Skoliosis – Punca, Tanda dan Komplikasi

Skoliosis yang teruk boleh menyukarkan kehidupan dan boleh menyebabkan komplikasi seperti masalah paru-paru, jantung dan juga penampilan.

Skoliosis merupakan masalah tulang belakang yang bengkok dan selalu terjadi semasa proses pertumbuhan pantas ketika akil baligh. Walaupun majoritinya tidak diketahui punca tetapi skoliosis juga boleh disebabkan penyakit lain seperti cerebral palsy dan dystrophy otot. Lebih kurang 3% orang dewasa mempunyai masalah ini.

Kebanyakan kes skoliosis adalah ringan tetapi boleh menjadi bertambah teruk ketika kanak-kanak membesar. Skoliosis yang teruk boleh menyukarkan kehidupan dan boleh menyebabkan komplikasi seperti masalah paru-paru.

Kanak-kanak yang mempunyai masalah skoliosis ringan perlu dipantau rapi, selalunya menggunakan x-ray untuk melihat jika tahap pembengkokan bertambah. Kebanyakan kes tidak memerlukan rawatan dan sesetengah kanak-kanak perlu memakai pendakap untuk mengelakkan tulang belakang terus membengkok.

Ada juga yang memerlukan pembedahan untuk menghalang proses pembengkokan atau menegakkan semula bahagian yang bengkok.

Tanda dan simptom

Tanda-tanda dan simptom skoliosis termasuk:

 • Bahu yang tidak sekata
 • Tulang bilah bahu yang tidak sekata
 • Pinggang senget sebelah
 • Sebelah punggung terangkat

Jika skoliosis bertambah teruk, tulang belakang boleh berpusing dan badan kelihatan sentiasa berpusing. Tulang rusuk akan kelihatan tidak sekata.

Skoliosis yang teruk

Bila perlu berjumpa doktor

Jumpa doktor segera jika terdapat tanda-tanda skoliosis kerana walaupun nampak ringan ianya boleh menjadi bertambah teruk tanpa disedari kerana tidak menyebabkan kesakitan. Selalunya guru-guru, rakan dan orang luar yang akan menyedari masalah ini.

Punca Skoliosis

Kebanyakan skoliosis tidak diketahui punca namun terdapat kajian menunjukkan terdapat faktor genetik kerana selalunya ada beberapa orang dalam satu keluarga mengalaminya.

Skoliosis juga boleh disebabkan penyakit lain seperti:

 • Masalah neuromuskular seperti cerebral palsy atau dystrophy otot
 • Kecacatan sejak lahir melibatkan tulang belakang atau pertumbuhan tulang
 • Kecederaan dan trauma kepada tulang belakang
 • Jangkitan tulang belakang seperti tuberkulosis

Faktor Risiko

Faktor risiko untuk masalah skoliosis termasuklah:

 • Umur. Selalunya terjadi ketika akil baligh semasa proses pertumbuhan pantas
 • Jantina. Walaupun kejadian skoliosis ringan sama sahaja untuk semua jantina, tetapi wanita selalunya berisiko lebih tinggi untuk menjadi teruk dan memerlukan rawatan.
 • Sejarah keluarga. Kejadian skoliosis ada faktor genetik.

Komplikasi Skoliosis

Walaupun majoriti hanya mempunyai skoliosis ringan, ianya juga boleh menyebabkan komplikasi seperti:

 • Kerosakan paru-paru dan jantung. Skoliosis teruk boleh merubah bentuk tulang rusuk dan menyebabkan tekanan kepada paru-paru dan hati di bawah tulang rusuk dan menyebabkan kesukaran berfungsi.
 • Sakit belakang. Penghidap skoliosis lebih mudah mendapat sakit belakang kronik.
 • Penampilan. Skoliosis yang teruk boleh merubah penampilan, seperti postur badan tidak seimbang. Hal ini boleh menyebabkan perasaan rendah diri dan malu kepada penghidap.

Bacaan selanjutnya:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.