri anda, insyaALLAH tidak ada masalah besar untuk anda berhadapan dengan pesakit untuk mengambil sejarah pesakit.

Hanya aplikasikan tip-tip ini kepada pesakit, anda mampu mendapatkan maklumat secukupnya untuk membuat diagnosis.

Every Doctor can be a Patient, but not Every Patient can be a Doctor.
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.