Hilangkan Kegatalan dan Bau di Bahagian Sulit Wanita

Kegatalan dan bau di bahagian sulit pastinya membuatkan seseorang perempuan itu berasa kurang selesa dan emosinya juga terganggu.

Kegatalan di bahagian sulit pastinya membuatkan seseorang perempuan itu berasa kurang selesa dan emosinya juga terganggu. Apatah lagi, bagi remaja perempuan bawah umur yang kurang pengetahuan mengenai penjagaan kebersihan alat kelamin.

Kebersihan kawasan sulit ini mungkin dianggap ringan oleh golongan remaja perempuan yang baharu sahaja mengalami akil baligh namun ia boleh menyebabkan kesan buruk seperti berbau busuk di bahagian tersebut sehingga mengganggu orang lain yang berdekatan dengan anda.

Oleh itu, ayuh ikuti beberapa tip dibawah, mudah-mudahan ia dapat menghentikan kegatalan di bahagian sulit anda!

Gunting dan Cukur

Gunting atau cukur rerambut apabila anda mendapati ia telah menjadi panjang. Rerambut yang telah digunting atau dicukur pendek akan memudahkan kamu untuk menjaga bahagian sulit tersebut.

Untuk pengetahuan kamu, rerambut yang tidak dijaga dengan rapi dan dibiarkan panjang terdedah kepada pembiakan kuman. Sekali gus, ia akan menyebabkan bahagian sulit menjadi kemerahan, mengalami kegatalan dan menyebabkan berbau busuk.

Penjagaan rerambut ini boleh dilakukan pelbagai cara seperti menggunakan gunting, pisau cukur dan yang paling mudah sekali menggunakan mesin. Boleh juga menggunakan wax untuk hasil yang lebih memuaskan.

Pastikan trim dengan kemas

Jangan Guna Sabun Mandi

Untuk pengetahuan anda, sabun mandian berfungsi untuk membunuh segala bakteria yang terdapat pada tubuh badan manusia termasuk bakteria baik yang terdapat pada bahagian sulit perempuan.

Hal ini akan menyebabkan kulat mudah membiak kerana kurangnya bakteria baik di bahagian sulit tersebut. Sebaik-baiknya gunakan pencuci khusus untuk mencuci bahagian sulit ataupun dengan air yang bersih.

Sekarang terdapat banyak produk mencuci bahagian sulit yang boleh dibeli di farmasi. Produk ini bukan sahaja mencuci malah menjaga bakteria baik supaya tidak berkurangan. Jika bakteria baik berkurangan boleh menyebabkan masalah lain pula seperti bakteria vaginosis.

Contoh produk mencuci alat sulit

Tukar Seluar Dalam

Seluar dalam yang dipakai berulang kali bukan sahaja menjadi kotor malah boleh mendatangkan kegatalan kepada pemakainya akibat pembiakan bakteria ke seluruh kulit di bahagian sulit.

Oleh itu, jadikan rutin menukar seluar dalam sekurang-kurangnya sekali sehari utuk mengelak perkara ini berlaku.

Jika terkena darah haid pastikan terus ditukar kerana darah merupakan tempat pembiakan yang digemari oleh bakteria dan anda akan senang mendapat jangkitan seperti jangkitan salur kencing.

Jangan Biarkan Lembap

Jangan terus memakai seluar dalam selepas bahagian sulit anda baru saja dicuci. Hal ini akan menyebabkan seluar dalam kamu lembap lalu menyebabkan pembiakan bakteria, kuman dan kulat.

Langkah tepat ialah mengelap dahulu dengan tuala atau tisu tandas sehingga kering cuma berhati-hati ketika mengelap bahagian tersebut kerana sekiranya terlalu kasar akan melukakannya pula.

Pad juga mestilah selalu ditukar terutamanya jika banyak pendarahan ketika haid.

Rajin-rajinlah menukar pad dan seluar dalam

Lap dari depan ke belakang

Jika anda mahu mengelap bahagian sulit untuk tujuan pengeringan, pastikan lap dari bahagian depan ke belakang. Ini kerana terdapat banyak bakteria di kawasan punggung dan anda boleh merebakkannya ke kawasan alat sulit jika tidak mengelap dari depan ke belakang.

Perkara jangan dilakukan

  • Jangan gunakan tisu basah untuk membasuh kemaluan kerana mengandungi alkohol yang menyebabkan iritasi kepada kulit di bahagian sulit yang sensitif
  • jangan gunakan deodoran di kawasan sulit
  • jangan memasukkan atau menyimpan sebarang benda di sekitar kawasan kemaluan

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.