Ubat Sakit Gigi – Rawatan Mudah di Rumah

Sakit gigi selalunya amat menyeksakan, jom ketahui beberapa cara yang boleh dilakukan di rumah bagi mengurangkan sakit gigi.

Sakit gigi merupakan sakit yang sangat mengganggu, terutamanya pada waktu malam. Sakit gigi pada waktu malam akan menyukarkan seseorang untuk tidur dan pada ketika ini klinik juga masih ditutup.

Walaubagaimanapun terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan bagi mengurangkan kesakitan gigi termasuklah mengambil ubat tahan sakit ataupun menuam dan menggunakan cengkih.

Jom ketahui cara rawatan di rumah yang boleh membantu untuk melegakan sakit gigi.

9 Cara Untuk Merawat Sakit Gigi di Rumah

Sakit gigi boleh menyukarkan seseorang melakukan aktiviti harian dan mendapatkan rehat ketika di rumah. Namun jangan risau kerana terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk melegakannya.

Jom cuba cara-cara berikut:

1. Mengambil ubat tahan sakit

Pengambilan ubat tahan sakit yang dibeli di farmasi atau kedai seperti acetaminophen atau ibuprofen merupakan cara yang paling mudan dan cepat untuk mengurangkan sakit gigi tahap ringan dan sederhana.

Namun anda perlu mengikut arahan pada label ubat tersebut dan jangan ambil secara berlebihan.

Walaubagaimanapun ianya mungkin tidak sesuai untuk sakit gigi yang teruk dan anda perlu berjumpa dengan doktor gigi untuk mendapatkan ubat tahan sakit yang lebih kuat.

2. Tuaman sejuk

Menggunakan tuaman sejuk boleh melegakan sakit gigi.

Gunakan air batu yang dibalut dengan tuala atau kain pada bahagian pipi atau muka yang sakit boleh mengecutkan saluran darah pada kawasan tersebut seterusnya mengurangkan gejala kesakitan.

Letakkan tuaman pada kawasan yang sakit selama 15 ke 20 minit dan boleh diulang setiap beberapa jam.

3. Tinggikan kedudukan kepala

Darah yang berkumpul pada bahagian kepala dapat meningkatkan lagi gejala kesakitan dan keradangan pada gigi. Oleh itu, salah satu cara yang boleh dilakukan adalah dengan meninggikan kedudukan kepala menggunakan dua atau lebih bantal bagi mengurangkan kesakitan ini.

4. Ubat sakit jenis sapu

Sesetengah ubat sapu boleh membantu melegakan sakit gigi. Terdapat ubat yang boleh menyebabkan kebas seperti ubat benzocaine yang boleh dibeli di farmasi. Walaubagaimanapun ubat ini tidak sesuai digunakan pada kanak-kanak.

5. Berkumur dengan air garam

Garam yang dicampur dengan air juga boleh membantu melegakan sakit gigi.

Selain itu, garam juga merupakan sejenis antibakteria semulajadi yang dapat melawan jangkitan kuman dan membantu mengurangkan keradangan seterusnya melindungi gigi daripada rosak.

Berkumur dengan air garam boleh membantu menyingkirkan sisa makanan yang terlekat di celah gigi dan gusi.

6. Berkumur dengan pencuci mulut hidrogen peroksida

Periodontitis merupakan jangkitan gusi yang serius dan disebabkan oleh tahap kebersihan mulut yang teruk. Ianya boleh menyebabkan kesakitan dan pendarahan gusi dan gigi menjadi longgar.

Berkumur dengan pencuci mulut yang mengandungi hidrogen peroksida boleh membantu mengurangkan plak dan gejala periodontitis.

Namun cecair hidrogen peroksida perlu dicairkan terlebih dahulu dengan air, dikumur selama beberapa minit dan tidak boleh ditelan.

Campuran ini tidak sesuai digunakan oleh kanak-kanak kerana mereka mungkin akan menelan cecair ini secara tidak sengaja.

7. Teh pudina

Berkumur dengan teh pudina atau mengemam beg teh pudina juga boleh membantu melegakan sakit gigi secara sementara.

Pengkaji mendapati daun pudina mengandungi bahan antibakteria dan antioksida. Menthol, iaitu bahan aktif yang terdapat di dalam daun pudina juga boleh memberikan sedikit kesan kebas pada kawasan yang sakit.

8. Bunga cengkih

Bunga cengkih mengandungi eugeno iaitu bahan yang boleh melegakan kesakitan gigi. Kajian yang dijalankan menunjukkan mereka yang menyapu eugenol pada gigi dan gusi selepas prosedur cabutan gigi mengalami gejala kesakitan dan keradangan yang lebih rendah.

Eugenol bertindak seperti ubat tahan sakit dan boleh menyebabkan kawasan yang disapu menjadi kebas. Bunga cengkih perlu dihancurkan dan direndam dalam air sebelum disapu pada gigi atau diletakkan dalam beg teh dan dikemam.

Selain itu, anda juga boleh menggigit atau menghisap bunga cengkih atau mengemam bunga cengkih berdekatan gigi yang sakit.

Walaubagaimanapun ianya tidak sesuai untuk kanak-kanak kerana mereka boleh tertelan bunga cengkih tersebut. Jika tertelan ianya boleh menyebabkan kesakitan kerana bentuknya yang tajam dan keras.

9. Bawang putih

Bawang putih juga digunakan oleh sesetengah orang untuk melegakan sakit gigi.

Ianya mengandungi allicin iaitu sejenis bahan yang mempunyai fungsi antibakteria dan dapat membantu membunuh bakteria di dalam mulut yang menyebabkan sakit gigi.

Ianya perlu digigit dan dikemam pada kawasan gigi yang sakit bagi melegakan kesakitan. Walaubagaimanapun rawatan ini mungkin tidak sesuai jika anda tidak sukakan rasa bawang putih.

Punca sakit gigi

Pereputan gigi merupakan punca utama sakit gigi. Pereputan gigi boleh menyebabkan gigi berlubang apabila tidak dirawat.

Lubang pada gigi berlaku apabila asid dan bakteria menghakis enamel gigi dan merosakkan tisu lembut di bahagian dalam gigi. Ini akan menyebabkan saraf menjadi terdedah dan seterusnya gigi akan sakit.

Selain itu jangkitan rongga sinus atau sinusitis juga boleh menyebabkan sakit gigi. Ini kerana terdapat peningkatan tekanan di dalam rongga sinus dan ianya boleh terasa seperti sakit gigi juga.

Antara sebab-sebab lain kesakitan gigi termasuklah:

  • Abses gusi
  • Filling gigi tercabut
  • Gigi bongsu sedang keluar
  • Sisa makanan pada celah gigi atau gusi
  • Gigi bergesel pada waktu malam (bruxism)
  • Penyakit gusi

Sakit gigi pada waktu malam

Sakit gigi boleh berlaku sepanjang masa namun selalunya menjadi lebih teruk pada waktu malam.

Salah satu puncanya mungkin disebabkan ketika seseorang sedang baring, darah akan berkumpul pada bahagian kepala dan meningkatkan tekanan pada gigi seterusnya menyebabkan sakit gigi menjadi lebih teruk.

Selain itu apabila tidak melakukan sebarang aktiviti, seseorang akan memberikan lebih perhatian kepada sakit gigi yang sedang dialami.

Bila perlu berjumpa doktor gigi

Dapatkan temujanji dengan doktor gigi seawal yang boleh. Rawatan di rumah hanya mampu memberikan kelegaan buat sementara.

Jika terdapat jangkitan pada gigi, anda mungkin perlu diberikan ubat antibiotik untuk membunuh kuman bagi menghilangkan sakit gigi.

Jika sakit gigi disebabkan oleh gigi yang rosak atau mereput, beberapa prosedur mungkin perlu dilakukan seperti cabutan gigi atau rawatan akar.

Jika sakit gigi dibiarkan sahaja tanpa rawatan, ianya boleh menyebabkan komplikasi yang lebih berbahaya seperti abses, masalah gusi dan kehilangan gigi.

Kesimpulan

Sakit gigi merupakan pengalaman yang memeritkan dan tidak mahu diulangi oleh setiap orang. Walaupun terdapat beberapa bahan di rumah yang boleh memberikan kelegaan sementara, namun ianya bukanlah rawatan kekal.

Jika anda mengalami sakit gigi melebihi 1 atau 2 hari, anda perlu mendapatkan temujanji bersama doktor gigi dengan segera.

Rawatan yang kekal akan diberikan berdasarkan punca sakit gigi tersebut. Selain itu, penjagaan gigi dan gusi yang betul juga perlu diamalkan setiap hari bagi mengelakkan kerosakan gigi.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.