Pemeriksaan Bayi Yang Baru Lahir

Ibu bapa perlu membuat pemeriksaan ke atas bayi dan memberitahu doktor atau jururawat jika terdapat sebarang kemusykilan.

Sebaik sahaja dilahirkan, orang yang bertanggungjawab seperti doktor atau bidan akan memeriksa bayi secara fizikal dan klinikal ke atas jantung, paru-paru, otot-otot dan warna.

Selepas bayi berehat dan diberi susu, ia akan diperiksa semula dengan lebih teliti. Ibu bapa juga perlu membuat pemeriksaan ke atas bayi dan memberitahu doktor atau jururawat jika terdapat sebarang kemusykilan sebelum bayi dibawa pulang ke rumah.

Pemeriksaan yang perlu dijalankan adalah seperti berikut:

Pemeriksaan fizikal secara umum 

  • mengerekot seperti berada dalam perut
  • warna kulit kemerahan selepas lapisan putih berkrim (vernix caseosa) hilang
  • warna pada tangan dan kaki akan bertukar kebiruan pada hari pertama dan kedua
  • ototnya kuat dan kukuh contohnya anda boleh lihat cara genggamannya dan hisapannya
  • kadar pernafasan
Bayi diselaputi vernix caseosa

Kepala

Kepala akan kembali bulat selepas 48 jam dilahirkan. Pada mulanya bentuk kepala mungkin lonjong dan akan kembali normal selepas satu atau dua minggu. 

Tengkorak

Tengkorak kepala bayi terdiri daripada beberapa tulang yang terpisah dan tidak bersambung secara kukuh. Ada dua bahagian kepala yang tidak bertulang: 

Fontanelle Belakang

Diliputi oleh selaput. Berbentuk tiga segi, kecil dan terletak di bahagian belakang kepala dan akan tertutup selepas enam hingga lapan minggu.

Fontanelle Depan

Berbentuk berlian dan terletak di bahagian hadapan kepala.

Fontanelle depan dan belakang

Rerambut

Adakalanya terdapat bulu lembut, halus dan agak panjang pada bahu, dahi dan sekeliling telinga. Bayi juga mungkin dilahirkan dalam keadaan berambut lebat atau mungkin juga tidak mempunyai rambut langsung.

Mata

Mata akan kelihatan merah atau terdapat jalur merah di sekeliling iris. Air mata akan kelihatan dari minggu keempat hingga sembilan bulan. Bersihkan mata bayi dengan kapas dan air. Jika mata bayi melekit dan bengkak rujuk segera kepada doktor. 

Hidung

Milia atau bintik putih terdapat pada hidung dan dagu. Ini berpunca daripada kelenjar kulit yang tersumbat. Ia tidak berbahaya.

Milia pada hidung bayi

Tali pusat

Semasa lahir tali pusat akan dipotong hingga 2 atau 3 cm dari pusat. Ia akan tanggal sendirinya. Sapukan tali pusat dan kawasan sekitar dengan menggunakan kapas dan antiseptik perlahan-lahan. Pastikan ia tidak tertutup. Jika terdapat bau yang luar biasa atau tali pusat berkilat dan bengkak segeralah berjumpa doktor. 

Alat jantina

Ia akan kelihatan lebih besar daripada biasa. Ia berlaku kerana ransangan hormon. Jika bayi perempuan mungkin akan terdapat lelehan, lendir atau bintik darah di faraj selama beberapa hari, ini hanyalah perkara biasa tidak memerlukan rawatan dan hanya bersihkan sahaja dengan kapas lembab. Bagi bayi lelaki, buah zakar akan terbentuk dari dalam badan. Pakar kanak-kanak akan mengawasi hal ini.

Pinggul

Selepas lahir semua anggota akan diperiksa. Jika pinggul bayi terkehel, ia memerlukan anduh khas. Rawatan segera adalah perlu.

Kaki

Kebanyakan bayi yang baru lahir, bahagian kakinya akan kelihatan bengkok ke dalam. Selagi kaki bayi boleh dikembalikan ke keadaan yang sepatutnya, ia tidak menjadi masalah. Namun jika talipes (kaki tombol) berlaku dan ianya lebih teruk, penganduh akan digunakan. Mungkin juga pembedahan kecil akan diperlukan. Bagaimanapun keadaan ini jarang berlaku.

Kaki dengan talipes

Air kecil dan besar

Selepas hari pertama, bayi akan membuang air kecil lebih kerap di antara 10 hingga 12 kali sehari. Ia akan berterusan sepanjang minggu pertama. Warnanya juga akan berubah dari kuning muda ke jingga muda. Jika ia agak luar biasa atau baunya kurang menyenangkan beritahu doktor.

Dalam masa 24 jam, bayi akan membuang air besar, najis pertama yang dikenali sebagai mekonium iaitu bahan hijau kehitaman yang terbentuk dalam usus sebelum bayi dilahirkan. Bayi akan lebih kerap membuang air besar apabila sudah mulai menyusu.

Kehilangan berat badan

Bayi akan kehilangan berat badan sehingga 10 peratus berat lahirnya. Ia akan normal semula dalam masa 10 hingga 14 hari kemudian dan lama-kelamaan akan bertambah.

Penyakit kuning (jaundis)

Penyakit jaundis dapat dikesan daripada warna kulit dan mata putih bayi. Jika ia semakin teruk rujuklah segera dengan doktor.

Bayi kuning atau jaundis

Bernafas

Pernafasan bayi agak pantas, adakalanya tidak sekata, ini mungkin kerana hidung yang tersumbat.

Pemeriksaan neonatal (bayi baru lahir)

Contoh darah akan diambil dari tali uri semasa proses kelahiran. Pemeriksaan ini adalah untuk melihat kemungkinan gangguan genetik.

Unit rawatan rapi neonatal

Ini merupakan wad khas untuk bayi yang lahir tidak cukup bulan, terlalu kecil atau mempunyai sebarang penyakit.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.