Penyakit Angin Pasang (Inguinal Hernia) – Pengesanan dan Rawatan

Rawatan angin pasang hanya boleh dilakukan melalui pembedahan dan ubat-ubatan diberikan jika terdapat sakit, jangkitan atau masalah lain.

Pengesanan angin pasang (hernia) cukup dilakukan secara klinikal sahaja. Rawatan angin pasang pula hanya boleh dilakukan melalui pembedahan. Ubat-ubatan diberikan jika terdapat sakit, jangkitan atau masalah lain.

Pengesanan dan diagnosis

Selalunya pemeriksaan perubatan sudah cukup untuk mengenalpasti masalah angin pasang. Doktor akan memeriksa kawasan yang bengkak samada ketika baring atau berdiri dan doktor akan menyuruh anda batuk dan meneran ketika pemeriksaan.

Jika diagnosis tidak dapat dipastikan, doktor boleh melakukan imbasan ultrasaund, CT scan ataupun MRI.

Rawatan Angin Pasang

Jika masalah angin pasang adalah kecil dan tidak mengganggu kehidupan, doktor mungkin akan melakukan rawatan konservatif iaitu pemerhatian dahulu.

Antara yang boleh dilakukan supaya angin pasang tidak bertambuh teruk termasuk memakai anduh tetapi mestilah mengikut saiz yang betul. Doktor akan cuba menolak dahulu angin pasang tersebut masuk ke dalam rongga abdomen sebelum mencuba kaedah pembedahan.

Jika angin pasang terlalu besar atau mengganggu kehidupan harian, pembedahan diperlukan untuk mengurangkan simptom dan mengelakkan komplikasi.

Terdapat dua jenis pembedahan angin pasang iaitu pembedahan terbuka dan laparoskopik.

Boleh menggunakan penyokong untuk mengelakkan bertambah teruk

Pembedahan hernia terbuka

Pembedahan ini boleh dijalankan menggunakan bius setempat atau bius penuh. Pakar bedah akan melakukan sedikit potongan di kawasan inguinal dan menolak semula tisu dari ke dalam rongga abdomen. Kemudian tempat yang terbuka akan dijahit semula, selalunya diperkuatkan lagi dengan lapisan sintetik, kaedah ini dinamakan hernioplasty. Kemudian bahagian kulit yang dipotong tadi dijahit semula atau boleh menggunakan stapler.

Selepas pembedahan, anda digalakkan melakukan pergerakan ringan secepat mungkin tetapi perlu berehat beberapa minggu sebelum melakukan aktiviti normal.

Pembedahan secara laparoskopi

Dalam pembedahan invasif minimum ini, anda memerlukan bius penuh di mana beberapa tebukan akan dilakukan pada abdomen. Gas akan dimasukkan untuk mengembangkan perut supaya senang melihat organ dalaman.

Tiub kecil yang mengandungi kamera (laparoskop) akan dimasukkan dari salah satu lubang. Kemudian pakar bedah akan memasukkan dan membaiki kawasan hernia menggunakan lubang yang lain. Teknik ini juga menggunakan lapisan sintetik di tempat yang lemah.

Mereka yang melalui pembedahan laparoskopik akan lebih cepat pulih dan kurang parut. Mereka juga boleh kembali aktif lebih cepat. Namun risiko angin pasang terjadi semula lebih tinggi berbanding pembedahan secara terbuka tetapi teknik pembedahan yang baik mampu mengurangkan risiko ini.

Laparoskopi juga membolehkan pakar bedah mengelakkan parut tisu dari pembedahan sebelum ini jadi teknik ini mungkin lebih baik untuk pembedahan kedua. Teknik laparoskopi juga bagus jika angin pasang berlaku pada kedua belah bahagian.

Pembedahan secara laparoskopi

Bacaan selanjutnya:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.