Kelebihan dan Khasiat Bunga Telang

Bunga telang merupakan bunga berwarna biru dan mempunyai bentuk yang unik. Ianya mempunyai pelbagai khasiat dan sering digunakan dalam masakan.

Juga dikenali dengan nama saintifiknya, Clitoria Ternatea, pokok bunga telang adalah tumbuhan asli yang tumbuh di negara Asia. Anda mungkin mengenalinya sebagai pokok hiasan kerana warna bunganya iaitu biru yang sememangnya menarik perhatian.

Pokok ini kaya dengan anthocyanin, yang merupakan sebatian antioksidan yang bertanggungjawab menghasilkan warna yang unik.

Pokok bunga telang

Oleh sebab itu, banyak pengeluar produk kecantikan telah menggunakan bunga telang dalam kosmetik atau sebagai pewarna semula jadi untuk makanan, minuman dan tekstil.

Bunganya pula biasanya dibancuh menjadi teh herba, selalunya bersama bahan-bahan lain seperti serai, madu, dan lemon.

Selain itu, ia juga terkenal dengan khasiat perubatannya dan dikatakan mampu merawat pelbagai jenis penyakit kronik. Berikut adalah sebahagian daripada khasiat bunga telang:

1. Kaya dengan antioksidan

Teh bunga telang akan memenuhi tubuh anda dengan agen antioksidan atau juga dikenali sebagai pemusnah radikal bebas. Selain itu, antioksidan juga memainkan peranan penting lain seperti:

a. Mengurangkan risiko penyakit

Antioksidan menghalang kerosakan sel anda yang berpunca daripada radikal bebas. Radikal bebas ialah molekul tidak stabil yang dihasilkan oleh tubuh anda sebagai tindak balas kepada persekitaran atau tekanan lain, atau sebagai bahan buangan proses sel normal.

Jika badan anda tidak dapat menyingkirkan bahan-bahan ini, anda akan mengalami tekanan oksidatif. Tekanan oksidatif yang berlebihan boleh mengakibatkan penyakit seperti kanser, strok, penyakit pernafasan, penyakit jantung, penyakit Parkinson, arthritis dan kekurangan imun. Ia juga turut dikaitkan dengan emfisema dan penyakit iskemia dan keradangan lain.

b. Mengurangkan keradangan

Antioksidan juga membantu dalam mengurangkan keradangan. Keradangan kadangkala merupakan tindak balas menyeluruh terhadap kecederaan atau organisma asing dalam tubuh anda. Tindak balas ini dibahagikan kepada kronik dan akut bergantung kepada proses keradangan dan mekanisme selular.

Kajian terkini mendapati bahawa keradangan kronik menjadi faktor penting dalam perkembangan beberapa penyakit kronik seperti kanser, kencing manis, penyakit jantung, obesiti, dan banyak lagi. Radikal bebas hasil daripada pelbagai proses biologi boleh menyebabkan kerosakan tisu yang seterusnya menyumbang kepada pelbagai penyakit berkaitan keradangan.

Oleh kerana, antioksidan berfungsi membantu melawan radikal bebas ini yang boleh menyebabkan kerosakan tisu, yang seterusnya membantu mengurangkan keradangan hasil daripada tindak balas kepada kerosakan itu. 

c. Meningkatkan kesihatan mental

Radikal bebas kadangkala boleh menyerang bahagian hippocampus otak anda. Hippocampus mempunyai peranan penting dalam pembelajaran dan ingatan. Ini bermakna apabila radikal bebas menyerang kawasan ini, ia akan mengganggu fungsi tersebut. Dengan mengamalkan teh bunga telah mampu untuk membantu meningkatkan fungsi otak dan kesihatan mental.

Bunga telang juga meningkatkan kesihatan mental kerana ia mampu menurunkan tekanan emosi dan menenangkan fikiran anda. 

2. Mengurangkan risiko beberapa keadaan kesihatan

Pengamalan teh bunga telang juga membantu mengurangkan risiko anda terdedah kepada beberapa jenis penyakit kerana kandungan vitamin E yang tinggi di dalamnya. Vitamin E dikaitkan dengan pengurangan risiko bagi beberapa jenis penyakit seperti: –

  • Penyakit jantung koronari: Pakar mendedahkan bahawa vitamin E menghalang pembentukan kolesterol ‘buruk’ LDL dan darah beku yang menjadi faktor  kepada penyakit kronik ini.
  • Gangguan Penglihatan: Vitamin ini membantu mencegah penurunan makula yang disebabkan oleh faktor usia dan gangguan penglihatan yang lain.
  • Kanser: Vitamin E mempunyai antioksidan dan sifat memodulasi imun yang boleh membantu mencegah kanser.
  • Keradangan: Vitamin E juga menghalang keradangan dan menyokong fungsi imun.

3. Menggalakkan penurunan berat badan

Beberapa kajian sebelum ini mendapati bahawa teh bunga telang boleh membantu dalam usaha penurunan berat badan. Ia boleh melambatkan pembentukan sel lemak dengan mengawal selia laluan tertentu yang terlibat dalam perkembangan sel.

Bunga telang juga mengandungi ternatin yang boleh menyekat sintesis sel lemak dalam tubuh anda.

4. Membantu menguruskan penyakit kencing manis

Kajian awal makmal pada haiwan juga mendapati bahawa herba Clitoria Ternatea yang terdapat dalam bunga telang mungkin mempunyai ciri-ciri melawan kencing manis dengan cara menstabilkan atau mengurangkan paras gula dalam darah.

Namun begitu, belum ada kajian manusia yang dijalankan untuk menyokong kajian haiwan ini. Oleh itu, adalah amat dinasihatkan agar dapatkan konsultasi daripada doktor terlebih dahulu sebelum mengambil teh bunga telang sebagai sebahagian daripada rawatan penyakit kencing manis anda.

5. Meningkatkan kesihatan kulit dan rambut

Untuk pengetahuan anda, bunga telang bukanlah ramuan asing dalam industri kecantikan kerana ia telah lama digunakan untuk menghasilkan produk kosmetik. 

Pakar mendedahkan bahawa Clitoria Ternatea L., lebih dikenali sebagai butterfly pea, mempunyai ernatin anthocyanin, A1-A3, B1-B4, C1 C4 dan D1-D3 yang boleh meningkatkan kesihatan kulit dan rambut kerana sifat antioksidan dan anti-radangnya.

Menurut kajian pada tahun 2021, ekstrak bunga telang boleh meningkatkan kelembapan kulit anda sebanyak 70% sejam selepas penggunaannya.

Kajian haiwan pada tahun 2012 pula mendapati bahawa ekstrak bunga telang mungkin lebih berkesan untuk menggalakkan pertumbuhan rambut berbanding minoxidil, iaitu ramuan yang biasa digunakan untuk merawat masalah keguguran rambut.

6. Membantu proses penghadaman

Antioksidan dalam teh bunga telang mampu membantu mengendurkan otot perut di mana ini membantu proses penghadaman. Ia juga mempunyai sifat anthelmintik iaitu menghalang pertumbuhan cacing dalam usus anda.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.