Kelebihan dan Khasiat Kunyit Hitam

Kunyit hitam semakin dikenali kerana dikatakan mempunyai pelbagai khasiat seperti mencegah kanser, merawat penyakit paru-paru dan banyak lagi.

Kunyit hitam atau nama saintifiknya Curcuma Caesia berasal dari Timur Laut dan Tengah India merupakan bahan yang biasanya digunakan dalam upacara kebudayaan dan pengubatan.

Ia mempunyai rupa yang agak berbeza berbanding kunyit yang selalu kita lihat di pasar. Kunyit hitam mempunyai rupa bentuk yang lebih hampir menyerupai halia.

Kunyit hitam – bahagian luar dan dalam

Batang utama atau juga dikenali sebagai rizom mempunyai rizom lebih kecil yang bercabang keluar dan boleh mencapai ukuran antara satu hingga dua inci panjang. Bahagian luar bagi rizom berwarna coklat muda dengan permukaan yang kasar.

Isinya pula berwarna ungu kebiruan atau juga boleh kelihatan biru sepenuhnya atau bulatan berpusat yang cerah dan gelap, kadang-kadang lebih cerah di tengah atau hanya berhampiran dengan kulit.

Kunyit hitam mempunyai bau pedas seperti kapur barus. Ia agak pahit dengan rasa seperti tanah dan pedas. 

Berikut adalah beberapa khasiat bagi kunyit hitam:

1. Mencegah kanser

Kunyit hitam telah terbukti secara saintifiknya bahawa ia boleh membantu mencegah pertumbuhan sel kanser. Selain itu, ia juga mampu mengubah suai perubahan pra-kanser pada organ badan. 

Penyelidikan lanjut juga mendapati bahawa kemoterapi konvensional yang digabungkan dengan kunyit hitam adalah sangat berkesan dalam menentang sel-sel kanser. Berbeza dengan rawatan moden, ia tidak mempunyai kesan sampingan.

2. Merawat penyakit berkaitan paru-paru

Kunyit hitam amat berkesan dalam memperbaiki atau merawat penyakit berkaitan paru-paru seperti asma, bronkitis, radang paru-paru dan sebagainya. Sebagaimana juga dalam rawatan kanser, sebatian yang terdapat dalam kunyit hitam tidak akan mengganggu rawatan paru-paru yang menggunakan ubat-ubatan konvensional.

3. Melegakan kesakitan

Kunyit hitam juga terkenal sebagai ubat penahan sakit semulajadi yang hebat. Ia berguna dalam meringankan kesakitan akibat sakit gigi, ruam, masalah perut dan osteoartritis

Namun begitu, perlu diingatkan bahawa pengambilan kunyit hitam perlulah dalam jumlah yang sederhana atau dos yang betul berdasarkan jenis penyakit yang anda alami atau ketidakselesaan yang anda alami.

4. Mengawal berat badan dan mengawal gula dalam darah

Kunyit Hitam membantu dalam memecahkan lemak dalam tubuh badan. Jika anda mengidamkan berat badan yang ideal, hanya masukkan sedikit kunyit hitam ke dalam menu harian anda. Pengeluaran hempedu yang efisyen membantu penghadaman yang lebih baik dan mencegah penyakit hati

Selain itu, ia mengurangkan risiko membina rintangan insulin dalam badan iaitu masalah yang biasanya dialami oleh penghidap kencing manis.

5. Antioksidan semulajadi

Seperti yang anda sedia maklum, kebanyakkan tumbuhan herba memiliki kandungan antioksidan semulajadi dan kunyit hitam juga tidak terkecuali.

Curcumin yang terdapat dalam kunyit hitam sangat berkesan dalam meneutralkan radikal bebas yang tidak mampu dilakukan oleh tubuh manusia. Ini bermakna ia amat berkesan mencegah penuaan dan melawan sel kanser. 

6. Mengatasi kulit gatal

Kandungan di dalam kunyit hitam juga boleh membantu mengatasi kegatalan kulit. Malah terdapat banyak produk di pasaran yang menggunakan kunyit sebagai bahan utama untuk merawat masalah kulit seperti menyingkirkan sel kulit mati, jerawat, mencegah pigmentasi, menghapuskan kedutan dan mengatasi kulit berminyak.

7. Menyembuhkan kolitis

Pengambilan ekstrak kunyit hitam bermanfaat untuk merawat kolitis iaitu keradangan kolon. Anda boleh mengambil suplemen kunyit hitam, dua kali sehari selepas makan. Ia akan melegakan kolitis dan membantu proses penghadaman anda.

8. Meningkatkan stamina

Kunyit hitam juga dikatakan mampu meningkatkan stamina dan kecergasan jika diambil dalam kuantiti yang kecil. Pengambilannya mestilah tidak melebihi 500 mg sehari kerana ia mampu membahayakan tubuh manusia.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.