Rabun Jauh – Punca, Tanda dan Rawatan

Rabun jauh merupakan masalah penglihatan yang menyebabkan objek yang jauh menjadi kabur namun objek yang dekat masih boleh dilihat dengan jelas.

Rabun jauh merupakan masalah penglihatan yang menyebabkan objek yang jauh menjadi kabur namun objek yang dekat masih boleh dilihat dengan jelas. Dalam perubatan ianya dikenali sebagai myopia.

Rabun jauh merupakan masalah penglihatan yang sangat kerap berlaku tetapi boleh dirawat dan dipulihkan. Lebih kurang 30 peratus penduduk dunia mengalami masalah ini.

Tanda-tanda dan gejala

Gejala utama rabun jauh adalah kabur apabila melihat objek-objek yang jauh. Kanak-kanak mungkin mengalami kesukaran melihat papan hitam di dalam kelas. Orang dewasa pula mungkin mengalami kesukaran melihat papan tanda apabila sedang memandu.

Gejala lain untuk rabun jauh adalah:

 • Sakit kepala
 • Mata terasa sakit dan letih
 • Mengecilkan mata untuk melihat objek jauh

Gejala rabun jauh selalunya akan hilang selepas rawatan menggunakan cermin mata dan kanta lekap. Sakit kepala dan mata penat mungkin akan terjadi selama beberapa minggu apabila seseorang mula memakai cermin mata atau kanta lekap.

Faktor risiko rabun jauh

Rabun jauh selalunya dikesan pada umur 8 ke 12 tahun. Mata sedang membesar pada umur ini jadi bentuk mata masih boleh berubah. Orang dewasa selalunya akan kekal rabun jauh jika dikesan dari kecil. Orang dewasa juga boleh menjadi rabun jauh disebabkan penyakit lain seperti kencing manis.

Stres visual merupakkan salah satu faktor risiko terjadinya rabun jauh. Ianya merupakan kepenatan mata akibat melakukan kerja-kerja seperti membaca atau melihat skrin untuk tempoh yang lama.

Rabun jauh juga boleh menurun secara genetik dari ibu atau bapa. Risiko akan menjadi lebih tinggi jika kedua-dua ibu dan bapa menghidap rabun jauh.

Punca rabun jauh

Rabun jauh adalah disebabkan oleh masalah pembiasan atau refraktif. Masalah refraktif ini berlaku apabila mata tidak dapat memfokuskan cahaya dengan tepat. Cahaya akan difokuskan di hadapan retina dan tidak jatuh pada retina yang akan menyebabkan rabun.

Retina merupakan bahagian yang terletak di belakang bebola mata yang menukar cahaya kepada isyarat elektrik untuk dihantar ke otak dan ditafsirkan.

Rabun jauh menyebabkan mata tidak dapat fokus dengan betul disebabkan bentuk bebola mata. Selalunya bebola mata penghidap rabun jauh adalah lebih panjang dari normal dan kornea pula berbentuk lebih bulat. Kornea merupakan lapisan lutsinar di hadapan bebola mata yang membenarkan cahaya masuk.

Punca rabun jauh dan cara pembetulan.

Rawatan rabun jauh

Doktor atau ahli optometri boleh mengesan rabun jauh dengan melakukan pemeriksaan mata.

Pembetulan rabun jauh boleh dilakukan dengan menggunakan:

 • Kanta pembetulan melalui cermin mata atau kanta lekap
 • Terapi pembiasan kornea
 • Pembedahan refraktif

Cermin mata dan kanta lekap merupakan contoh kanta pembetulan. Alat-alat ini akan membetulkan pembiasan cahaya yang masuk bagi memastikan cahaya tersebut dapat fokus semula pada retina di belakang mata.

Kekuatan kanta ini ditentukan melalui berapa jauh penghidap rabun jauh dapat melihat dengan jelas. Seseorang mungkin perlu memakai alat ini sepanjang masa atau hanya untuk aktiviti tertentu seperti memandu.

Kanta lekap boleh memberikan penglihatan yang lebih luas berbanding memakai cermin mata. Ianya dipakai secara terus pada kornea mata. Sesetengah orang tidak tahan apabila memakai kanta lekap kerana ianya boleh menyebabkan iritasi dan kegatalan mata.

Pembedahan refraktif merupakan rawatan rabun jauh secara kekal. Ianya selalu dilakukan menggunakan lazer untuk mengubah bentuk kornea supaya cahaya dapat fokus semula pada retina. Kebanyakan orang yang telah menjalani pembedahan ini tidak lagi perlu memakai cermin mata atau kanta lekap.

Kesan jangka panjang

Kebanyakan penglihatan pesakit rabun jauh boleh pulih semula sepenuhnya. Rawatan awal boleh mengelakkan masalah sosial dan pembelajaran yang disebabkan oleh penglihatan kabur.

Tips penjagaan penglihatan

Rabun jauh tidak boleh dicegah namun tahap keterukannya mungkin boleh dikawal. Lakukan perkara ini untuk melindungi mata anda:

 • Periksa tahap penglihatan secara berkala
 • Pakai cermin mata atau kanta lekap seperti yang disarankan oleh doktor atau ahli optometri
 • Pakai cermin mata dengan pelindung sinar ultraviolet (UV)
 • Gunakan pelindung mata apabila melakukan perbuatan berisiko seperti menggunakan bahan toksik atau kerja kimpalan
 • Rehat secara berkala apabila melakukan kerja yang teliti seperti membaca atau melihat skrin
 • Kawal penyakit kronik seperti kencing manis dan tekanan darah tinggi
 • Ambil diet yang tinggi kandungan buah, sayur dan asid lemak omega-3
 • Berhenti merokok

Jika anda perasan terdapat perubahan pada penglihatan seperti kabur, tompokan cahaya dan lain-lain sila berjumpa doktor dengan segera. Menjaga mata anda membantu anda melihat dengan lebih jelas sepanjang hayat.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.