Pendarahan Melalui Faraj Yang Tidak Normal

Ramai wanita mengalami pendarahan melalui faraj yang tidak normal sekurang-kurangnya sekali pada usia subur. Pendarahan ini boleh disebabkan pelbagai punca.

Ramai wanita mengalami pendarahan melalui faraj yang tidak normal sekurang-kurangnya sekali pada usia subur. Tempoh yang paling kerap terjadi ialah pada tahun tahun pertama selepas haid iaitu semasa remaja dan dua atau tiga tahun terakhir haid sebelum menopos.

Kebanyakan dari pendarahan ini adalah ringan dan tidak berkait dengan masalah organ peranakan dan selalunya hilang dengan sendiri. Tetapi pada segelintir wanita, ia mungkin merupakan tanda serius yang memerlukan rawatan segera.

Anatomi peranakan wanita, setiap pendarahan akan keluar melalui faraj (vagina)

Tanda dan gejala

Anda mungkin mengalami pendarahan melalui faraj yang tidak normal jika anda kerap menukar pad disebabkan aliran haid menjadi lebih banyak dari biasa. Ia juga tidak normal sekiranya aliran masih banyak walaupun sudah lebih dari tujuh hari.

Apabila pendarahan terlampau banyak kadang kala anda akan mengalami gejala anemia (kekurangan darah merah) seperti pucat, lemah badan, sesak nafas dan jantung berdegup laju.

Anda juga dikatakan mengalami pendarahan tidak normal sekiranya sekiranya tiada haid langsung selama berbulan bulan.

Pendarahan faraj menjadi tidak normal atau semakin serius sekiranya:

 • Pendarahan berlaku di tengah bulan
 • Pendarahan berlaku semasa dan selepas hubungan seks
 • Pendarahan yang disertai dengan darah beku yang besar
 • Berlaku pendarahan yang banyak sehingga membasahi kain dan kerusi yang anda duduk
 • Pendarahan yang disertai dengan bau yang tidak menyenangkan
 • Pendarahan yang disertai dengan sengugut
 • Pendarahan berlaku selepas menopause

Punca Pendarahan

Pendarahan haid yang banyak atau menorrhagia biasanya terjadi disebabkan ketidakseimbangan hormon di kalangan remaja pada tahun-tahun selepas bermulanya haid, atau wanita yang menghampiri menopos.

Haid pada usia remaja dan pada sekitar menopause bergantung pada tahap hormon yang dikeluarkan oleh ovari. Jika ovulasi tidak terjadi secara teratur, berlaku ketidakseimbangan hormon dan haid menjadi tidak normal. Pendarahan sebegini tidak serius dan jarang memerlukan rawatan.

Mereka yang mengunakan alat pencegah kehamilan juga terdedah kepada pedarahan tidak normal seperti alat dalam rahim atau IUD (Intrauterine contraceptive device) kerana ia boleh menyebabkan pendarahan yang banyak dan Implanon yang boleh menyebabkan anda tidak mengalami haid berbulan bulan lamanya.

Pendarahan dari punca ini adalah normal kerana ia cuma sebahagian dari kesan sampingan sahaja dan tidak memerlukan sebarang rawatan sekiranya ia ringan dan tidak menganggu cara hidup anda.

Penyebab pendarahan serius termasuklah:

 • Fibroid
 • Polip pada rahim and pangkal rahim
 • Jangkitan kuman pada vagina dan pelvis
 • Kanser rahim
 • Kanser pangkal rahim
 • Dalam kes yang amat jarang berlaku, pendarahan tidak normal mungkin disebabkan berlakunya ketidaknormalan pada sistem pembekuan darah dimana pesakit bukan sahaja mempunyai pedarahan haid yang banyak tetapi juga berdarah dari hidung, gusi dan najis.
Masalah fibroid

Apa yang perlu dilakukan

Sekiranya anda mengalami pendarahan faraj yang luarbiasa, adalah amat penting untuk anda memastikan ianya bukan masalah serius. Hanya doktor yang akan memberikan jawapan yang tepat samada ia berpunca dari hormon atau sebaliknya.

Berikan maklumat yang tepat kepada doktor termasuk berapa banyak pad sehari yang digunakan, berapa hari selalunya berlaku dan keadaan ketika berlaku pendarahan contohnya selepas melakukan hubungan seks.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.