Keracunan Plumbum – Rawatan dan Pencegahan

Seseorang dikira telah keracunan plumbum walaupun hanya terdapat sedikit sahaja jumlah plumbum dalam darah dan memerlukan rawatan.

Diagnosis

Jika doktor mengesyaki keracunan plumbum, darah akan diuji untuk mengesan kehadiran dan kadar plumbum.

Selain itu, sesetengah tempat mungkin mempunyai sejarah penduduk yang menghidapi keracunan plumbum dan ujian yang lebih kerap mungkin perlu dilakukan. Selalunya doktor di kawasan berkenaan akan memberi perhatian terhadap tanda-tanda keracunan plumbum.

Darah untuk ujian akan diambil dan dihantar ke makmal untuk mengesan kehadiran plumbum dan diukur dalam unit mikrogram per desiliter (mcg/dL).

Seseorang dikira telah keracunan plumbum walaupun hanya terdapat sedikit sahaja jumlah plumbum dalam darah dan memerlukan rawatan. Jumlah kira-kira 5 mcg/dL sudah tidak selamat untuk kanak-kanak dan perlu dipantau rapi. Jika terlalu tinggi, iaitu melebihi 45 mcg/dL memerlukan rawatan segera.

Rawatan

Langkah awal dalam rawatan keracunan plumbum adalah dengan mengelakkan sumber keracunan. Jika kawasan tempat tinggal adalah puncanya, pesakit perlu berpindah ke tempat lain sementara partikel plumbum dibersihkan.

Jabatan kesihatan akan cuba mencari punca dan menasihati bagaimana untuk membersihkan punca keracunan tersebut.

Untuk kes kadar keracunan plumbum yang rendah, ianya akan menurun apabila sumber keracunan dikenalpasti dan dielakkan.

Rawatan untuk kadar keracunan yang tinggi

Untuk kes keracunan yang teruk, antara rawatan yang boleh diberi termasuklah:

  • Terapi chelation. Dalam rawatan ini, ubat makan akan diberikan di mana ubat ini akan melekat pada plumbum dan menariknya keluar melalui air kencing. Terapi chelation disarankan kepada kanak-kanak yang mempunyai kadar plumbum melebihi 45 mcg/dL ataupun orang dewasa yang mempunya kadar keracunan yang tinggi.
  • Terapi chelation menggunakan EDTA. Jika ubat chelation biasa tidak dapat digunakan, doktor akan menggunakan bahan kimia dipanggil kalsium disodium ethylenediaminetetraacetic asid (EDTA). Ianya diberikan secara suntikan.

Pencegahan keracunan plumbum

Langkah mudah untuk mencegah anda dan keluarga anda dari keracunan plumbum termasuklah:

  • Selalu basuh tangan dan alat permainan. Untuk mengurangkan keracunan dari tangan ke mulut melalui habuk ataupun tanah terutamanya selepas kanak-kanak bermain di luar. Digalakkan untuk membasuh tangan sebelum makan dan tidur. Alat permainan juga mestilah kerap dibasuh.
  • Bersihkan kawasan berhabuk. Mop bahagian lantai dan lap permukaan perabot, rangka tingkap dan permukaan yang lain dengan kain lembap.
  • Buka kasut sebelum memasuki rumah. Tanah yang tercemar tidak akan dibawa ke dalam rumah.
  • Lalukan air dahulu sebelum menggunakan air paip. Lalukan air dahulu untuk seketika jika anda menggunakan sistem paip lama atau di rumah lama yang mungkin menggunakan paip plumbum.
  • Elakkan anak-anak bermain dengan tanah. Sediakan bekas pasir menggunakan tanah atau pasir yang bersih sahaja.
  • Jaga pemakanan. Pemakanan yang sihat dan nutrisi lengkap membantu mengurangkan penyerapan plumbum. Kanak-kanak memerlukan kalsium, vitamin C dan zat besi yang cukup bagi mengelakkan penyerapan plumbum.
  • Jaga kebersihan rumah dan kawasan sekitar. Pastikan rumah tidak dicat dengan cat yang mengandungi plumbum dan sistem perpaipan juga ditukar yang baru jika perlu.

Bacaan lanjut berkenaan keracunan plumbum:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.